Računalništvo, telefonija
03.06.2016 13:36
Posodobljeno 8 let nazaj.

Deli z drugimi:

Share

Praznovanje 20. obletnice poletne šole EDIT tudi na Irskem

Praznovanje 20. obletnice poletne šole EDIT tudi na Irskem
Praznovanje 20. obletnice poletne šole EDIT tudi na Irskem

Mobilnost kot storitev, ki podpira skupno rabo podatkov in drugih virov, se je v zadnjih letih močno uveljavila – danes se z njo ukvarjajo praktično vsa visokotehnološka IT-podjetja. Podjetje Comtrade jo je uvrstilo med izzive že 20. poletne šole EDIT 2016 za študente. Ta bo sicer namenjena iskanju prednosti, ki jih prinaša digitalni svet. V Ljubljani se bodo udeleženci EDIT-a osredotočili na iskanje rešitev za bolj učinkovito skupno rabo koles. Prijave na brezplačno poletno šolo, ki bo letos prvič potekala tudi na Irskem, so odprte do 14. junija.

Premikamo se k celovitemu pristopu mobilnih storitev. Ko povežemo koncepta trajnostne in pametne mobilnosti, naletimo na skupno rabo koles. Storitev prebivalcem mest po vsem svetu omogoča uporabo koles, ki jih delijo z ostalimi meščani v trenutku, ko jih ti potrebujejo. Kolesa lahko prevzamejo na eni točki mesta in jih vrnejo na drugi točki v zameno za članarino ali plačilo. Uporaba tovrstne storitve omogoča uporabniku hitrejše premikanje kot vožnja z avtomobilom – še posebej v velikih in prenaseljenih mestih, kjer v času prometnih konic prihaja do velikih zastojev. Sistemi skupne rabe koles, ki so že na voljo v več kot tisoč mestih po svetu, ponujajo prebivalcem v uporabo skoraj milijon koles in še naprej rastejo.

Ljubljana premore kakovostno vpeljan sistem skupne rabe koles z veliko uporabniki. Storitev podpira podobo Ljubljane kot zelene prestolnice Evrope. V konicah se na nekaterih postajah kolesa kopičijo, na drugih pa jih zmanjkuje. Premikanje koles med posameznimi postajami izvajajo zaposleni podjetja, ki skrbi, da je storitev skupne rabe koles bolj razpoložljiva. Uporaba kombijev v tej fazi storitve vpliva na očitno manj učinkovito skupno rabo koles v smislu trajnosti in inovativnosti celotne infrastrukture/storitve.

Iskanje rešitev na poletni šoli EDIT

Rešitev za bolj učinkovito skupno rabo koles bodo na poletni šoli EDIT s pomočjo mentorjev ustvarili udeleženci poletne šole EDIT. Inovativna platforma za upravljanje skupne rabe koles bo uporabnikom omogočala vpogled v potrebne premike in bo nagradila tiste, ki storijo nekaj koristnega za skupnost ter prestavijo kolesa na postajo z veliko praznimi mesti ali odpeljejo kolo iz zelo polne postaje. Konec vsakega meseca bodo trije najbolj aktivni uporabniki nagrajeni. Celotna rešitev bo razvita z najnaprednejšimi tehnologijami in orodji.

Miha Urbanija, arhitekt IT rešitev v podjetju Comtrade/ mentor poletne šole EDIT pojasnjuje: »Na letošnjem EDITu v Ljubljani nadaljujemo z razvojem rešitev s področja urbane mobilnosti. Lani so se študenti ukvarjali s skupno rabo avtomobilov, letos pa se bodo osredotočili na skupno rabo koles. Poleg prevoznega sredstva smo zamenjali še nalogo. Študenti bodo s pomočjo mentorjev in inštruktorjev zasnovali ter izvedli učinkovitejši sistem za upravljanje platforme za skupno rabo koles. Cilji so povečanje razpoložljivost tako koles kot prostih mest ob nižjih stroških ter delovanje rešitve na okolju bolj prijazen in vzdržen način. Zastavljene cilje bi radi dosegli z uporabo moči množic (t. i. crowdsorcing) ter prediktivne analitike. Glavna izziva sta torej motivacija uporabnikov ter izdelava modela, ki bo čimbolj natančno napovedal uporabo glede uro, dan v tednu ter na okoljske dejavnike.«

Praznovanje 20. obletnice poletne šole tudi EDIT na Irskem

Začetek poletne šole EDIT sega v leto 1996, ko je podjetje, takrat še Hermes Softlab, prvič realiziralo idejo o poletni šoli, na kateri so udeleženci pod mentorstvom zaposlenih svoje znanje in ideje preizkusili na realnih projektih. Poletna šola EDIT je že dve desetletji vsako leto organizirana v treh državah – Sloveniji, Srbiji ter Bosni in Hercegovini, letos pa se je omenjenim priključila še Irska.

V Sloveniji lahko študenti ter dijaki izbirajo med tremi tematskimi sklopi:

»Udeleženci EDITa se veliko naučijo o različnih tehnologijah, še več pa o vodenju projektov s pomočjo agilnih metodologij, o življenjskem ciklu razvoja programskih rešitev in ekipnem delu. Gre za izkušnje, ki jim pridejo še kako prav, tako v življenju kot poslovni karieri,« je dodala Živa Gorup Reichmann, vodja razvoja kompetenc v podjetju Comtrade in vodja projekta EDIT.


Študenti ter dijaki lahko svojo prijavo oddajo na uradni strani poletne šole EDIT, in sicer najpozneje do 14. junija 2016.


Prijavi napako v članku

Povezave

Članek je pripravljen v sodelovanju s partnerjem COMTRADE d.o.o.
Za več informacij so vam na voljo pri COMTRADE d.o.o.
Ob kontaktu povejte, da ste objavo zasledili v Računalniških novicah.

Comtrade EDIT 2017: Poletna šola kot izhodišče karierne odličnosti

Želite biti obveščeni o novostih, ki jih pripravljamo s partnerjem COMTRADE d.o.o.? Vpišite svoj e-mail in se prijavite na BREZPLAČNE e-novice, od katerih se lahko kadarkoli odjavite.




Kaj berejo drugi?

Partnerji Računalniških novic Prikaži vse

Diamantni partner

ADM ADRIA d.o.o.

Prvomajska ulica 17, 3000 Celje, Tel: 05 925 19 55
O nas Večina podjetij se ustanavlja zaradi poslovne ideje, prodajnega koncepta ali pa zaradi potrebe po formaliziranju opravljanja poslovnih aktivnosti. Na primeru družbe ADM-Adria, ... Več
Zlati partner

ADVANT d.o.o.

Cesta na Brdo 119a, 1000 Ljubljana, Tel: 01 470 00 00
Podjetje ADVANT d.o.o. je z vami že od leta 1998. Naše osnovno poslanstvo je biti vodilni graditelj informacijsko komunikacijske infrastrukture. Aktivnosti, ki jih povezujemo ... Več

RSLukan, Matjaž Lukan s.p.

Pri malem kamnu 11, 1000 Ljubljana, Tel: 051 302 160
Delovanje sodobne družbe je pogojeno z brezhibnim delovanjem računalniških in informacijskih sistemov. Predstavljajte si svet brez tehnologije ali še huje, svet brez ustrezne IT ... Več
Diamantni partner

ZAVOD DIGITALNO INOVACIJSKO STIČIŠČE (DIH SLOVENIJE)

Dimičeva ulica 13, 1000 Ljubljana, Tel: 040 606 710
DIH Slovenije omogoča digitalno transformacijo po principu vse-na-enem-mestu, v Sloveniji in širše. Osvešča in zagotavlja storitve za rast digitalnih kompetenc, izmenjavo digitalnih ... Več