Računalništvo, telefonija
16.10.2017 09:00

Deli z drugimi:

Share

Projekt: sestavi svoj računalnik

Projekt: sestavi svoj računalnik
Projekt: sestavi svoj računalnik

Večina uporabnikov se odloči za nakup prenosnega računalnika, v resnici pa obstaja kar nekaj razlogov, da se kupci raje odločijo za namizni računalnik, saj za enak denar dobijo računalnik z izrazito boljšimi zmogljivostmi.

Za razliko od prenosnih računalnikov imajo namizni računalniki večje možnosti nadgradnje in s tem tudi večje možnosti za kasnejša popravila; za razliko od prenosnih računalnikov, kjer je možnost popravil resnično minimalna, je pri namiznih izredno enostavno vgraditi novo komponento. Izbor je praktično neomejen in je povsem odvisen od posameznikovih finančnih sposobnosti.

Poleg vseh praktičnih razlogov pa sestavljanje lastnega računalniškega sestava, za razliko od že kupljenega prenosnika, hitro lahko preraste v osebni projekt računalniškega navdušenca.

RAČUNALNIŠKE OSNOVE

Procesor. Sestavljanje namiznega računalnika se običajno prične pri izbiri procesorja. Vsi računalniški navdušenci se zavedajo, da je izbira mogoča med dvema tipoma procesorja: Intel ali AMD? Na to vprašanje nimamo končnega odgovora. Mnogi računalniški strokovnjaki so poskušali najti odgovor, ampak na koncu se vsak uporabnik odloči za drugačno opcijo.

Kar se tiče cene so AMD procesorji nekoliko cenejši od Intelovih, Intel pa ima po drugi strani nekoliko večji asortima, zato tukaj cena ni vedno odločilni dejavnik. Vsi gamerji bodo potrdil, da pri sestavljanju računalnika za igranje ne rabiš iskati dlje od AMD Radeon procesorja, veliko drugih pa se strinja, da je Intel primernejši, kadar računalnik potrebuješ za drugačne namene.

Grafična kartica. Kadar sestavljaš lasten računalniški komplet se lahko odločiš med dvema opcijama – integrirana ali ločena grafična kartica. Od integrirane grafične kartice ni dobro pričakovati grafičnih presežkov, bo pa vsekakor popolnoma zadovoljiva za enostavno uporabo računalnika. Pri ločenih grafičnih karticah že nekaj časa prihaja do boja dvojca AMDa in Nvidia.

Oba proizvajalca imata celo široko ponudbo grafičnih kartic, izbira pa je odvisna zgolj od posameznikovega proračuna. Nikar ne pozabi na režo grafične kartice in na kompatibilnost z matično ploščo. Še en detajl je zagotovo vreden tvoje pozornosti: grafična kartica, ki podpira FreeSync (AMD) ali G-Sync (Nvidia) ti omogoča veliko boljšo kvaliteto prikaza slike, če je tvoj monitor kompatibilen z eno od teh tehnologij.

SRCE RAČUNALNIKA

RAM.

V današnjem času večina modernih računalnikov uporablja dva tipa spomina: DDR3 in DDR4. Delovni spomin računalnika nujno izberi glede na kompatibilnost z delovno ploščo. Današnji minimum je 4 GB RAMa, povprečje nekje 8 GB, kar pa je več pa je še posebej zaželeno. Številni portali se strinjajo, da od preveč RAM spomina uporabnike, ki računalnike uporabljajo za igranje, zagotovo ne bo bolela glava, medtem ko običajnim uporabnikom dodaten spomin načeloma ne bo preveč koristil.


HDD (SSD). HDD primarno služi za shranjevanje filmov, slik in glasbe na računalniku, medtem ko je SSD bolj namenjen shranjevanju Osa, iger in aplikacij. Čeprav bi bila najbolj idealna situacija ta, da je SSD disk dovolj velik za vse podatke, je vseeno namestitev obeh diskov najbolj optimalna opcija. Cene SSD diskov so še vedno precej visoke, tako da je izbira SSD diskov z velikostjo do 256 GB povprečen izbor večjega števila uporabnikov. HDD diski bi morali praviloma imeti minimalno 500 GB, 1 TB pa je postal standard tudi pri cenovno bolj prijaznih sestavih.


Matična plošča. Pri matični plošči je najbolj pomembno, da je kompatibilna z grafično kartico, procesorjem in RAM spominom, zagotovo pa tudi s HDD in SSD diskom. Izbor prave matične plošče je zato včasih zelo kompliciran, saj vpliva na spoj z vsemi preostalimi komponentami, poleg tega pa mora matična plošča jamčiti tudi popolno funkcionalnost. Vrste in število PCI vodil, video izhodi, število USB vhodov a še posebej USB 3.0 so zelo pomembne postavke pri izbiri računalniške matične plošče. Kadar izbiraš matično ploščo je najbolj enostavno da na spletni strani proizvajalca preveriš kompatibilnost z vsemi ostalimi komponentami, še posebej pa s procesorji.


Napajanje. Vsi računalniški navdušenci se zavedajo, da je tudi izbiri napajanja potrebno posvetiti kar nekaj pozornosti, ko pridemo do sestavljanja novega namiznega računalnika. Nikakor ne dovoli, da te zavede ceneno napajanje, ker so prav ta napajanja odgovorna za pravilno delovanje celotnega računalnika. Slabo izbrano napajanje lahko povzroči številne okvare na matični ali grafični kartici, tako da mora biti izbira pravega napajanja vsekakor pazljiva.

Moč napajanja se meri v vatih (W), na internetu pa lahko najdeš enostavne kalkulatorje, ki ti izračunajo koliko moči potrebuješ glede na vse ostale komponente.

TELO RAČUNALNIKA

Ohišje. Vsi, ki se odločijo sami sestaviti računalniški sistem, morajo posebno pozornost posvetiti izboru ohišja. Na kratko, razlikujemo Mini-Tower, Midi-Tower in Full-Tower. Vsak od navedenih je idealen za pisarniške računalnike, ki nimajo preveč hardware opreme, Mini-Tower je najbolj popularen tip ohišja za namizne računalnike, medtem ko je Full-Tower rešitev, ki jo izberejo gamerji in zahtevni uporabniki.

Poleg tega je potrebno biti pozoren tudi na dostopnost zunanjih utorov na izbranem ohišju. Praktično je, da z zunanje strani najdemo kar nekaj vhodov USB, HDMI in DVI ter audio vhodi za slušalke in mikrofone. Ohišja so danes veliko več kot običajne škatle, nekatera od njih pa imajo tudi impresiven dizajn, ki vključuje LED osvetlitev in stene iz kaljenega stekla.

Tu pa si lahko pogledate kako sami sestaviti računalnik »

Hlajenje. Resni uporabniki namiznih računalnikov velik pozornosti posvetijo tudi hlajenju, ki je izredno pomembno, zato posebej preveri koliko ventilatorjev dobiš skupaj z ohišjem in koliko jih lahko dodaš. Tisti najzahtevnejši pogosto pridejo skupaj s praktičnimi filtri, ki so ključni pri preprečevanju vhoda prahu v notranjost ohišja.

Nabran prah lahko znatno vpliva na delovanje ventilatorja in onemogoči vhod zraka, kar lahko dodatno vpliva na delo računalnika. Poleg pazljivega izbora pa je vsekakor pomembno tudi redno vzdrževanje in čiščenje hladilnega sistema.


Prijavi napako v članku

Povezave

Članek je pripravljen v sodelovanju s partnerjem CENEJE d.o.o.
Za več informacij so vam na voljo pri CENEJE d.o.o.
Ob kontaktu povejte, da ste objavo zasledili v Računalniških novicah.

Ceneje.si logotip

Želite biti obveščeni o novostih, ki jih pripravljamo s partnerjem CENEJE d.o.o.? Vpišite svoj e-mail in se prijavite na BREZPLAČNE e-novice, od katerih se lahko kadarkoli odjavite.




Kaj berejo drugi?

Partnerji Računalniških novic Prikaži vse

Zlati partner

TELEMACH d.o.o.

Brnčičeva ulica 49a, 1231 Ljubljana Črnuče, Tel: 070 700 700
Telemach je eno glavnih telekomunikacijskih podjetij v Sloveniji in hkrati najhitreje rastoči mobilni operater v državi. Uporabnikom ponuja napredne televizijske storitve v ločljivostih ... Več
Zlati partner

iRobot Slovenija

Masljeva ulica 3, 1230 Domžale, Tel: 01 530 04 60
Podjetje iRobot se kot vodilni svetovni proizvajalec robotov za domačo rabo že več kot 25 let posveča razvoju, oblikovanju in izdelavi robotov, ki ljudem pomagajo postoriti več. ... Več

Minevra, Matjaž Kramar s.p.

Krallova 31, 8000 Novo mesto, Tel: 041-649-387
Kaj lahko za vas naredi podjetje Minevra? Živimo v digitalni dobi, kjer prevladuje računalniška in tiskalna oprema. Iskanje sebi primerno opremo je izziv in za mnoge zamudno opravilo. ... Več

NCOM d.o.o.

Bičevje 5, 1000 Ljubljana, Tel: 040 855 519
Mobilne aplikacije so korenito spremenila način delovanja podjetij. Več kot 3 milijarde ljudi ima dostop do pametnega telefona. Mobilne aplikacije trenutno predstavljajo najučinkovitejši, ... Več