Mobilno RSS Facebook Twitter E-novice Nastavi za domačo stran Dodaj med priljubljene Podcast Rock Radio Pozabljeno geslo Registriraj se Prijava

01.02.2021      8:00
AUTOCAD®, ZWCAD™, ZW3D™, MOLDEX3D, KEYSHOT …

Računalniška usposabljanja z dodano vrednostjo …

.. so v Sloveniji dokaj redka in še teh se zaradi »navitih« cen neradi poslužujemo, a ni treba, da je tako ..

»Ponudba / povpraševanje« na trgu računalniških usposabljanj

Čeravno se zdi ponudba razpoložljivih računalniških tečajev in usposabljanj v Sloveniji pestra in široka, že kaj kmalu ugotovimo, da temu vendarle ni tako.

Medtem ko se lahko usposabljanj za pridobitev znanj s področja uporabe pisarniških paketov udeležimo malodane že v vsaki »malo večji vasi«, zahtevnejših računalniških usposabljanj praktično ni mogoče najti. Če že so, je strošek njihove udeležbe za Slovenca s povprečnim dohodkom enostavno previsok.

Tako lahko ob pomanjkanju tovrstnih usposabljanj na eni strani in previsoki ceni udeležbe na drugi le žalostno ugotavljamo, da mikroekonomski tržni model »ponudba /povpraševanje« na tem segmentu nekako ne deluje najbolje.

Računalniška usposabljanja v času poostrenih gospodarskih razmer

Kljub povedanemu pa ne smemo zmanjševati pomena znanja kot oblike konkurenčne prednosti. Predvsem velja to za trg delovne sile, kjer rek »Več znaš, več veljaš« danes drži bolj kot kdajkoli prej.

V času poostrenih gospodarskih razmer je namreč prav znanje največji kapital, s katerim lahko posameznik (ali podjetje) razpolaga. Naložba v znanje je torej še kako smiselna in potrebna, kar še posebej velja na področju informacijskih tehnologij. Potrebe in s tem povpraševanja po pridobivanju specifičnih znanj torej so. Kako pa je s ponudbo?

Ponudba vrhunskih računalniških usposabljanj …

… je v Sloveniji dokaj slaba. Če pogledamo samo na CAD oz. CAD/CAM področje, usposabljanja v večini primerov nudijo zastopniki določene CAD oz. CAD/CAM programske opreme, na katero je samo usposabljanje tudi vezano. Ker gre skoraj izključno za programsko opremo višjega cenovnega razreda, povsem upravičeno lahko pričakujemo, da bo tudi cena usposabljanja pri zastopniku temu primerna.

Seveda obstajajo tudi ponudniki, ki tovrstna usposabljanja izvajajo priložnostno (ob Excelu, Wordu, Powerpointu …) in je temu primerna tudi njihova kvaliteta. Računalniki omenjenih ponudnikov so skoraj praviloma nedorasli zahtevam sodobnih CAD, CAD/CAM, CAE … aplikacij, monitorji v večini primerov premajhni, znanje predavateljev pa vprašljivo. Ker pa je cena teh usposabljanj dovolj nizka, se uporabniki mnogokrat zavestno odločimo za slabšo opcijo, saj je le-ta hkrati tudi edina, ki si jo lahko privoščimo.

Primer dobre prakse …

… najdemo v rešitvah, ki jih slovenskemu in avstrijskemu trgu nudi podjetje CAX, d.o.o. (ZwCAD SLOVENIA oz. ZwCAD AUSTRIA). Podjetje ponuja kvalitetne in cenovno ugodne CAD, 3D CAD/CAM, CAE, BIM … programske pakete in cenovno ugodna usposabljanja, ki niso nujno vezana na točno določeno programsko opremo.

Tako se je na primer mogoče udeležiti tečaja za pridobitev znanj s področja uporabe CAD programske aplikacije AutoCAD®, ne da bi pri tem omenjeno CAD aplikacijo sploh naložili. Pri usposabljanju se namreč poslužujejo CAD programske opreme ZwCAD™, ki se od »originala« v bistvu razlikuje le po imenu, medtem ko nudi povsem enako funkcionalnost in uporabniško izkušnjo.

Ali kot je razložil direktor podjetja CAX, d.o.o., g. Andrej Jurančič:

»Zaradi nižje cene programske opreme, prijazne poslovne filozofije in drugačnega miselnega vzorca, je občutno nižji tudi strošek udeležbe v naših programih računalniškega usposabljanja.«

Glede na veliko povpraševanje, ki ga pri CAX, d.o.o. beležijo, gre sklepati, da so našli pravo formulo. Slednja je zelo preprosta in se v svojem bistvu zgleduje po mini-max načelu: z minimalnimi sredstvi do maksimalnih učinkov.

In za katerega ponudnika se boste odločili Vi? (P.R.)

Uporabljate za fotografiranje fotoaparat ali pametni telefon?