Mobilno RSS Facebook Twitter E-novice Nastavi za domačo stran Dodaj med priljubljene Podcast Rock Radio Pozabljeno geslo Registriraj se Prijava

15.07.2019      20:00
ELSYST

Prihranite lahko tudi z avtomatizacijo ogrevanja

.. Pri energetski sanaciji stavb se redko pojavlja notranja avtomatizacija ogrevanja, ki pa lahko veliko prispeva k energetskemu varčevanju ..

Ko se lotimo energetske sanacije stavbe, bi morali razmišljati tudi o avtomatizaciji ogrevanja, ne le o obnovi fasade, obnovi kotlovnice in podobno. Ste vedeli, da danes poznamo brezžične sisteme avtomatizacije, ki so poleg tega ekološko usmerjeni, saj za delovanje ne uporabljajo ožičenja in ne baterij?

Avtomatika pri ogrevanju se v stanovanju ali v hiši odlično obnese, saj v vseh prostorih ne potrebujemo vedno enake temperature. Omogoča merjenje temperature na nevtralnem mestu in prilagajanje dejanske temperature želeni.

Težava se lahko pojavi predvsem pri starejših objektih, saj bi se navadno za nadgradnjo morali lotiti gradbenih posegov. Zdaj pa to lahko uredite s pomočjo avtomatike, ki med senzorji in aktuatorji komunicira brezžično, zato kakršni koli posegi sploh niso potrebni.

Zaradi zmanjševanja obremenjevanja okolja obstaja celo avtomatika, ki za svoje delovanje ne uporablja niti baterij, ampak energijo črpa iz neposredne okolice. S pozornim spremljanjem dogodkov, ki jih želimo meriti, so ugotovili, da se na teh mestih dogajajo fizikalne spremembe – spremembe energije. To so sicer minimalne razlike, vendar ob sodobni elektroniki je tudi nekaj milivatov dovolj za njeno delovanje. Iz tega principa se je razvila tehnologija imenovana EnOcean. EnOcean GmbH iz Muenchna proizvaja osnovne komunikacijske module (oddajniške in sprejemniške), ki se vgrajujejo v različne naprave.

Brezbaterijska avtomatika EnOcean

Princip delovanja brezžične in brezbaterijske avtomatike EnOcean temelji na napajanju senzorjev iz okoljske energije, aktuatorji pa se napajajo iz stalnega vira. Senzorji so za merjenje temperature, vlage, osvetlitve, CO2, lahko pa tudi kot stikalo. Postavimo jih na poljubno mesto, saj ne potrebujejo nobene globine.

Aktuatorji so: Releji s kontaktom, regulacija svetlobe, motorski pogon ventila in zvezna regulacija temperature. Dodatno lahko na aktuatorje vplivajo senzorji kontrole odprtih oken ali prisotnosti. Oddaljenost med senzorjem in aktuatorjem v stavbi je lahko do 30 metrov.

Tehnologija EnOcean uporablja tri vrste energije iz okolja: Mehansko (pritisk na površino stikala), svetlobno (fotocelica za naravno ali umetno svetlobo) in toplotno (temperaturna razlika med eno drugo stranjo plošče). Za krmiljenje razsvetljave (vklop/izklop, zatemnitev) se uporablja energija prsta (5N), ki sproži določen signal. Enak način se uporablja tudi za krmiljenje senčil ali motorjev.

Ker se del tvorjene energije shranjuje v posebne kondenzatorje, lahko senzorji nekaj časa delujejo tudi ob odsotnosti svetlobe oziroma toplotne razlike.

Temperaturna regulacija

Senzor, ki meri dejansko temperaturo in jo primerja z nastavljeno vrednostjo postavimo na poljubno mesto. Aktuator, ki prejema signal od senzorja na steni, je lahko v obliki kontakta za motorni pogon ventila ali kar motorski pogon ventila.

Pomemben element je tudi nadzorni sistem

Pomemben element sanacije javnih stavb predstavlja nadzorni sistem, kjer se ne samo zbirajo vsi podatki iz stavbe, ampak se jih tudi upravlja glede na potrebe. Če se z brezžično tehnologijo po etažah zbirajo podatki do vmesnikov, se potem podatki po izbranem žičnem sistemu prenesejo v center. Za vse žične sisteme obstajajo EnOcean vmesniki z dvostranskim prometom. Sestavni del nadzornega sistema je urnik, ki pri javnih stavbah (šole) prinese izredno racionalizacijo stroškov. Prav tako spremljanje meritev porabljene energije (elektrika, voda, plin ...) veliko prispeva k ekološki zavesti uporabnikov.

Nadzorni sistem lahko tudi enostavno upravljamo z raznimi aplikacijami na pametnih telefonih ali tablicah. Sestavne dele s tehnologijo EnOcean (oddajnike in sprejemnike) se vgrajuje že v več kot 1000 elementov različnih proizvajalcev, ki so združeni v EnOcean Alliance.

Energetska sanacija stavb, ki ima dodano avtomatizacijo, doprinese k energetsko manjši porabi, veliko več kot znaša 10% delež pri celotnih stroških, saj objekt tudi uredi ter postavi uporabo in vzdrževanje na višji nivo. Za več informacij kontaktirajte elsyst.si, kjer vam bodo z veseljem povedali še več. Nudijo tudi regulacijo svetil, senčil, senzorje prisotnosti, vremenske postaje, kontrolo oken in nadzor preko interneta. (P.R.)

Povezave:Elsyst

Sponzorirano

Trenutno ni aktivne ankete

Delo na domu, nadzor in kaj pravi zakon?

Čimprej posodobite vaš operacijski sistem Win... 5
Resnica osvobaja  |  Popravkih so verjetno od strokovnjakov N...
Bill Gates že leta 2015 opozarjal, da nismo p... 7
Resnica osvobaja  |  BG je zarotnik in terorist in del NWO. V...
Kako COVID-19 izkoriščajo hekerji 2
Resnica osvobaja  |  Laboratorijski virus in še bolj nevarna ...
Windows 10 nameščen na več kot milijardi napr... 2
Resnica osvobaja  |  Vsi imamo kartoteke v NSA.
Bill Gates dokončno zapustil upravo Microsoft... 8
Resnica osvobaja  |  Ukvarjal se bo z strupenimi obveznimi ce...