Računalništvo, telefonija
13.04.2013 11:57
Posodobljeno 11 let nazaj.

Deli z drugimi:

Share

Psihograf slovenskih FB uporabnikov

Psihograf slovenskih FB uporabnikov
Psihograf slovenskih FB uporabnikov

Psihografija je veda, ki preučuje vrednote, interese, življenjski slog in stališča posameznikov ter skupin ljudi. Psihografske študije so pomembne za marketing, raziskavo mnenj, demografijo in splošne socialne raziskave.

Facebook populacija je tudi v Sloveniji že dovolj velika za tovrstne raziskave. Pripravili smo analizo, v katero je zajetih več kot 9.000 ljudi. Vsi so uporabniki FB-ja, hkrati pa so tudi uporabniki aplikacije Wisdom. Podatke smo vizualizirali z brezplačnim spletnim programom Microstrategy Personal Cloud.

Grafi so na voljo tukaj http://goo.gl/GnebO.

Nekaj zanimivih ugotovitev

V matrični graf smo naložili vse podatke: spol, starostno skupino in interese, velikost pa predstavlja število absolutno število všečkov. Splošna ugotovitev je, da imajo moški manj razpršene interese, so pa ti bolj intenzivni. V skupini od 13–45 let so to: avtomobili, popotništvo, rekreacija in glasba.

V mrežnem grafu smo za vsako starostno skupino prikazali moč povezav med posameznimi psihografskimi lastnostmi in spolom. Dve zanimivosti:

  • moški starejši od 71 let imajo mnogo več različnih interesov kot ženske
  • v starostni skupini med 13 in 16 leti so najbolj izraženi interesi šport, glasba, filmi, igrice in pri fantih še avtomobili

V črtnem grafu smo analizirali, kako se določen interes spreminja s starostjo. Podatki so normirani znotraj posameznega interesa, posebej za moške in ženske. Ugotovili smo, da:

  • Skrb za zdravje in lepoto pri ženskah narašča do 35. leta, potem pa začne upadati (kar je zaskrbljujoče), medtem ko pri moških zanimanje za to začne naraščati šele v obdobju po 28 letu, potem se pa samo še povečuje.
  • Zanimanje za tehnične stvari žensk začne močno naraščati po 58 letu, saj se morajo pri teh letih vse bolj same spopadati tudi s tehničnimi težavami.
  • Med bodočimi nevestami pa zanimivo ni nobenega moškega.

Prijavi napako v članku

Povezave

Članek je pripravljen v sodelovanju s partnerjem CRMT d.o.o.
Za več informacij so vam na voljo pri CRMT d.o.o.
Ob kontaktu povejte, da ste objavo zasledili v Računalniških novicah.

Tagetik je na letni konferenci lansiral novo verzijo rešitev za celovito upravljanje poslovanja

Želite biti obveščeni o novostih, ki jih pripravljamo s partnerjem CRMT d.o.o.? Vpišite svoj e-mail in se prijavite na BREZPLAČNE e-novice, od katerih se lahko kadarkoli odjavite.




Kaj berejo drugi?

Partnerji Računalniških novic Prikaži vse

OMREŽJE d.o.o.

Borovec 2, 1236 Trzin, Tel: 01 810 02 10
Združite vse na eni položnici in prihranite denar Ali še vedno plačujete storitve interneta, televizije ter fiksne in mobilne telefonije ločeno? Zagotovo ste že kdaj pomislili, ... Več
Zlati partner

EUDACE d.o.o.

Dunajska cesta 159, 1000 Ljubljana, Tel: 05 994 21 60
Spoznajte podjetje Eudace Podjetje Eudace deluje na področju vpeljave ISO standardov, izvedbe izboljšanja informacijske varnosti v podjetju, varstva osebnih podatkov in poslovnega ... Več
Zlati partner

EPSON

, ,

RSLukan, Matjaž Lukan s.p.

Pri malem kamnu 11, 1000 Ljubljana, Tel: 051 302 160
Delovanje sodobne družbe je pogojeno z brezhibnim delovanjem računalniških in informacijskih sistemov. Predstavljajte si svet brez tehnologije ali še huje, svet brez ustrezne IT ... Več