30.09.2018 12:22

Prepustite reševanje podatkov strokovnjakom

..Se vam je pokvaril zunanji disk na katerem ste imeli družinske fotografije? Ali pa ne morete dostopati do podatkov na zaklanjeni napravi? Obrnite se na podjetje Tannaris, ki vam pri tem lahko pomaga..
Prepustite reševanje podatkov strokovnjakom

Podatki danes marsikomu predstavljajo najpomembnejše imetje. Zlasti podjetjem. V podatkih imajo podjetja zapisano vse. Kontakte strank, informacije o zaposlenih, poslovne analize, strateške načrte za prihodnost, finance in tako naprej. Podobno so podatki pomembni tudi posameznikom. Danes namreč hranimo veliko stvari le v elektronski obliki. Na primer fotografije na telefonu, glasbene in filmske zbirke na zunanjih diskih, osebne dokumente, elektronske denarnice in diplomske naloge na računalnikih itd.. Zato je lahko skrajno neprijetno, če se tem podatkom kaj zgodi, nimate pa narejene varnostne kopije, da bi jih obnovili.

Podatke navadno hranimo na različnih digitalnih podatkovnih nosilcih, kot so USB ključi, trdi diski, SSD-ji in pomnilniški moduli telefonov, ki pa seveda niso 100-odstotno zanesljivi. Glede na to, da gre za elektronske naprave, ki jih sestavljajo različna vezja in tehnologije, niso imuni na poškodbe in okvare. Če pride do tega, so seveda ogroženi vaši podatki. Izguba podatkov pa ni mačji kašelj. V skrajnih primerih lahko pomeni tudi izgubo premoženja.

Med najboljšimi na svetu
K sreči tudi v takšnih primerih ni nujno še vse izgubljeno. V marsikaterem primeru je namreč mogoče podatke še vedno rešiti, čeprav je primer na prvi pogled videti izgubljen. Pomembno je le, da ne odreagiramo panično in da stopimo v stik s strokovnjaki, ki se z reševanjem podatkov ukvarjajo profesionalno. Eno takšnih podjetij je pri nas Tannaris, ki si je v vrsti let obratovanja pridobilo odličen ugled. In to ne le na domačem trgu, temveč tudi v svetovnem merilu. Najdemo ga namreč med najbolj zaupanja vrednimi podjetiji s seznama proizvajalca opreme za reševanje podatkov ACELab. Še en podatek, ki priča o visoki kakovosti njihovega dela pa je redno sodelovanje s slovensko policijo in njihovim forenzičnim laboratorijem.

Uporaba profesionalne opreme
Pri Tannarisu za reševanje podatkov uporabljajo profesionalno opremo PC-3000, ki velja za najboljšo na svetu, nudijo pa profesionalno reševanje podatkov iz vseh vrst medijev, pri čemer so njihova vodila hitrost, kakovost in predvsem jamstvo spoštovanja zasebnosti. Podatke rešujejo z diskov z logičnimi in fizičnimi napakami, podatkovnih nosilcev USB, CD-jev in DVD-jev, sistemov RAID, različnih vrst trakov in drugih vrst medijev. Pri tem nudijo tudi svetovanje o varnosti ter ustrezni zaščiti podatkov ter svetovanje in storitve vzdrževanja arhiviranja podatkov.

Prva stvar, ki jo pri Tannarisu priporočajo je, da se reševanja podatkov ne lotite sami, če vam ti veliko pomenijo in jih ne želite še dodatno ogroziti. V lastni režiji jih namreč lahko še dodatno poškodujete ali celo dokončno izgubite. Domači oziroma neprofesionalni posegi so sicer tudi največkrat glavni razlog, da podatki niso rešljivi. Vsako reševanje namreč najprej zahteva temeljito analizo kritičnega stanja in šele potem pripravo ustreznih orodij in tehnik. Pri Tannarisu zato vsak medij najprej skrbno analizirajo. S samo analizo pri njih nimate stroškov. Le v primeru nujne intervencije se sama analiza zaračuna ne glede na rešene podatke. Večkrat se zgodi, da je lahko medij zelo poškodovan in se z vsako uporabo ali novim testom stanje še poslabša. Zato je treba medij skrbno in profesionalno analizirati. Šele po analizi vas obvestijo o stanju in strošku reševanja podatkov.

Tannaris se ukvarja z reševanjem podatkov z:

• okvarjenih trdih diskov
  • okvarjenih mobilnih telefonov in SIM kartic
  • okvarjenih trdih diskov v strežniških sistemih (RAID, SAN, NAS)
  • flash medijev
  • magnetnih trakov
  • disket
  • optičnih medijev (CD, DVD, itd)

Tannaris pa se prav tako ukvarja s kopiranjem podatkov:

• s trdega diska na trdi disk
  • s trdega diska na optične medije (CD, DVD, itd.)
  • s trdega diska na magnetne trakove

Uničevanje podatkov

Poleg tega v podjetju izvajajo tudi uničevanje podatkov za podjetja in agencije, ki si želijo zagotovilo, da so neželeni a občutljivi podatki varno in strokovno izbrisani ali uničeni. Podjetja hranijo ogromne količine podatkov občutljive narave in ko se življenska doba medija,na katerem so ti podatki zaključi ali se zaklučuje, se ti mediji zamenjajo z novejšimi. Zelo je namreč pomembno, da se stari mediji pravilno obravnavajo. Stari mediji so potencialno nevarni, saj se na njih hranijo podatki vašega podjetja in vaši konkurenci bi se lahko zdeli zanimivi. Tannaris vam certificirano nepovratno izbriše ali uniči podatke s strežnikov, magnetnih trakov in trdih diskov. Medije glede na storitev tudi prevzamejo in uničijo po predpisih in v skladu z zakonodajo o ekoloških odpadkih.

Več o celotnem naboru storitev podjetja Tannaris si lahko preberete na njihovi spletni strani www.tannaris.si.

MORDICOM d.o.o.

Šolska ulica 40, 5250 Solkan, Tel: 05 330 03 60
Skoraj nemogoče je preceniti vpliv rešitev za načrtovanje virov podjetja (ERP) v sodobnem poslovnem svetu. ERP sistemi so nadomestili nepovezane delovne tokove in nezdružljiva ... Več

SI SPLET d.o.o.

Ukmarjeva ulica 4, 1000 Ljubljana, Tel: 01 428 94 66
O podjetju Si splet V podjetju Si splet d. o. o. od leta 2001 tržimo varnostne rešitve na področju informacijskih tehnologij. V letu 2003 smo pridobili ekskluzivno partnerstvo ... Več

ADVANT d.o.o.

Cesta na Brdo 119a, 1000 Ljubljana, Tel: 01 470 00 00
Podjetje ADVANT d.o.o. je z vami že od leta 1998. Naše osnovno poslanstvo je biti vodilni graditelj informacijsko komunikacijske infrastrukture. Aktivnosti, ki jih povezujemo ... Več

Minevra, Matjaž Kramar s.p.

Krallova 31, 8000 Novo mesto, Tel: 041-649-387
Kaj lahko za vas naredi podjetje Minevra? Živimo v digitalni dobi, kjer prevladuje računalniška in tiskalna oprema. Iskanje sebi primerno opremo je izziv in za mnoge zamudno opravilo. ... Več