Računalništvo, telefonija
25.04.2018 15:00

Deli z drugimi:

Share

Pri večjih nakupih na spletu previdnost ni odveč

Mar ni čudovito, da lahko kar iz udobnega naslanjača stopite v butik z oblačili, knjigarno, trgovino z najnovejšimi elektronskimi napravami ali potovalno agencijo? Spletni nakupe so postali del vsakdana, celo toliko, da lahko občutek popolne varnosti včasih prevara.
Pri večjih nakupih na spletu previdnost ni odveč
Pri večjih nakupih na spletu previdnost ni odveč

Med ponudniki najrazličnejšega blaga namreč prežijo tudi spletni goljufi, ki jih zanima samo vaš denar. Z malce previdnosti in preudarnosti se jim boste zlahka izognili, zato z vami delimo nekaj nasvetov za varno spletno nakupovanje.


Če je ponudba predobra, verjetno ni resnična

“iPhone brezplačno!”, “Podarimo vinjeto!”, “Zadeli ste 10.000 EUR!”, vse se sliši čudovito, a navadno ni res. Običajno gre za goljufijo, pri kateri tatovi zbirajo podatke z vaših kreditnih kartic ali pa vam na računalnik vsadijo virus, ki bo razbral vsa vaša gesla ter zaupne podatke in se ga zlepa ne boste znebili. Če ni to, pa boste darilo slej kot prej večkrat odplačali z obveznimi mesečnimi plačili, provizijami ali kakšnim drugim kaveljcem, ki ste ga spregledali v drobnem tisku. Tovrstnim ponudbam in darilom recite ne, hvala.

Nakupujte pri znanih in zaupanja vrednih spletnih trgovcih

Poleg tega, da vam priznani spletni trgovci ali blagovne znamke zagotavljajo določeno kakovost, imajo dobro poskrbljeno tudi za okrepljeno varnost vaših podatkov skozi celoten nakupni proces. Kljub temu malce previdnosti ne bo odveč. Preverite, ali ste pravilno vtipkali spletni naslov, saj goljufi pogosto računajo na napačno vtipkane naslove in nanje postavijo spletne strani, ki so povsem podobne tisti, ki ste jo nameravali obiskati. Preverjajte tudi, ali se naslov začne s simbolom ključavnice in https:, kar pomeni, da je stran zavarovana s šifriranjem podatkov (nezavarovane strani imajo na začetku http:).

Ne nakupujte na javno dostopnem brezžičnem (wi-fi) omrežju

Prek mobilnika ali prenosnega računalnika nakupujte samo, kadar ste priklopljeni na zasebno in zavarovano brezžično omrežje. Nakupovanju na javno dostopnih povezavah v restavracijah, trgovinah ali kavarnah se raje izognite, saj jih je zelo enostavno izkoristiti za krajo podatkov o plačilih. Goljufi vanje vstopijo z različnimi napravami ali aplikacijami, spremljajo vaš spletni nakup in si podatke shranijo za izčrpavanje vašega kreditnega računa.


Za plačila uporabljajte kreditne kartice z varnostnimi storitvami

Prednost kreditnih kartic pred debetnimi je, da imajo kreditne omejen znesek limita, ki ga ni mogoče preseči in da niso povezane z vašimi ostalimi računi oziroma sredstvi na njih. Če se nepridipravom uspe dokopati do podatkov, tako naredijo manj škode. A ponudniki kreditnih kartic vseeno ponujajo varnostne storitve, kot je na primer Mastercard SecureCode, ki goljufom preprečuje, da bi prišli do vašega denarja.


Kartica Ide@l Mastercard, ki jo nudimo pri Sberbank, vključuje kar nekaj zanimivih dodatnih zavarovanja, ki veljajo za posojilne kartice.

Bi radi izvedeli več o kartici Mastercard Ide@l, ki poleg naštetega omogoča nakupe na prodajnih mestih in na spletu na do 60 obrokov? Obiščite našo spletno stran ali se oglasite v eni od naših poslovalnic, kjer vam bomo predstavili vse, kar Ide@l kartica omogoča.


Prijavi napako v članku

Povezave

Članek je pripravljen v sodelovanju s partnerjem Sberbank banka d.d.
Za več informacij so vam na voljo pri Sberbank banka d.d.
Ob kontaktu povejte, da ste objavo zasledili v Računalniških novicah.

Sberbank logotip

Želite biti obveščeni o novostih, ki jih pripravljamo s partnerjem Sberbank banka d.d.? Vpišite svoj e-mail in se prijavite na BREZPLAČNE e-novice, od katerih se lahko kadarkoli odjavite.




Kaj berejo drugi?

Partnerji Računalniških novic Prikaži vse

MIT INFORMATIKA d.o.o.

Sveti Duh 274, 4220 Škofja loka, Tel: 04 281 31 00
Celovite ERP rešitve za podjetja MIT informatika je vodilni partner proizvodnih, gradbenih in storitvenih podjetij. Že 30 let svetujejo in implementirajo inovativne informacijske ... Več

BILLY POS d.o.o.

Hudourniška pot 2, 1000 Ljubljana, Tel: 051 888 710
Billy rešitve za davčne blagajne temeljijo na tehnologiji v oblaku, kjer so podatki varno shranjeni v primeru izgube ali okvare naprave. Več
Zlati partner

Računalniški muzej

Celovška cesta 111, 1000 Ljubljana,
Že od leta 2004 si jemljemo za svoje osnovno poslanstvo opominjanje na informacijsko dediščino. Kot kulturna ustanova s sedežem v Ljubljani, se posvečamo zbiranju, ohranjanju ... Več

LabelProfi d.o.o. – digitalna produkcija etiket in fleksibilne embalaže

Ozare 18a, 2380 Slovenj Gradec, Tel: 080 10 12
Podjetje LabelProfi d.o.o. je svojo poslovno pot začelo leta 1994 kot majhen studio za grafično oblikovanje in pripravo za tisk. V podjetju od same ustanovitve stremijo k uporabi ... Več