Računalništvo, telefonija
04.10.2017 13:16
Posodobljeno 6 let nazaj.

Deli z drugimi:

Share

Prenosnik in tablica za vsak žep

Prenosnik in tablica za vsak žep
Prenosnik in tablica za vsak žep

Živimo v digitalnem svetu, ki ga zaznamujeta predvsem velika količina informacij in hiter tehnološki napredek. Smo tudi mobilnejši kot nekoč, tako v prostem času, ko več potujemo, kot tudi v službah, ki zahtevajo več dela na terenu in sestankovanja na različnih lokacijah. Pri tem pa nas je internet navadil, da nam vseh pomembnih podatkov in informacij ni več treba nositi v glavi, ampak lahko do njih dostopamo kjerkoli in kadarkoli, če le imamo ustrezno opremo.

Če smo nekoč za delo uporabljali velike in okorne namizne računalnike, ti danes ne zadoščajo več za potrebe večine ljudi, saj niso prenosljivi in ne omogočajo dela na terenu in dostopa do informacij na odročnih lokacijah. Zato se vse bolj uveljavljajo prenosne naprave, kot so pametni mobilni telefoni, tablice in prenosni računalniki. Pametne telefone najdemo že skoraj v vsakem žepu in so zelo priročna naprava, ki omogoča hiter dostop do informacij in pregled kakšnega dokumenta, še vedno pa ne ponujajo celovite platforme za udobno delo. Tu pa nastopijo tablice in prenosniki, ki so bolj funkcionalni in zmogljivi, hkrati pa ohranjajo faktor prenosljivosti.

Tako eni kot drugi z večjimi zasloni omogočajo preglednejše in lažje delo kot pametni telefoni, najboljše pri tem pa je, da so se v zadnjih letih bistveno pocenili. Za primer vzemimo prenosnik in tablico znamke MEDION, ki ju lahko dobite v trgovinah Hofer.

Prenosnik MEDION AKOYA E3216

Medionov prenosnik z oznako AKOYA E3216 ni le navaden prenosnik, ampak ga lahko že štejemo v kategorijo ultra lahkih prenosnikov, poleg tega pa se zna spremeniti tudi v tablico. Ima namreč zaslon na dotik, ki ga lahko popolnoma zavrtite okoli svoje osi, tako da prenosnik dobi podobo nekoliko debelejše tablice. Tako postane še bolj funkcionalen in uporaben kot običajni prenosniki, saj ga lahko brez težav uporabljate na vlaku, avtobusu ali letalu. Njegov HD zaslon z matriko IPS sicer v diagonalo meri 33,7 centimetra oziroma 13,3 palca, kar je ravno prav, da ohrani svojo prenosljivost, pri tem pa ne žrtvuje preglednosti. To pomeni, da je primeren tudi za uživanje v večpredstavnostnih vsebinah, kot so filmi in igre, seveda pa tudi za udobno delo s preglednicami in besedili.

Ker gre predvsem za prenosnik, ki je v prvi vrsti namenjen delu, so pri Medionu vanj vgradili tudi temu primerno strojno opremo. Tako pod pokorovm najdemo Intelov procesor Pentium N4200, ki deluje pri frekvenci 1,1 gigaherca, štiri gigabajte delovnega pomnilnika in 64 gigabajtov hitrega notranjega spomina. Da vam ga ne bi prehitro zmanjkalo, v paketu dobite tudi enoletno brezplačno naročnino na pisarniški programski paket Office 365 Personal s kar enim terabajtom prostora v spletni storitvi One Drive.

Prenosnik ima sicer energijsko zelo učinkovit procesor, tako da se boste včasih vprašali, ali je računalnik sploh prižgan, saj je zelo tih in se ne pregreva. Da ne bi kdorkoli nepooblaščeno dostopal do vaših zasebnih dokumentov in podatkov, pa skrbi čitalnik prstnih odtisov, ki je skrit v sledilni ploščici in odklene računalnik le registriranim uporabnikom.

Tablica MEDION LIFETAB P9701

Če spadate med uporabnike, ki doma še vedno prisegajo na stacionarni računalnik, vseeno pa bi želeli imeti spodobno napravo v nahrbtniku ali torbi tudi, kadar ste na poti, pa velja razmisliti o Medionovi tablici LIFETAB P9701. Tablica v marsikaterem pogledu spominja na Applov iPad, le da je občutno cenejša. Oblečena je v kovinsko ohišje, kar pomeni dober oprijem in odpornost na praske, že na prvi pogled pa jo odlikuje všečen minimalističen dizajn.

Še bolj kot njena zunanjost pa si pohvalne besede zaslužijo njene tehnične karakteristike. Tablica ima namreč 24,6-centimetrski (9,7-palčni) zaslon z odlično osvetlitvijo, tako da je slika dobro razločna tudi na močnem soncu, in z ločljivostjo kar 2.048 x 1.536 slikovnih pik, kar pomeni izjemno ostro in podrobno sliko, primerno za prikazovanje različnih vsebin, kot so fotografije in videoposnetki oziroma filmi. Ker je opremljena tudi z zelo zmogljivim štirijedrnim procesorjem s frekvenco 1,8 gigaherca in dvema gigabajtoma delovnega pomnilnika, je več kot primerna tudi za urejanje in obdelavo slikovnega materiala in za igranje mobilnih iger. S tablico lahko sicer zajemate tudi slike, za kar na hrbtni strani poskrbi osrednja kamera z ločljivostjo 5 MP in funkcijo samodejnega ostrenja, spredaj pa je kamera z ločljivostjo 2 MP.

Medionova tablica je idealna za ogled multimedijskih vsebin, branje e-knjig in urejanje dokumentov, kadar ste na poti, prav tako pa je zelo priročna za brskanje po spletu, tudi doma na kavču.

(oglasno sporočilo)


Prijavi napako v članku

Povezave



Kaj berejo drugi?

Partnerji Računalniških novic Prikaži vse

e-asist d.o.o.

Taborska cesta 19, 1230 Domžale, Tel: 040 879 080
Težave s tiskalniki? In to ravno takrat, ko imate največ dela? Z vključitvijo naprav v sistem nadzora, vam podjetje e-asist d.o.o. lahko zagotovi najmanjše število okvar ... Več

KARTUŠE.NET

Titova cesta 44, 2000 Maribor, Tel: 040 125 585
Kartuše za Epson Kartuše za Canon Kartuše za HP Kartuše za Lexmark Kartuše za Brother Kartuše za Dell Kartuše za Samsung Tonerji za HP Tonerji za Samsung ... Več
Zlati partner

E-LABORAT d.o.o.

Letališka cesta 5, 1000 Ljubljana, Tel: 01 565 52 92
E-laborat, svetovalno analitična družba, d.o.o. je vodilni slovenski center za raziskave poslovnega interneta. Vsako leto analizirajo poslovno učinkovitost več kot tisoč spletnih ... Več

S-GRAF d.o.o.

Jarška cesta 7, 1230 Domžale, Tel: 01 721 91 70
O podjetju S-GRAF d.o.o. S-GRAF d.o.o. je eno izmed vodilnih podjetij na trgu tiskarskih storitev. Naročnikom nudijo kakovostne rešitve in nenehen razvoj na področju tiskanja. ... Več