Računalništvo, telefonija
14.03.2013 15:45

Deli z drugimi:

Share

Pozor: trojanec Zortob.B

Stopnja okuženosti po celem svetu:
Stopnja okuženosti po celem svetu:

Vsaka računalniška grožnja, ki uspe okužiti več kot 25 tisoč računalnikov in je sposobna pošiljanja 80 milijonov elektronskih sporočil v eni uri, si zasluži podrobnejše analize. Trojanski konj Win32/TrojanDownloader.Zortob.B lahko poleg tega z okuženih računalnikov krade tudi uporabniška imena in gesla, elektronska sporočila ter elektronske naslove iz adresarja. Trojanski konj na računalnike prenese tudi drugo škodljivo programsko opremo, kot so na primer lažni protivirusni programi ali škodljiva koda iz družine Zbot in Medfos, ki spreminja rezultate iskanja v brskalnikih.

Zortob.B se širi s pomočjo neželene elektronske pošte, ki navidez prihaja s strani ameriške davčne uprave (IRS) ali podjetij, kot so FedEx, USPS ali American Airlines.

V kolikor uporabnik sledi navodilom v sporočilu, tako okuži svoj računalnik. Zlonamerni program na okužen računalnik naknadno namesti še modul za pošiljanje neželene e-pošte. Ob izbruhu se je Zortob.B širil s pomočjo okužene datoteke v priponki, od lanskega avgusta pa se širi s pomočjo povezav na okužene spletne strani. V zadnjih sedmih mesecih so pri ESET-u odkrili kar 1.410 takšnih spletnih strani.

Od sredine februarja je jasen tudi vzorec teh spletnih strani – vse novookužene strani poganjajo priljubljeno blogovsko platformo WordPress.V kolikor uporabnik sledi navodilom v sporočilu, tako okuži svoj računalnik. Zlonamerni program na okužen računalnik naknadno namesti še modul za pošiljanje neželene e-pošte. Ob izbruhu se je Zortob.B širil s pomočjo okužene datoteke v priponki, od lanskega avgusta pa se širi s pomočjo povezav na okužene spletne strani. V zadnjih sedmih mesecih so pri ESET-u odkrili kar 1.410 takšnih spletnih strani.

Ljudje, ki so odgovorni za širjenje trojanca Zortob.B, upravljajo tudi z večjim številom računalnikov, ki predstavljajo nadzorne centre. Od tu upravljajo s svojo škodljivo programsko opremo. Med analizo seznama nadzornih centrov so pri ESET-u ugotovili, da modul za pošiljanje neželene e-pošte uporablja domeno buybuy41.ru, ki še ni bila registrirana. Pri ESET-u so zato 4. marca domeno registrirali in usmerili na njihov strežnik za analize. Takšna taktika je poznana pod imenom sinkholing – raziskovalci lahko spremljajo promet do svojega strežnika, vendar na zahteve okuženih računalnikov v omrežju ne odgovarjajo.


Prijavi napako v članku

Povezave

Članek je pripravljen v sodelovanju s partnerjem SI SPLET d.o.o.
Za več informacij so vam na voljo pri SI SPLET d.o.o.
Ob kontaktu povejte, da ste objavo zasledili v Računalniških novicah.

Želite biti obveščeni o novostih, ki jih pripravljamo s partnerjem SI SPLET d.o.o.? Vpišite svoj e-mail in se prijavite na BREZPLAČNE e-novice, od katerih se lahko kadarkoli odjavite.




Kaj berejo drugi?

Partnerji Računalniških novic Prikaži vse

Zlati partner

COMTRADE d.o.o.

Letališka cesta 29b, 1000 Ljubljana, Tel: 08 160 52 00
Comtrade je podjetje z dolgoletno tradicijo razvoja IT rešitev in storitev razvoja programske opreme. Svojim strankam zagotavljajo visoko usposobljenost za iskanje strokovnih rešitev ... Več

ADVANTECH SOLUTIONS d.o.o.

Bravničarjeva ulica 13, 1000 Ljubljana, Tel: 030 703 704
S čim se ukvarja Advantech Solutions? Na kratko: Podjetje Advantech Solutions ovrednoti temeljno sestavo vašega podjetja, da bo vaša pot do uspeha optimalna. Strokovnjaki oblikujejo ... Več
Zlati partner

MIKROGRAFIJA d.o.o.

Foersterjeva ulica 10, 8000 Novo mesto, Tel: 080 51 15
Specialisti s pravimi rešitvami. In pika. V podjetju Mikrografija d.o.o. so zaposleni izkušeni strokovnjaki s področja informatike, obvladovanja dokumentov in arhivistike. ... Več
Zlati partner

TEKSEL d.o.o.

Tržaška cesta 132, 1000 Ljubljana, Tel: 01 620 77 25
Skoraj vsak mora vsebino, namen in vrednost svojega dela sporočiti strankam, obiskovalcem ali sodelavcem. Multimedijska oprema z integriranimi avdio in video funkcijami pomaga širiti ... Več