Računalništvo, telefonija
16.11.2010 09:14
Posodobljeno 13 let nazaj.

Deli z drugimi:

Share

Ribarjenje deluje

Ribarjenje deluje
Ribarjenje deluje

Strokovnjaki iz programske hiše ESET opozarjajo na povečano količino ribarskih oz. phishing sporočil v zadnjih tednih. Slovenci smo pri ribarskih sporočilih zaradi svoje velikosti za kiberkriminalce manj zanimivi od angloameriško ali špansko govorečih držav. To še zdaleč ne pomeni, da smo povsem varni. Tudi pri nas ribarska sporočila niso ravno redka, veliko manj pa je takšnih, ki so prevedena v slovenščino.

Predstavili vam bomo tipičen primer ribarskega napada, ki se je širil v marcu, usmerjen pa je bil na komitente neke brazilskih banke. Kiberkriminalci so na večje število elektronskih naslovov najprej razposlali sporočila, v katerih so bralce nagovarjali h kliku na nevarno povezavo. Ta jih je najprej preusmerila na nevarno php datoteko, ki se je nahajala na spletni strani nekega argentinskega umetnika, ta datoteka pa jih je preusmerila še na ponarejeno spletno stran banke. Tu so obiskovalce pozivali k vnosu uporabniških podatkov, ki jih stranke potrebujejo za delo z elektronskim bančništvom.

Pri analizi obiska spletne strani argentinskega umetnika, ki so jo kiberkriminalci zlorabili za preusmeritev, izstopa podatek o obiskanosti v marcu. Takrat je imel na svoji spletni strani kar 2031 obiskov, medtem, ko je bil obisk v drugih mesecih precej nižji, v povprečju približno 60 obiskov na mesec.

Pri analizi podatkov obiskanosti strani lahko ugotovimo, da je povezavo v ribarskem sporočilu odprlo približno 2000 ljudi. Teoretični izračun nam pove, da so kriminalci, v primeru, da so vsakemu od teh obiskovalcev iz bančnega računa odtujili 50 evrov, skupno iztržili 100.000 evrov.

Ribarjenje je za kiberkriminalce dobičkonosen posel, ki mu strokovnjaki za varnost napovedujejo porast, zato se ga moramo uporabniki dobro zavedati. Z nenehnimi izboljšavami, ki jih prestajajo spletni prevajalniki, kot je recimo Google Translate, bomo tudi Slovenci ribarska sporočila prejemali v vse manj polomnjeni slovenščini. Jim bomo kos?


Prijavi napako v članku

Povezave

Članek je pripravljen v sodelovanju s partnerjem SI SPLET d.o.o.
Za več informacij so vam na voljo pri SI SPLET d.o.o.
Ob kontaktu povejte, da ste objavo zasledili v Računalniških novicah.

Želite biti obveščeni o novostih, ki jih pripravljamo s partnerjem SI SPLET d.o.o.? Vpišite svoj e-mail in se prijavite na BREZPLAČNE e-novice, od katerih se lahko kadarkoli odjavite.




Kaj berejo drugi?

Partnerji Računalniških novic Prikaži vse

Apogej Tech, d. o. o.

Špindlerjeva 22 , 2250 Ptuj, Tel: 041 739 655
Težko je doumeti razsežnost informacijske tehnologije in njenega vpliva na poslovno in zasebno sfero. Uporablja se praktično povsod, od običajne elektronike (tablice, računalniki, ... Več

UV LED TISKALNIK

Brezje pri Dobrovi 74b, 1356 Dobrova, Tel: 041 735 643
Tisk Tavčar Tisk Tavčar d.o.o. je v osnovi družinsko podjetje z 20-leti grafičnih izkušenj, pa tudi strojništvo in elektronika jim nista tuja.Predstavljajo vam UV LED tiskalnik, ... Več

J-LAB d.o.o.

Šaleška cesta 20a, 3320 Velenje, Tel: 040 757 323
Vizija podjetja J-Lab je zadovoljiti stranke v skladu s sloganom - hitro, učinkovito in cenovno ugodno, ob tem pa so potrpežljivi in zanesljivi, na voljo ves dan, vse dni v tednu. Klik ... Več
Zlati partner

iRobot Slovenija

Masljeva ulica 3, 1230 Domžale, Tel: 01 530 04 60
Podjetje iRobot se kot vodilni svetovni proizvajalec robotov za domačo rabo že več kot 25 let posveča razvoju, oblikovanju in izdelavi robotov, ki ljudem pomagajo postoriti več. ... Več