Računalništvo, telefonija
20.02.2013 08:31

Deli z drugimi:

Share

Rails Girls Ljubljana želi dijakinje navdušiti za programiranje

V začetku marca dijake srednjih šol čaka pomembna odločitev o izbiri nadaljnjega študija. Med dekleti je kljub perspektivnosti področja še vedno premalo zanimanja za programiranje, zato želi Fakulteta za računalništvo in informatiko Univerze v Ljubljani v sodelovanju z skupnostjo Rails Girls Ljubljana dijakinjam predstaviti svet programiranja na bolj zabaven način. Po uspehu prve brezplačne Rails Girls delavnice pri nas, na katero se je prijavilo skoraj 600 deklet in žensk vseh starosti, so zato na tokratno delavnico 2. marca v Ljubljani vabljene predvsem dijakinje srednjih šol.
Rails Girls Ljubljana želi dijakinje navdušiti za programiranje
Rails Girls Ljubljana želi dijakinje navdušiti za programiranje

Delavnice Rails Girls so namenjen ženskam, ki želijo spoznati osnovna orodja za uresničitev svojih idej na spletu, hkrati pa lahko predstavlja tudi odlično odskočno desko za samostojno podjetniško pot. Izvirna Rails Girls delavnica je bila organizirana novembra 2010 na Finskem. Zaradi velikega zanimanja se je koncept preko lokalnih organizatorjev – prostovoljcev hitro razširil na vse konce sveta. V decembru lani se je na prvo Rails Girls delavnico v Sloveniji prijavilo 586 kandidatk željnih spoznavanja spletnih tehnologij. Med prijavljenimi ni bilo veliko dijakinj, zato bo tokratna ponovitev namenjena predvsem tej skupini deklet. Cilj delavnice Rails Girls Ljubljana je zato mladim dekletom v sproščenem vzdušju na zanimiv način predstaviti možnosti, ki jih odpirajo programerska znanja.


Lani je bilo med vpisanimi na računalništvu in informatiki namreč le 11 % deklet, povpraševanja po teh znanjih pa je vse več. Ali kot pravi študentka Marinka Žitnik, sedaj mlada raziskovalka na fakulteti: “Študij računalništva in informatike je med najboljšimi poklicnimi možnostmi ne le za fante, temveč tudi za dekleta. Te pogosto doprinesejo žensko perspektivo na področje. Dekleta, ki jih zanimata tehnika in naravoslovje, so lahko uspešne in hitro pozabijo na morebitne začetne strahove in negotovosti, da jim računalništvo ne bo všeč in ne bodo znale reševati težkih izzivov. Najbolje je, da se že zgodaj vključijo v krožke, poletne šole računalništva ali delavnice ter ugotovijo, kako zanimivo, zabavno in raznovrstno je lahko delo računalnikarja. Nato se lahko preskusijo v štipendijskih programih ali pripravništvu v podjetjih kot so Google, Facebook, Microsoft ali IBM, ki še posebej podpirajo ženske v znanosti in računalništvu.”


Izobraževanje Rails Girls Ljubljana organizirajo prostovoljke iz skupnosti Rails Girls v sodelovanju s Fakulteto za računalništvo in informatiko, ki bo na dogodku pomagala s svojim znanjem in izkušnjami iz področja spletnih tehnologij. Pri izvedbi bodo na pomoč priskočili tudi mentorji prostovoljci ter seveda sponzorji, združenje Silicon Gardens – Silicijevi Vrtički, uspešno IT podjetje Klika ter drugi.

Druga delavnica Rails Girls Ljubljana se bo odvijala v soboto, 2. marca v prostorih Fakultete za računalništvo in informatiko na Tržaški cesti 25 v Ljubljani. Za ogrevanje in spoznavanje bo najprej poskrbela skupna namestitev vse potrebe programske opreme na prenosnike udeleženk. Večji del dneva bodo udeleženke nato v majhnih skupinah pod vodstvom prijaznih mentorjev povsem zares ustvarile svojo prvo spletno aplikacijo. Za popestritev bodo poskrbela kratka, praktično usmerjena predavanja o spletnih tehnologijah, manjkale pa ne bodo niti zgodbe uspešnih programerk pri nas, s katerimi bodo lahko dekleta tudi same poklepetale.

Udeleženke bodo v okviru delavnice spoznale delovanje interneta in spletnih aplikacij, seznanile se bodo z osnovami programiranja, sklepale nova poznanstva in na zabaven način vstopile v programersko skupnost pri nas. Rails Girls je primeren za vse punce, ki želijo same ustvarjati na spletu. Jasno je, da tehnologija vse bolj kroji naš vsakdan, zato postaja razumevanje programiranja ključna spretnost, s katero lahko aktivno soustvarjamo podobo sveta in spreminjamo življenja na bolje. Nova znanja o programiranju nam tako pomagajo pri vsakodnevnem delu, ne glede na to, katero področje študija ali dela izberemo. Še vedno je vse preveč pogosto dejstvo, da imajo dekleta mnogo dobrih idej, ki pa jih zaradi strahu pred programiranjem ne udejanjijo. Rails Girls je tukaj prav zato – za vzpodbudo, za navdih, za podporo puncam.


b


Prijavi napako v članku

Povezave

Članek je pripravljen v sodelovanju s partnerjem UL FRI
Za več informacij so vam na voljo pri UL FRI
Ob kontaktu povejte, da ste objavo zasledili v Računalniških novicah.

Fakulteta za računalništvo in informatiko

Želite biti obveščeni o novostih, ki jih pripravljamo s partnerjem UL FRI? Vpišite svoj e-mail in se prijavite na BREZPLAČNE e-novice, od katerih se lahko kadarkoli odjavite.




Kaj berejo drugi?

Partnerji Računalniških novic Prikaži vse

Komponentko d.o.o.

Ulica Ambrožiča Novljana 5, 1000 Ljubljana, Tel: 030 755 005
Računalniške ponudbe je v Sloveniji ogromno. Dobre računalniške ponudbe pa zelo malo. Vsak, ki se odloča za nakup računalnika, grafične kartice ali katerekoli druge računalniške ... Več

REDIT d.o.o.

Vodnikova cesta 232 , 1000 Ljubljana, Tel: 040 768 404
Podjetje Redit d.o.o. je za uporabnike ključnega pomena saj s svojimi storitvami poskrbi za nemoteno delo od doma oziroma za to, da računalnik deluje tako, kot od njega pričakujemo. ... Več
Zlati partner

ANNI d.o.o.

Motnica 7a, 1236 Trzin, Tel: 01 580 08 00
Podjetje Anni, d. o. o., je v slovenskem računalniškem prostoru prisotno že praktično od samega začetka. Brez pretirane hvale lahko rečemo, da svoje delo opravljajo dobro, saj ... Več

COMCOM d.o.o.

Lapajnetova ulica 29, 5280 Idrija, Tel: 05 372 20 20
Ukvarjajo se s: SAP svetovanjemPodatkovno analitiko in inženiringom Več