Računalništvo, telefonija
14.03.2019 21:08

Deli z drugimi:

Share

Prvi res pravi urbani pametni telefon

Kaj danes naredi pametni telefon pametnega? Kar nekaj možnosti nam pride na misel, a so tudi številne na prvi pogled manj zanimive, s katerimi stvari naredimo hitreje, preprosteje ali pa le za odtenek drugače. Prihaja generacija pametnih telefonov, Huawei P smart 2019 pa je eden prvih, ki ga res lahko imenujemo pametni urbani telefon oziroma telefon ulične kulture. In to je zelo dobra novica.
Prvi res pravi urbani pametni telefon
Prvi res pravi urbani pametni telefon

Skoraj je težko verjetni, da so prvi mobilni telefoni dopuščali le telefoniranje in pošiljanje besedilnih sporočil. Čeprav sta ti osnovni funkciji še vedno v vsakem sodobnem pametnem telefonu, pa ste le dve izmed množice. Ko so pametni telefoni postajali vse pametnejši in pametnejši, so namreč prevzeli različne vloge v našem življenju. Imajo odlične kamere, cel kup tipal in celo umetno inteligenco, ki podpira njihovo delovanje. Sodobni pametni telefoni so zato prevzeli naloge, ki so prej pripadale digitalnim fotoaparatom, kameram, navigacijskim napravam in celo računalnikom. Da, tako pametni so telefoni postali.

Oglejmo si, kako pametni so telefoni postali v letu 2019 na primeru odličnega pametnega telefona Huawei P smart 2019. Huawei P smart je prisoten od leta 2017, model z letnico 2019 v svojem imenu, pa je njegova precej izboljšana različica. Namenjen je mladim, ki si ne morejo privoščiti ali pa preprosto nočejo za telefon zapraviti tisoč evrov, hkrati pa ne želijo na ta račun žrtvovati funkcionalnosti. Tako se odločijo za telefon z enim najboljših razmerij med ceno, zmogljivostjo in funkcijami na trgu. Huawei P smart je opremljen z odličnim zaslonom Dewdrop, ki ga je Huawei prvič predstavil z družino telefonov Mate 20. Zaslon z diagonalo 15,77 cm (6,21 palca) ima dovolj slikovnih pik, da podpira polno ločljivost FHD+ (2340 x 1080 slikovnih pik) z gostoto 415 pik na palec. Da ne dolgovezimo, zaslon je čudovit, odlikuje se tudi v prikazu barv, zato so slike videti resnično realistične. Poleg fizično večjega zaslona, model z letnico 2019 veliko zaslonsko zarezo nadomesti z nevsiljivo v obliki bisera ali kapljice rose, v kateri se skriva prednja kamera, spodnjega roba telefona pa ni več. Zaradi tega je telefon videti sodoben, saj zaslon zaseda skoraj celo prednjo površino, robovi okoli njega pa so tako tanki, da jih skoraj ni mogoče opaziti. Čudovit zaslon je nameščen na vrh zaobljene enodelne konstrukcije okvirja ohišja, ki omogoča dober oprijem, tudi ko imamo telefon dlje v rokah.

Nekateri so pametni, a drugi so pametnejši

Kaj pa naredi telefon »ulično« pametnega? Prva možnost, ki takoj naredi vtis, je funkcija kloniranja, saj omogoča takojšni prenos »mobilnega okolja« s pametnega telefona Huawei P20 Pro na telefon Huawei P smart 2019. Težko bi bilo bolj preprosta, kot je. Treba je le povezati oba telefona in aplikacija začne prepisovati podatke, vključno s stiki, nameščenimi aplikacijami in datotekami, s starejše naprave na novo.

Ker na svojem telefonu hranimo množico fotografij in video posnetkov, je priročna aplikacija za deljenje (Huawei Share). Ker za prenos datotek med dvema napravama uporablja povezavo Wi-Fi, je prenos hiter in učinkovit, izmenjava datotek med dvema telefonoma Huawei pa ne porablja mobilnih podatkov. Hitrost prenosa doseže 20 MB/s, zato prenašanje dvajsetih gigabajtov (20 GB) na nov telefon traja manj kot pol ure. Ker pa ima Huawei P smart 2019 kar 64 GB pomnilnika, ga še vedno ostane na voljo več kot pol. Če pa ta količina ne zadošča, lahko pomnilnik povečamo s pomnilniško kartico za dodatnih 512 GB.

Je pa še boljši primer funkcije ulične pameti. Ljudje, ki se vsak dan vozijo na delo s svojim avtomobilom, telefon povežejo z infozabavnim sistemom vozila, da lahko opravljajo klice in poslušajo glasbo s telefona. Kaj pa, če imajo hkrati na zapestju še pametno uro Huawei, ki je s telefonom prav tako povezana prek vmesnika Bluetooth? Običajno to pomeni kompromis, ura s telefonom med vožnjo ni povezana. Ne pa tudi s telefoni Huawei, saj ti podpirajo dve sočasni prek Bluetootha povezani napravi. Uporabnik lahko tako v vozilu posluša glasbo s telefona, ne da bi bilo pri tem moteno delovanje ure.

Umetna inteligenca pomaga pri boljših fotografijah

Telefon se čudovite obnese tudi pri fotografiji. Prednja kamera s tipalom ločljivosti 8 milijonov slikovnih pik ter široko zaslonko (f/2.0) opravi več kot le solidno delo. Huawei ji je zagotovil obsežno zbirko lepotnih popravkov, zato bo koža portretiranca vedno lepa. Na zadnji strani pa se bohoti sistem dveh kamer, ki ga sestavljata glavna kamera s tipalom ločljivosti 13 in podporna kamere ločljivosti 2 milijona slikovnih pik. Leče s široko zaslonko (f/1.8) in navideznim obsegom zaslonke f/0.95 – 16 ohranjajo visoko kakovost fotografij in video posnetkov v večini svetlobnih pogojev, odlikujejo pa se pri dnevni svetlobi, kjer druga kamera s podatki o globini pomaga ustvarjati pristne učinke zameglitve ozadja (t .i. bokeh). Algoritmi umetne inteligence vgrajeni v vrhunski osem jedrni procesor Kirin 710 ves čas delujejo v ozadju, znajo inteligentno razpoznati več kot 500 prizorov in zagotavljajo optimizacijo v realnem času, da lahko tudi amaterji zajamejo skoraj profesionalne posnetke.

Huawei P smart 2019 je resnično vsestranski pametni telefon. Še toliko bolj, ker baterija s kapaciteto 3400 mAh ter pametno upravljanje aplikacij v ozadju poskrbita, da bo telefon zagotovo zdržal cel dan raznovrstne uporabe.


Prijavi napako v članku

Članek je pripravljen v sodelovanju s partnerjem SIDERA d.o.o.
Za več informacij so vam na voljo pri SIDERA d.o.o.
Ob kontaktu povejte, da ste objavo zasledili v Računalniških novicah.

Želite biti obveščeni o novostih, ki jih pripravljamo s partnerjem SIDERA d.o.o.? Vpišite svoj e-mail in se prijavite na BREZPLAČNE e-novice, od katerih se lahko kadarkoli odjavite.




Kaj berejo drugi?

Partnerji Računalniških novic Prikaži vse

Zlati partner

Crayon

Šmartinska cesta 106, 1000 Ljubljana, Tel: 0597 87 142
Crayon je globalno podjetje, ki svojim strankam pomaga zgraditi komercialne in tehnične temelje za uspešno digitalno transformacijo v oblak. Ponujamo celovite IT rešitve migracij ... Več
Zlati partner

GENIS d.o.o.

Likozarjeva 1a, 4000 Kranj, Tel: 04 251 93 00
Podjetje Genis je eden vodilni slovenskih proizvajalcev informacijskih rešitev za poenostavitev in digitalizacijo delovnih postopkov v srednjih in velikih podjetjih. Njegove ... Več
Zlati partner

XENON FORTE d.o.o.

Letališka cesta 29, 1000 Ljubljana, Tel: 01 548 48 00
Xenon forte d.o.o. je podjetje s 30-letno tradicijo. V celotnem času svojega obstoja se zavzema za odličnost in verodostojnost. Skupaj s podjetji Xenon forte Zagreb d.o.o., Xenon ... Več
Zlati partner

iRobot Slovenija

Masljeva ulica 3, 1230 Domžale, Tel: 01 530 04 60
Podjetje iRobot se kot vodilni svetovni proizvajalec robotov za domačo rabo že več kot 25 let posveča razvoju, oblikovanju in izdelavi robotov, ki ljudem pomagajo postoriti več. ... Več