Računalništvo, telefonija
12.02.2020 12:00

Deli z drugimi:

Share

Razglašeni finalisti, fotografi v ožjem izboru in prejemniki štipendij Sony Grant profesionalnega tekmovanja

Profesionalno tekmovanje letos poteka že trinajstič in nagrajuje izjemne opuse fotografskih talentov. V deset kategorij je bilo prijavljeno rekordno število del in največ doslej, kar 135.000. V ožji izbor uvrščeni fotografi prihajajo iz Češke, Litve in Turčije.
Razglašeni finalisti, fotografi v ožjem izboru in prejemniki štipendij Sony Grant profesionalnega tekmovanja
Razglašeni finalisti, fotografi v ožjem izboru in prejemniki štipendij Sony Grant profesionalnega tekmovanja

Svetovna fotografska organizacija ponosno predstavlja finaliste in fotografe v ožjem izboru profesionalnega tekmovanja za nagrade fotografskega natečaja Sony World Photography Awards 2020 ter obenem sporoča tudi podrobnosti o novih fotografskih projektih prejemnikov štipendije Sony Professional Grant za leto 2019. Dela tako finalistov profesionalnega tekmovanja kot tudi prejemnikov štipendij bodo na ogled v okviru razstave Sony World Photography Awards 2020, ki bo v galeriji Somerset House potekala aprila letos.

Profesionalno tekmovanje, ki letos, tako kot nagrade same, poteka že trinajstič, nagrajuje izjemne opuse, pri čemer se osredotoča na njihovo tehnično odličnost in nove perspektive glede sodobnih tem. Obenem bo ob podelitvi nagrad na slovesnosti Sony World Photography Awards 2020, ki bo potekala 16. aprila v Londonu, razglašen tudi Fotograf leta 2020, ki bo izbran izmed finalistov profesionalnega tekmovanja.

Na letošnja štiri tekmovanja v okviru natečaja je bilo prijavljenih preko 345.000 fotografij iz 203 ozemelj, v deset kategorij samega profesionalnega tekmovanja pa 135.000 – največje število doslej. Profesionalnemu tekmovanju je bila letos dodana kategorija »Okolje« (ang. Environment), s katero pri natečaju prepoznavajo vse večji pomen te teme tako v umetniški fotografiji kot v fotoreporterstvu.

Letošnji finalni projekti obsegajo širok nabor tem, fotografskih tehnik in metod predstavitve, vključno z osebnimi predmeti in opažanji, iznajdljivimi pristopi k pripovedovanju zgodb in osvetlitvijo slabo poznanih, a hkrati kritičnih vprašanj.

Finalisti natečaja Sony World Photography Awards 2020 in njihovi projekti so:

ARHITEKTURA

José De Rocco (Argentina) se osredotoča na abstraktne oblike in teksture ter v svojem projektu »Formalizem« (ang. Formalism) predstavlja živahne zunanjosti stavb. Podobno temo je izbral tudi Jonathan Walland (Velika Britanija), katerega minimalistična črno-bela serija prikazuje sodobne konstrukcije. »Ribolov na zamrznjenem jezeru Winnipeg« (ang. Ice Fishing, Lake Winnipeg) fotografinje Sandre Herber (Kanada) medtem prikazuje pisane in barvite koče, ki pozimi poseljujejo zamrznjeno površino jezera.

KREATIVNO

Pablo Albarenga (Urugvaj) v svojem projektu »Zametki upora« (ang. Seeds of Resistance), združuje slike pokrajin in ozemelj, ki jih ogrožajo rudarstvo in velikopotezno kmetijstvo, s portreti aktivistov, ki se borijo za njihovo ohranitev. Dione Roach (Italija) v svojem projektu »Ubij me s preveč prijaznosti« (ang. Kill Me With an Overdose of Kindness) medtem prikazuje objave v družbenih medijih, klepete in klice z uporabo aplikacij Skype ali WhatsApp za razkrivanje načinov izražanja odnosov in intimnosti na spletu. Luke Watson (Združeno kraljestvo) v svojem delu »Priče kot objekti« (ang. Witness Objects) uporablja kamero z luknjico za fotografiranje zgodovinskih predmetov iz bosanske vojne in fotografije pomembnih lokacij v Sarajevu, posnete s temi improviziranimi kamerami.

ODKRITJE

Hugh Kinsella Cunningham (Združeno kraljestvo) je v projektu »Nevidne rane« (ang. Invisible Wounds) svojim podobam dodal rdeče odtenke, s čimer želi sporočiti trpljenje in stisko, ki jo je povzročil izbruha virusa ebole v pokrajini Severni Kivu v Demokratični republiki Kongo, Marija Kokunova (Rusija) pa se v »Jami« (ang. The Cave) poslužuje simbolike in alegorij za raziskovanje osebne travme. Hashem Shakeri (Iran) v delu »Izgnani iz raja« (ang. Cast Out of Heaven) razkriva življenja tistih, ki so bili zaradi gospodarske krize prisiljeni zapustiti Teheran in se preseliti v neprimerne državne stanovanjske projekte.

OKOLJE

»Wahala« (Wahala) avtorja Robina Hinscha (Nemčija) dokumentira uničujoči vpliv nenehnega razlivanja nafte in uhajanja zemeljskega plina, ki povzročata konstantne požare v reki delte Niger. Álvaro Laiz (Španija) v »Atlasu iz roba« (ang. Atlas from the Edge) raziskuje koncept »naravne simetrije«, ki ga prakticira staroselsko ljudstvo Čukči, čigar tradicionalni življenjski slog se je razvil v skladu z njihovim načinom preživljanja. Luca Locatelli (Italija) v projektu »Prihodnost kmetovanja« (ang. The Future of Farming) prikazuje visokotehnološke kmetijske projekte, ki lahko preprečijo pomanjkanje hrane v prihodnosti.

DOKUMENTARNO

V seriji »Baby Boom« (ang. Baby Boom) Didier Bizet (Francija) raziskuje fenomen realističnih lutk, ki jih zbirajo zanesenjaki, pričakujoči starši uporabljajo v pripravi na prihod naraščaja in ​​starejši bolniki kot nadomestek za druženje. Pomenljivi portreti prebivalcev Hong Konga, poškodovanih med protesti, z naslovom »Rane iz Hong Konga« (ang. Wounds of Hong Kong) so se znašli v objektivu fotografa Chung Ming Koja (Hong Kong), medtem ko Zhang Youqiong (Kitajska) v »Od ‘Izdelano na Kitajskem’ do ‘Izdelano v Afriki’« (ang. From ‘Made in China’ to ‘Made in Africa’) dokumentira projekt etiopskega orientalnega industrijskega parka, ki ga v tej afriški državi financira Kitajska kot del svoje pobude »Belt and Road«.

KRAJINA

»Torii« (ang. Torii) avtorja Haggarda Benherta (Nemčija) prikazuje budistične in šintoistične templje širom Japonske, medtem ko »Novi dom« (ang. ­New Home), Chang Kyun Kima (Koreja) dokumentira internacijska taborišča, ki so jih med drugo svetovno vojno odprle ZDA in v njih naselile številne ameriške državljane in prebivalce japonskega izvora. »Projekt 596« (ang. Project 596) avtorja Floriana Ruiza (Francija) prikazuje pustinjsko pokrajino Lop Nor, nekdanje slano jezero na Kitajskem, ki je v preteklosti služilo kot poligon za preizkušanje jedrskega orožja.

NARAVA IN DIVJE ŽIVALI

Masahiro Hiroike (Japonska) je v projektih »Himebotaru« (ang. Himebotaru) in »Macro« (ang. Macro) ovekovečil očarljive luči kresnic v gozdovih Tottori na Japonskem, Adalbert Mojrzisch (Nemčija) pa je makro objektive uporabil za bližnji prikaz zapletenih barv in vzorcev oči žuželk in dvoživk. Projekt »Pangolini v krizi« (ang. Pangolins in Crisis) avtorja Brenta Stritona (Južna Afrika) osvetljuje nezakonito trgovanje z in napore za reševanje teh sesalcev, ki so najbolj tihotapljena vrsta sesalcev na svetu.

PORTRETI

Cesar Dezfuli (Španija) v delu »Potniki« (ang. Passengers) prikazuje izjemno povedne portrete migrantov, posnete leta 2016, ko so prispeli v Evropo, in jih primerja z novejšimi slikami, ki bolje odražajo njihove osebnosti in preobrazbo. »Neopevane junakinje« (ang. Unsung Heroes) fotografa Denisa Rouvreja (Francija) predstavlja portrete in grozljive zgodbe žensk, ki so bile žrtve nasilja, Saša Maslov (Ukrajina) pa v seriji »Ukrajinske železničarke« (ang. Ukrainian Railroad Ladies) prikazuje delavke, ki varujejo železniške objekte in raziskuje njihovo družbeno vlogo kot simbol kontinuitete v državi, ki so jo zaznamovali vojna in politični pretresi.

TIHOŽITJE

»Razgrajeni spomin« (ang. Disassembled Memory), katalog fotografij, ki prikazujejo razstavljene dele kolesa, ki ga je imel v lasti avtor Fangbin Chen (Kitajska), poskuša priklicati in ohraniti spomine iz otroštva, serija »Pleksus« (ang. Plexus) Elene Helfrecht (Nemčija) pa se poglobi v družinski arhiv z namenom preučiti učinke podedovane travme in kolektivnega spomina. V delu »NESMRTNOST, d.d.« (ang. IMMORTALITY, INC.) Alessandro Gandolfi (Italija) obišče raziskovalne laboratorije in institucije z namenom dokumentirati postopke in predmete, ki predstavljajo napredek sodobne znanosti pri naprezanjih za premagovanje smrti.

ŠPORT

Rokoborba, trenutno najbolj priljubljen senegalski šport, je obenem tudi sredstvo za družbeni vzpon, s koreninami v tradiciji in obredu. V delu »Senegalski rokoborci« (ang. Senegalese Wrestlers) Angel Lopez Soto (Španija) te prakse raziskuje s pomočjo podob mladih rokoborcev na treningih, »Skoki« (ang. Dives) avtorja Andree Staccioli (Italija) pa prikazujejo poetične portrete športnikov med izvajanjem skokov na svetovnem prvenstvu v skokih v vodo v mestu Gwangju. Lucas Barioulet (Francija) v delu »Dolga in trnova pot mavretanske ženske nogometne reprezentance« (ang. The long and difficult path of the Mauritanian national women’s football team) je usmerjena v izzive in kulturne napetosti, s katerimi se soočajo igralke v Islamski republiki Mavretaniji.

Dela finalistov in fotografov iz ožjega izbora v profesionalnem tekmovanju so ocenjevali: Claudi Carreras Guillén, neodvisni kustos, urednik in kulturni manager; Touria El Glaoui, ustanoviteljica in direktorica sejma 1-54 Contemporary African Art Fair; Katie Hollander, direktorica Annenberg Space for Photography; Gwen Lee, direktorica Mednarodnega fotografskega festivala v Singapurju; Brent Lewis, urednik fotografije pri časniku The New York Times ter soustanovitelj gibanja Diversify Photo; ter vodja žirije in kustos Mike Trow, fotografski urednik in svetovalec.

ŠTIPENDIJA SONY PROFESSIONAL GRANT 2019

Izbor finalistov profesionalnega tekmovanja na Sony World Photography Awards 2019 je postregel tudi z najnovejšimi prejemniki štipendije Sony Professional Grant, ki jo bodo prejeli Yan Wang Preston (Velika Britanija, 1. mesto, Krajina), Edward Thompson (Velika Britanija, 3. mesto, Na kratko), Kohei Ueno (Singapur, 2. mesto, Šport) in Tuomas Uusheimo (Finska, 2. mesto, Arhitektura). Vsi izbranci so aprila 2019 prejeli po 7.000 ameriških dolarjev in najnovejšo Sonyjevo digitalno fotografsko opremo, ki jo lahko uporabijo za morebitne nove projekte ali za nadaljevanje že začetih del po lastni izbiri.

Razstavljeni projekti obsegajo:

»Prostranstva divjine« (ang. Wilderness Expanses) avtorja Yana Wanga Prestona, ki nadaljuje njegovo dolgoročno raziskovanje kompleksnosti narave v modernih družbah. Prestonovi posnetki, narejeni na različnih projektih ekološke obnove na Kitajskem, uporabljajo črno-belo estetiko v tradiciji klasične krajinske fotografije za raziskovanje vprašanj, povezanih s poustvarjanjem in ponovno vzpostavitvijo divjine. Edward Thompson je medtem za podlago svojega projekta uporabil Brexit, skozi prizmo katerega je dokumentiral povezane nacionalne in lokalne dogodke.

»Lepota življenja, odpuščanje in moč pozitivnih sprememb« (ang. The beauty of life, forgiveness, and the power of positive change) avtorja Koheija Uenoja se osredotoča na vsakoletno migracijo in počasno okrevanje »plemena Tongan«, jate kitov, ki so jo med obsežnim komercialnim kitolovom po koncu druge svetovne vojne skoraj popolnoma izlovili. »Izven meja« (ang. Out of Bounds) avtorja Tuomasa Uusheimota medtem prikazuje arhitekturo, prostornost in meje športnih igrišč.


Prijavi napako v članku

Povezave

Članek je pripravljen v sodelovanju s partnerjem POVEM d.o.o.
Za več informacij so vam na voljo pri POVEM d.o.o.
Ob kontaktu povejte, da ste objavo zasledili v Računalniških novicah.

Želite biti obveščeni o novostih, ki jih pripravljamo s partnerjem POVEM d.o.o.? Vpišite svoj e-mail in se prijavite na BREZPLAČNE e-novice, od katerih se lahko kadarkoli odjavite.




Kaj berejo drugi?

Partnerji Računalniških novic Prikaži vse

Zlati partner

COLBY d.o.o.

Ob Dravi 6, 2000 Maribor, Tel: 02 330 33 00
Podjetje Colby d.o.o. je bilo ustanovljeno leta 1993. Ukvarja se s prodajo iger za računalnike in igralne konzole. V začetku so prodajali preko pošte, kasneje preko lastne trgovine. ... Več

MAJ.universe

Čopova ulica 6, 3310 Žalec, Tel: 041 430 248
MAJ.universe je Majino vesolje MAJ.universe je Majino vesolje, ki ga želi deliti z vami. Maja Horvat je številne izkušnje v novinarstvu, odnosih z javnostjo, organizaciji ... Več
Zlati partner

GS1 Slovenija

Dimičeva ulica 9, 1000 Ljubljana, Tel: +386 1 5898 320
GS1 Slovenija je neodvisna in nepridobitna organizacija na področju mednarodnih standardov GS1 za identifikacijo, zajem in elektronsko izmenjavo podatkov v Sloveniji. Ima preko ... Več

tinaLILIPUT – grafično oblikovanje

Mariborska cesta 82, 2312 Orehova vas, Tel: 031 343 481
Grafično oblikovanje je pomembno orodje, ki izboljša komunikacijo z drugimi. Služi za posredovanje vaših idej na način, ki ni le učinkovit, ampak tudi eleganten. Preprosto povedano, ... Več