Računalništvo, telefonija
27.02.2018 14:57
Posodobljeno 6 let nazaj.

Deli z drugimi:

Share

Postani mojster progresivnega šaha

Learn and Master Progressive Chess
Learn and Master Progressive Chess

Progresivni šah, kjer ima vsak naslednji igralec eno potezo več od prejšnjega igralca, je odlična vadba za možgane. Uči koncentracijo, predvidevanje in logično razmišljanje. Kot pomoč pri učenju tovrstnega šaha je v založbi Fakultete za računalništvo in informatiko Univerze v Ljubljani (UL FRI) izšla knjiga Learn and Master Progressive Chess. Napisal jo je doc. dr. Matej Guid, knjiga pa je v elektronski različici prosto dostopna na strani Založbe FRI (www.fri.uni-lj.si/sl/zalozba-ul-fri) in se izvrstno dopolnjuje z aplikacijo za učenje progresivnega šaha, ki jo je razvil študent FRI in fakultetni Prešernov nagrajenec Vito Janko.

Progresivni šah je verjetno najbolj priljubljena igra na svetu, o kateri doslej še ni bilo knjige v angleščini. Pri tej različici kraljevske igre beli začne z eno potezo, črni nadaljuje z dvema, beli nato odigra tri in tako naprej. Zaporedne poteze lahko igralec odigra na ogromno načinov in ta kombinatorična eksplozija možnosti predstavlja velik izziv ne le za ljudi, pač pa tudi za klasične metode umetne inteligence, namenjene igranju tovrstnih iger.

O tej kombinatorično zahtevni igri je založba FRI izdala prvo knjigo v angleščini, ki jo je napisal doc. dr. Matej Guid, raziskovalec v Laboratoriju za umetno inteligenco UL FRI in velik ljubitelj šaha. Knjiga je prosto dostopna v elektronski obliki, z njeno pomočjo pa se lahko naučimo zakonitosti igre in postanemo kompetentni igralci progresivnega šaha. Hkrati s knjigo je nastajala tudi aplikacija za igranje, ki jo je pod mentorstvom doc. dr. Mateja Guida razvil Vito Janko, diplomant FRI. Ta aplikacija predstavlja najmočnejši program za progresivni šah na svetu in je na voljo za osebne računalnike in za mobilne naprave z različnimi težavnostnimi stopnjami. »Vita je skrbelo predvsem, kako najlažjo stopnjo narediti dovolj lahko za začetnike, meni pa je bila glavna skrb, kako bi celo mobilna aplikacija imela možnost premagovati tudi najboljše igralce na svetu. Progresivni šah je izjemno zahtevna igra, zato je orodje za analizo in trening partije, ki so zdaj dostopne kar preko telefona, seveda več kot dobrodošlo,« je povedal doc. dr. Matej Guid.

Desetletja so raziskovalci s področja umetne inteligence razvijali programe za igranje šaha, ki bi premagali najboljše človeške velemojstre, danes pa je to že realnost. Nedavno smo bili priča neverjetnemu podvigu programa AlphaZero, ki se je s pomočjo algoritmov umetne inteligence šaha naučil le skozi igranje s samim seboj, po manj kot enem dnevu učenja pa je postal najboljši igralec šaha na planetu.

Razvoj šahovskih algoritmov pa ne prispeva samo k učenju in igranju šaha, temveč so prispevali tudi k napredku področja umetne inteligence na splošno. »Z vidika računalništva in umetne inteligence lahko šah dojemamo kot domeno s področja reševanja problemov, ki ima zelo jasna in enostavna pravila, a izjemno bogate možnosti, zato lahko predstavlja odličen »poligon« za razvoj in primerjavo najrazličnejših algoritmov,« je še dodal doc. dr. Matej Guid.


Prijavi napako v članku

Članek je pripravljen v sodelovanju s partnerjem UL FRI
Za več informacij so vam na voljo pri UL FRI
Ob kontaktu povejte, da ste objavo zasledili v Računalniških novicah.

Fakulteta za računalništvo in informatiko

Želite biti obveščeni o novostih, ki jih pripravljamo s partnerjem UL FRI? Vpišite svoj e-mail in se prijavite na BREZPLAČNE e-novice, od katerih se lahko kadarkoli odjavite.




Kaj berejo drugi?

Partnerji Računalniških novic Prikaži vse

ADVANTECH SOLUTIONS d.o.o.

Bravničarjeva ulica 13, 1000 Ljubljana, Tel: 030 703 704
S čim se ukvarja Advantech Solutions? Na kratko: Podjetje Advantech Solutions ovrednoti temeljno sestavo vašega podjetja, da bo vaša pot do uspeha optimalna. Strokovnjaki oblikujejo ... Več
Zlati partner

SIDERA d.o.o.

Ulica Gradnikove brigade 11, 1000 Ljubljana, Tel: 031 777 790
O PODJETJU Sidera, ki v latinskem jeziku pomeni zvezda in je nastala v želji, da bi njena ustanoviteljica Urška Ambrož svoje dolgoletno delo v medijih združila s kreativno žilico, ... Več

PREVOZI KLEMEN LIBANOV s.p.

Andreaševa ulica 8, 1000 Ljubljana, Tel: 041 621 332
Prevoz, odvoz ali čiščenje Ko iščemo katero koli storitev, je svetovni splet prava zakladnica virov. Prevoz materiala ali čiščenje okolice sta opravili, ki zahtevata veliko ... Več
Zlati partner

MOJA ZAPOSLITEV d.o.o., Optius.com

Borovec 2, 1236 Trzin, Tel: 01 810 02 00
Optius.com - Karierni portal za nove čase Karierni portal Optius.com je zaposlitveni portal, namenjen tistim, ki iščejo zaposlitev in tistim, ki iščejo nov kader. ... Več