Računalništvo, telefonija
27.09.2013 08:15

Deli z drugimi:

Share

Računalništvo v oblaku: vprašanje ni več če, temveč kdaj

Vloga, ki jo imel stari CIO počasi izginja. Razlog za to je tudi računalništvo v oblaku. Sodobni CIO namreč postaja nekakšen broker storitev, ki izbira, odloča in uvaja aplikacije ter storitve v podjetje. Tak CIO ima pregled nad novimi tehnologijami in poslovnimi modeli, njegova primarna naloga pa je, da naredi IT hitrejši, cenejši in pametnejši.
Računalništvo v oblaku: vprašanje ni več če, temveč kdaj
Računalništvo v oblaku: vprašanje ni več če, temveč kdaj

Vloga CIOa (Chief Information Officer) v podjetju se nedvomno spreminja. Praviloma je bil CIO v korporacijah zaznan predvsem kot tisti, ki načrtuje in upravlja infrastrukturo podatkovnih centrov.

Vendar takšen CIO počasi izginja. Sodobni CIO namreč postaja nekakšen broker storitev, ki izbira, odloča in uvaja aplikacije ter storitve v podjetje. Tak CIO ima pregled nad novimi tehnologijami in poslovnimi modeli, njegova primarna naloga pa je, da naredi IT hitrejši, cenejši in pametnejši.

Sodoben CIO je že odkril in uspešno uporablja orodja ter prednosti, ki jih ponuja računalništvo v oblaku. Tak CIO analizira različne rešitve v oblaku in jih poskuša implementirati v podjetje, z namenom večje odzivnosti, zanesljivosti in konkurenčnosti.

To kaže, da računalništvo v oblaku dokončno postaja splošno uporabljana in privzeta rešitev – tako za majhna in srednja podjetja, kot tudi velike korporacije. V praksi to pomeni, da je klasičen IT, kot smo ga poznali do sedaj, ne samo preživet, ampak tudi nekonkurenčen. Posledično pa je nekonkurenčno tudi podjetje.

Nedvomno gredo IT trendi v smer, da vse več podjetij preizkuša hitrost, prednost in ekonomiko javnega oblaka. Podjetja testirajo oblak z namenom lažjega napovedovanja stroškov, hitrejšega upravljanja in čim boljše skalabilnosti. Veliko podjetij tudi preizkuša hibridni oblak za optimizacijo stroškov, ugotavljanje novih možnosti in zmanjševanje rizika.

Oblak omogoča, da se velikanska zagonska sredstva, potrebna za vzpostavitev klasičnega ITja, transformirajo v fleksibilen, elastičen način sprotnega plačevanja glede na uporabo. Tako imajo tudi majhna podjetja dostop do vrhunskega ITja brez visokih stroškov. In to je ena od mnogih prednosti oblaka.


Prijavi napako v članku

Povezave

Članek je pripravljen v sodelovanju s partnerjem Virtu d.o.o.
Za več informacij so vam na voljo pri Virtu d.o.o.
Ob kontaktu povejte, da ste objavo zasledili v Računalniških novicah.

FlipIT_logo

Želite biti obveščeni o novostih, ki jih pripravljamo s partnerjem Virtu d.o.o.? Vpišite svoj e-mail in se prijavite na BREZPLAČNE e-novice, od katerih se lahko kadarkoli odjavite.




Kaj berejo drugi?

Partnerji Računalniških novic Prikaži vse

e-asist d.o.o.

Taborska cesta 19, 1230 Domžale, Tel: 040 879 080
Težave s tiskalniki? In to ravno takrat, ko imate največ dela? Z vključitvijo naprav v sistem nadzora, vam podjetje e-asist d.o.o. lahko zagotovi najmanjše število okvar ... Več
Srebrni partner

STROMBOLI d.o.o.

Cesta komandanta Staneta 4a, 1215 Medvode, Tel: 01 620 88 00
Revija Računalniške novice spada med najbolj uveljavljene medije s področja informacijskih tehnologij. Ponuja kakovostno vsebino za nizko ceno, namenjena pa je predvsem objavi novosti ... Več
Zlati partner

CREAPLUS d.o.o.

Letališka cesta 33F, 1000 Ljubljana, Tel: 05 907 42 70
CREAPLUS d.o.o. je družba za zastopstva, mednarodno distribucijo in sistemsko integracijo sodobnih rešitev s področja računalniške varnosti in kriptografije ter za načrtovanje, ... Več

COMCOM d.o.o.

Lapajnetova ulica 29, 5280 Idrija, Tel: 05 372 20 20
Ukvarjajo se s: SAP svetovanjemPodatkovno analitiko in inženiringom Več