24.10.2012 17:04

Računovodski program za slepe

Boštjan Štefanič, prvi slepi knjigovodja, lahko v svojem računovodskem servisu s pomočjo "screen readerja" uporablja standardno verzijo najbolj razširjenega spletnega računovodskega programa miniMAX.
Boštjan Štefanič je kljub slepoti našel orodje, ki mu omogoča podjentiško pot.

Zgodba Boštjana Štefaniča sega v lanski februar, ko je v Računalniških novicah zasledil novičko, da podjetje E-Amiga iz Šoštanja izvaja projekt dela na domu s programom miniMAX.

»Ker mi elektronsko poslovanje ni tuje sem se odločil, da jih pokličem in aprila sem se prvič seznanil s programom, ki sicer ni izdelan za slepe in slabovidne, vendar pa nam je kljub temu povsem dostopen,« je povedal Boštjan Štefanič.

Z voljo, raziskovanjem in delom se je usposobil, da lahko samostojno uporablja spletni računovodski program miniMAX, kar mu je odprlo povsem nove možnosti za poklicno udejstvovanje.

Kot prvi in do sedaj edini iz vrst slepih in slabovidnih se je odločil za opravljanje nacionalne poklicne kvalifikacije, ki jo je v juliju tudi uspešno zaključil, in to kljub temu, da so pravilniki do oseb s posebnimi potrebami diskriminatorni, kar se tiče tehničnih prilagoditev.

»Vedno bolj sem odkrival prednosti in dobre rešitve miniMAX-a in spoznal, da je ta program povsem uporaben tudi za slepe in slabovidne. To pa pomeni, da imamo v Sloveniji orodje, ki tudi nam omogoča samostojno podjetniško pot, vodenje računovodskega servisa kadarkoli in kjerkoli. To je izjemnega pomena, saj so slepim in slabovidnim marsikatera vrata zaprta,« je še poudaril Štefanič.

Boštjanu so program miniMAX podarili

V SAOP-u se zavedajo pomena možnosti uporabe miniMAX-a tudi med slepimi in slabovidnimi, Boštjanu Štefaniču pa so zaradi njegovih zaslug in neomajne vztrajnosti pri usposabljanju podarili licenco za paket miniMAX Maksi računovodstvo.

»Uspeh Boštjana Štefaniča pomeni posebno priznanje za naš program miniMAX, saj kaže na to, da nam je uspelo izdelati poslovni program, ki prepriča s svojo enostavnostjo in učinkovitostjo,« je povedala Sonja Šinigoj, direktorica SAOP.

Članek je pripravljen v sodelovanju s partnerjem Seyfor d.o.o.
Za več informacij so vam na voljo pri Seyfor d.o.o.

Želite biti obveščeni o novostih, ki jih pripravljamo s partnerjem Seyfor d.o.o.? Vpišite svoj e-mail in se prijavite na BREZPLAČNE e-novice, od katerih se lahko kadarkoli odjavite.

NLB d. d.

Trg republike 2, 1000 Ljubljana, Tel: 01 477 2000
Dobro delujoč finančni sistem je temelj sodobnega gospodarstva in banke pri tem opravljajo pomembno družbeno funkcijo. Banke morajo biti zmožne posojati denar potrošnikom in podjetjem ... Več

Koenergija d.o.o.