15.09.2015 10:43
Posodobljeno 9 let nazaj.

Pri Panda Security zaznali rekordno količino zlonamernega programja

PandaLabs je v poročilu drugega četrtletja 2015 zabeležila rekorden dvig ustvarjenih zlonamernih programskih kod, uperjenih tako domačim, kot tudi poslovnim uporabnikom.

Samo v drugem četrtletju je bilo tako ustvarjenih 21 milijonov novih tipov zlonamernih kod, 43% več kot lani.

V večini gre za mutacije že znanih zlonamernih kod. Kar se tiče vrst, še vedno vodijo trojanski konji (71,16%) in ostajajo glavni vir okužb (76,25%). Tesno za petami sledijo potencialno nezaželeni programi (PUP – Potentially Unwanted Programs) s 14,39% deležem okužb.

Cryptolocker, velika grožnja podjetjem in končnim uporabnikom

Med glavnimi grožnjami ostaja Cryptolocker. Kiberkriminalci so ponovno pričeli uporabljati tehniko vplivanja na uporabnike, znano izpred 20 let, ki vključuje vplivanje na uporabnike preko makrov v Office dokumentih, še posebej Word dokumentih. Kriminalci uporabijo zamegljeno sliko, ki jo lahko uporabnik vidi le, če aktivira makro. Če uporabnik to stori, je okužen s Cryptolockerjem.

Tudi podjetja niso varna pred Cryptolockerjem, dober primer je denimo Ryanair, ki je izgubil 5 milijonov dolarjev z nakazilom na kitajsko banko. Druga podjetja, ki so bila žrtve kraje podatkov vključujejo CareFirst BlueCross BlueShield in AdultFriendFinder.

To četrtletje je priča tudi napadom na mobilne naprave. Eden od načinov je preko aplikacije WhatsApp Trendy Blue, ki se predstavlja kot nova različica priljubljene aplikacije, vsek kar pa naredi pa je, da uporabnika prijavi na drago plačljivo storitev.

V juniju je PandaLabs zaznal phishing kampanjo uperjeno proti Android razvijalcem, ki objavljajo svoje kreacije v Google Play trgovini. Trik je bil v tem, da so ukradli geslo za namene razpošiljanja zlonamernih kod preko omenjene trgovine.

Azija in latinska Amerika z največ okužbami

Območja z največ okužbami so po podatkih PandaLabs so Azija in latinska Amerika (33,21%), med državami pa prednjači Kitajska (47,53%), kateri sledi Turčija (43,11%) in Peru (41,97%).

Na drugi strani sta Evropa in Japonska območji z najmanj okužbami, med državami pa izstopajo Švedska (21.57%), Norveška (22,22%), in Japonska (23,57%). Kakorkoli, nekatere EU države beležijo nadpovprečne okužbe, denimo Španija (36,37%), Poljska (38,48%) in, na žalost, Slovenija (38,05%).

Celotno poročilo si lahko ogledate tukaj.

Članek je pripravljen v sodelovanju s partnerjem ANNI d.o.o.
Za več informacij so vam na voljo pri ANNI d.o.o.

Želite biti obveščeni o novostih, ki jih pripravljamo s partnerjem ANNI d.o.o.? Vpišite svoj e-mail in se prijavite na BREZPLAČNE e-novice, od katerih se lahko kadarkoli odjavite.

POINT.ER IT d.o.o.

Dolenji Boštanj 55, 8294 Boštanj, Tel: 07 814 98 00
Osredotočeni s Point.er Kako na enem mestu najti vse, kar potrebujete pri vodenju podjetja ali le v domači pisarni? Point.er it, d. o. o., je podjetje, ki ponuja celotne IT storitve, ... Več
Srebrni partner