Računalništvo, telefonija
04.10.2013 09:50

Deli z drugimi:

Share

Razmeti, izkoristiti, zmagati!

Ali znate izkoristiti potencial družbenih medijev? Miljoni uporabnikov uporabljajo družbene medije kot učinkovito komunikacijsko orodje. Podjetni posamezniki in podjetja, ki so prepoznala njihovo moč, jim posvečajo vedno več pozornosti in vlaganj. Kaj pa vi?
Miljoni uporabnikov uporabljajo družbene medije kot učinkovito komunikacijsko orodje.
Miljoni uporabnikov uporabljajo družbene medije kot učinkovito komunikacijsko orodje.

Družbeni mediji, kot so spletni dnevniki, družbena omrežja Facebook, Twitter, LinkedIn, Google+ in druge storitve Spleta 2.0, bliskovito osvajajo in spreminjajo svet. Mlajše generacije dojemajo družbene medije kot nekaj samo po sebi umevnega. Raziskava v ZDA je pokazala, da več kot 60 % uporabnikov interneta uporablja družbena omrežja, povprečen uporabnik interneta pa je član vsaj dveh družbenih omrežij. 75 % mladine v ZDA uporablja družbene medije. Število uporabnikov družbenih medijev nenehno narašča, najhitreje rastoča skupina v zadnjem letu so starejši od 55 let. Večina uporabnikov interneta uporablja družbene medije kot orodje dvosmerne komunikacije, ki je tako postala bistveno bolj zanimiva in koristna, družbeni mediji pa se vse bolj uveljavljajo tudi v poslovnem svetu.

Facebook je ob koncu leta 2012 prvič poročal o več kot milijardi uporabnikov. Twitter beleži 79 % prirast uporabnikov v zadnjem letu. Kljub podatkom o hitri rasti uporabnikov družbenih omrežij so uporabniki sami mnenja, da ne poznajo in ne izkoriščajo dejanskega potenciala družbenih medijev.

Nekaj dejstev o družbenih medijih, ki se jih večina ljudi ne zaveda

Ali vas drugi vidijo tako kot želite sami? Podjetja sistematično spremljajo aktivnosti v družbenih omrežjih in na ta način iščejo perspektivne kadre, spremljajo aktivnosti konkurence, preverjajo poslovne partnerje in skušajo po tej poti ugotoviti, kdo v resnici ste. Na vas je, ali boste družbene medije ignorirali ali pa boste možnosti, ki jih ponujajo, izkoristili v svojo korist. S pravilnim in načrtnim oblikovanjem profilov v različnih družbenih omrežjih kot so Facebook, Twitter, LinkedIn, ipd., lahko samostojno, preprosto in poceni poskrbite za oblikovanje takšne osebne predstavitve ali predstavitve podjetja, kot želite sami.

Kako vplivni ste? Družbeni mediji omogočajo širjenje vašega vpliva tako zasebno kot poslovno. Pravilno načrtovan in upravljan nastop v družbenih medijih tako posameznikom kot podjetjem učinkovito pomaga do novih zaposlitev, kadrov, strank, poslovnih priložnosti in idej. Z objavo uporabniško koristnih vsebin izgrajujete mrežo in širite skupnost uporabnikov, tako imenovanih sledilcev. S širjenjem povezav v različnih družbenih medijih večate svoj vpliv in vrednost, tako zase kot za podjetja, ki iščejo nove kupce in poslovne priložnosti.

Biti koristen in ponuditi uporabniško vrednost je ključ uspeha v družbenih medijih. Prepoznavnost ter vpliv posameznika in podjetij v družbenih medijih zagotavljajo digitalne vsebine, ki uporabnikom glede na njihove potrebe in vrednote predstavljajo določene koristi. S ponudbo kakovostnih vsebin boste med uporabniki sorodnih interesov pridobivali na veljavi in pomenu, prepoznali vas bodo kot strokovnjaka za določeno področje. Kot tak postanete referenčni vir informacij o izdelkih in storitvah in posledično s svojimi aktivnostmi in mnenji bistveno vplivate na njihove odločitve.

Družbeni mediji neopazno brišejo meje med zasebnim in javnim ter omogočajo povezovanje na osnovi sorodnih ciljev in interesov tako med posamezniki in kot med podjetji. Doseg družbenih medijev s preseganjem omejitev vezanih na zasebno življenje ali posel predstavlja potencial, ki ga šele odkrivamo.

Podjetja in posamezniki lahko uporabijo družbene medije v najrazličnejše namene: iskanje perspektivnih kadrov in novih zaposlitev, povečanje prodaje, pridobivanje idej za izboljšavo proizvodov in storitev, bolj oseben odnos do uporabnikov, učinkovitejšo komunikacijo z uporabniki, poslovnimi partnerji in zaposlenimi, natančnejše prepoznavanje uporabnikov, njihovih motivov in navad, ugotavljanje mnenj uporabnikov brez dragih tržnih raziskav, izgradnjo močne blagovne znamke itd.

Družbeni mediji postajajo tako pomembni, da nepoznavanje njihovega poslovnega potenciala in pasti predstavlja nesprejemljivo tveganje z nepredvidljivimi posledicami tako za posameznika kot za organizacije. Danes osnovna računalniška in informacijska pismenost ne zadoščata več. Kot posameznik ali podjetje morate danes poskrbeti tudi za pismenost v uporabi družbenih medijev. S ustvarjanjem profilov v različnih družbenih omrežjih ste v svet vznemirljivih priložnosti šele vstopili. Učinkovito izkoriščanje potenciala družbenih medijev se predvsem v poslovnem smislu nanaša na razumevanje možnosti in vlog, ki jih družbeni mediji igrajo v življenju vaših znancev, sodelavcev, poslovnih partnerjev, kupcev in uporabnikov. Raziskave in izkušnje podjetij kažejo, da lahko podjetja z investiranjem v uporabo družbenih medijev in izobraževanjem zaposlenih na tem področju, ogromno pridobijo.

V pomoč pri vstopu v vznemirljivi svet družbenih medijev so na Andragoškem zavodu Maribor zasnovali praktično izobraževanje za podjetne posameznike in podjetja z naslovom Facebook, Twitter, Linkedin, spletni dnevniki in druge oblike družbenih medijev za podjetne. Več tukaj.


Prijavi napako v članku

Povezave

Članek je pripravljen v sodelovanju s partnerjem ANDRAGOŠKI ZAVOD MARIBOR
Za več informacij so vam na voljo pri ANDRAGOŠKI ZAVOD MARIBOR
Ob kontaktu povejte, da ste objavo zasledili v Računalniških novicah.

Želite biti obveščeni o novostih, ki jih pripravljamo s partnerjem ANDRAGOŠKI ZAVOD MARIBOR? Vpišite svoj e-mail in se prijavite na BREZPLAČNE e-novice, od katerih se lahko kadarkoli odjavite.




Kaj berejo drugi?

Partnerji Računalniških novic Prikaži vse

SRC d.o.o.

Tržaška cesta 116, 1000 Ljubljana, Tel: 01 600 70 00
So specialisti za poslovno informatiko. Dobavljajo, priklapljajo in povezujejo vašo računalniško opremo. Za vas konfigurirajo in integrirajo programsko opremo. Razvijajo informacijske ... Več
Zlati partner

MIKROGRAFIJA d.o.o.

Foersterjeva ulica 10, 8000 Novo mesto, Tel: 080 51 15
Specialisti s pravimi rešitvami. In pika. V podjetju Mikrografija d.o.o. so zaposleni izkušeni strokovnjaki s področja informatike, obvladovanja dokumentov in arhivistike. ... Več

COPIGRAF FAGANELJ d.o.o.

Ulica tolminskih puntarjev 4, 5000 Nova Gorica, Tel: 05 333 34 56
V digitalnem svetu se poraja pomembno vprašanje. Je digitalna prisotnost vse, kar potrebuje podjetje? Je digitalna identiteta dovolj za krepitev prepoznavnosti blagovne znamke? Ne, ... Več

VideoExpert.eu – trgovina s profesionalno video opremo

Gunceljska cesta 14, 1210 Ljubljana Šentvid, Tel: 01 512 22 11
Spletna trgovina VideoExpert.eu Spletna trgovina videoexpert.eu je vodilna slovenska trgovina s profesionalno video, cinema in broadcast opremo. Njihovo vodilo je nuditi najprimernejše ... Več