Računalništvo, telefonija
30.01.2018 12:23

Deli z drugimi:

Share

Premijski telefon za manj kot tri stotake

Premijski telefon za manj kot tri stotake
Premijski telefon za manj kot tri stotake

Medtem ko cene pametnih telefonov, sploh tistih iz t. i. premijskega razreda, vse bolj silijo proti psihološki meji tisoč evrov (in čez njo), je dobro vedeti, da obstajajo tudi telefoni, ki imajo resnično vse »kar imajo veliki« po bistveno bolj dostopni ceni. Eden takšnih je vsekakor ZOPO P5000.

Kitajski proizvajalec ZOPO velja za enega najhitrejše rastočih v svetu mobilnih telefonov, kar ni presenečenje, saj mlada blagovna znamka stavi na tehnično napredne in barvite modele, ki premorejo praktično vse, kar ponujajo prestižnejši tekmeci. Preizkusili smo njihovega zastavonošo, model P5000, ki z akcijsko ceno 269,90 evra žene strah v kosti tekmecem, sploh ob pogledu na tehnične podatke. Toda, kako se vse skupaj obnese v praksi?

ZOPO P5000 že takoj preseneti s svojo podobo. Zaslon je velik, njegova diagonala meri kar 5,99 palcev, razmerje stranic pa kinematografsko prijaznih 18 : 9. Ker zaslon sega skoraj do robov ohišja (razmerje med velikostjo zaslona in ohišja znaša kar 85 %) je v praksi telefon velik približno toliko kot tekmeci s 5,5-palčnimi zasloni. Žal je zaslon IPS le visoke ločljivosti in prikazuje 1440 x 720 pik, kar pomeni, da v primerjavi s tekmeci, ki premorejo polno visoko ločljivost, izgublja pri prikazu podrobnosti ob ogledu fotografij. V uporabniških menujih in aplikacijah ta razlika skorajda ni zaznavna. Ima pa nižja ločljivost prednost drugje – ker strojna oprema, ki jo sestavlja varčen osemjedrni procesor Mediatek, Samsungov delovni pomnilnik zmogljivosti 4 GB in 64 GB prostora za hrambo podatkov, krmili manjše število pik, za svoje delo potrebuje manj energije. Avtonomija delovanja je zato v primerjavi s tekmeci prav neverjetna. K temu seveda ogromno prispeva tudi odlična baterija kapacitete kar 5000 mAh, ki jo bomo zaman iskali pri tekmecih. Telefon zlahka zdrži dva dni srednje zahtevne uporabe, varčneži pa ga bodo polnili le enkrat tedensko.

Kaj je danes pri telefonu še pomembno poleg zmogljivosti in avtonomije baterije? Kamera. Drži. ZOPO P5000 je zajemanje motivov zaupal trem kameram – prednja je opremljena s Samsungovim slikovnim senzorjem ločljivosti 16 Mpik in LED-bliskavico ter skrbi za odlične selfije, na hrbtni strani pa je vgrajen Sonyjev par kamer ločljivosti 13 Mpik in 5 Mpik z zaslonko f/2.0, ki poskrbita za zajem fotografij polnih podrobnosti in s poudarjenim učinkom globine. Kakovost fotografij je ob normalni svetlobi zelo dobra, tudi v mraku prekaša marsikaterega tekmeca v svojem cenovnem razredu, do najboljših pa mu seveda (z)manjka.

Telefon P5000 ima nameščen operacijski sistem Android 7, torej premore vse novejše funkcije Googlovega mobilnega sistema. Za hitro prijavo v telefon in aplikacije skrbi bralnik prstnega odtisa, ki svoje delo opravlja izjemno hitro, za razliko od nekaterih tekmecev pa podpira tudi t. i. 360-stopinjski odtis, torej sploh ni pomembno, v kakšnem položaju se uporabnik s prstno blazinico dotakne bralnika. Kot se za sodobne »alternativne« telefone spodobi, lahko uporabnik tudi v P5000 vstavi dve kartici nano SIM in uporablja dve liniji.

Pod črto lahko zapišemo, da je ZOPO P5000 idealen telefon za uporabnika, ki mu je pomembna avtonomija in mobilna svoboda ter ga povprečen zaslon in odsotnost premijskega logotipa ne motita.


Prijavi napako v članku

Članek je pripravljen v sodelovanju s partnerjem NEWSROOM SLOVENIJA & ECETERA d.o.o.
Za več informacij so vam na voljo pri NEWSROOM SLOVENIJA & ECETERA d.o.o.
Ob kontaktu povejte, da ste objavo zasledili v Računalniških novicah.

Želite biti obveščeni o novostih, ki jih pripravljamo s partnerjem NEWSROOM SLOVENIJA & ECETERA d.o.o.? Vpišite svoj e-mail in se prijavite na BREZPLAČNE e-novice, od katerih se lahko kadarkoli odjavite.




Kaj berejo drugi?

Partnerji Računalniških novic Prikaži vse

LabelProfi d.o.o. – digitalna produkcija etiket in fleksibilne embalaže

Ozare 18a, 2380 Slovenj Gradec, Tel: 080 10 12
Podjetje LabelProfi d.o.o. je svojo poslovno pot začelo leta 1994 kot majhen studio za grafično oblikovanje in pripravo za tisk. V podjetju od same ustanovitve stremijo k uporabi ... Več
Zlati partner

E-Rasta d.o.o.

Vodnikova ulica 2, 2250 Ptuj, Tel: +386 (0) 70 474 398
Podjetje E-RASTA je inovativno podjetje, ki se osredotoča na razvoj tehnoloških rešitev v povezavi z biometričnimi fotografijami in identifikacijo. Njihova glavna storitevje aplikacija ... Več
Zlati partner

AUDIO BM d.o.o.

Italijanska ulica 8, 1000 Ljubljana, Tel: 059 044 055
Kot eden najpomembnejših čutov nam sposobnost sluha omogoča povezovanje in socializiranje s preostalim svetom. Najpomembneje pa je, da nas sluh poveže z ljudmi in omogoča komunikacijo ... Več

NEXT LINE d.o.o.

Ob železnici 16, 1000 Ljubljana, Tel: 041 776 822
Next line, specializirane storitve tiska pod eno streho V podjetju Next line iz Ljubljane so se osredotočili na specializirane storitve tiska s termičnimi, sublimacijskimi in ... Več