10.01.2018      10:22
Rittal IT praktični dnevi: Digitalna preobrazba = 3 x 1

Rittal IT praktični dnevi

“Ali ste pripravljeni na digitalno preobrazbo?” je vprašal IT publicist Tim Cole in izzval občinstvo na praktičnih dnevih podjetja Rittal – in to z dobrim razlogom. “Ali ste pripravljeni na digitalno preobrazbo?” je vprašal IT publicist Tim Cole in izzval občinstvo na praktičnih dnevih podjetja Rittal – in to z dobrim razlogom.

Vodilne raziskave kažejo, da se bo globalni obseg podatkov do leta 2025 povečal na 163 zetabajtov (ZB). V prihodnjih letih se bodo vzporedno s tem povečale zahteve po infrastrukturi in storitvah podatkovnih centrov. Upravljavci informacijskih in podatkovnih centrov so razpravljali o teh vprašanjih in učinkovitosti podatkovnih centrov prihodnosti na industrijskem srečanju v Stuttgartu in Münchnu. Poleg razmišljanja o digitalni transformaciji so pridobili tudi nekaj koristnih tehnoloških trendov in nasvetov blogerja Tima Cola.

“Ali ste pripravljeni na digitalno preobrazbo?” je vprašal IT publicist Tim Cole in izzval občinstvo na praktičnih dnevih podjetja Rittal – in to z dobrim razlogom. Po najnovejšem ocenjevanju IDC petina nemških podjetij še vedno sprejema pasiven pristop do digitalizacije. Samo 16 odstotkov podjetij je sprejelo vodilne položaje na področju digitalne preobrazbe.

“Podatki predstavljajo nafto 21. stoletja”

Pri raziskovanju treh mega trendov 21. stoletja – digitalizacije, mrežnega povezovanja in mobilnosti – je Cole citiral futurista in blogerja Girda Leonharda, ki je digitalne podatke preimenoval v “nafto 21. stoletja”. Izpostavil je eno težavo, da so številni procesi in informacije že digitalizirani, vendar kljub naraščajočemu obsegu podatkov teh ni mogoče najti. S tem je izpostavil neustrezno mrežno povezavo in položaj primerjal z arhipelagom digitalnih otokov. Preboj na tem področju bo po njegovih besedah predstavljal največji izziv, s katerim se bodo podjetja soočala v naslednjih 10-15 letih. Cole priporoča, da podjetja svoje podatke uvrstijo med del svojih osnovnih sredstev in jih uporabijo za pridobivanje informacij za prihodnost. Podjetja, ki bodo uspela ustvariti povezavo med navidezno nepovezanimi podatki, lahko uporabijo metode predvidevanja za napovedovanje dogodkov v prihodnosti in s tem zmanjšajo stroške. “Element, kot je hladilna enota, lahko na ta način ustvari sistemsko sporočilo za popravilo, preden napaka nastane in povzroči izpad proizvodnje,” je razložil.

Tehnologija podatkovnih centrov v prehodu – od standardov do spletnih podatkovnih centrov

Delavnice so se osredotočale tudi na tehnični napredek, pri čemer so industrijski strokovnjaki obravnavali teme, kot so “Podatkovni center prihodnosti – izzivi načrtovanja in delovanja” in “Modularnost in učinkovitost robnih podatkovnih centrov in podatkovnih centrov v kontejnerju”. Glavno vprašanje je bilo: Kako revolucija tehnologije podatkovnih centrov vpliva na delovanje podjetja?

“Če se ozremo na nemške podatkovne centre, nismo dovolj pripravljeni na pametne tovarne, pametna mesta in internet stvari (IoT),” opozarja dr. Sebastian Ritz, ustanovitelj in direktor iNNOVO Cloud GmbH. Razkriva, da je v Nemčiji okoli 60-70 odstotkov gostovanj IT sistemov v strežniških omarah namesto v varnih podatkovnih centrih (zasebni podatkovni centri ali kolokacije) ali zasebnih/javnih spletnih podatkovnih centrih. Glede na nizko stopnjo izkoriščenosti notranjih zmogljivosti – pogosto precej manj kot 50 odstotkov – sta razširljivost in poslovna korist dva dodatna argumenta za prepuščanje prednosti hibridnim modelom spletnih podatkovnih centrov, je še dodal.

Po besedah dr. Ritza sta še posebej pomembni dve stvari: “Najprej morajo biti majhna in srednje velika podjetja zmožna obvladovati poslovno digitalno revolucijo, če imajo na voljo najem podatkovnih centrov. Šele potem morajo nove tehnologije, kot so zasebni ali javni spletni podatkovni centri, pridobiti zaupanje,” je poudaril. To zaupanje izhaja iz referenčnih projektov in osebnih stikov. Dodal je še, da je pomembno, če lahko majhna in srednje velika podjetja pogledajo svoje poslovne partnerje v oči, ko razpravljajo o strateški in poslovno kritični informacijski tehnologiji. Podjetja zaupajo ljudem, ki lahko zagotovijo varnost in zanesljivo delovanje, bolj kot vsem ostalim.

Podatki iz prve roke in poslovno znanje

“Osredotočili smo se na dialog med kupci in strokovnjaki, saj digitalizacija še naprej povzroča negotovost in postavlja številna vprašanja. O teh vprašanjih smo razpravljali na delavnicah in odgovarjali z uporabo primerov, vključno na vprašanja o zaupanju v nove tehnologije, kot so spletni podatkovni centri,” je povedal Christian Ludwig, podpredsednik prodaje za IT sisteme pri podjetju Rittal, ki je gostil praktične dneve.

Ali po aferi z zlorabo podatkov na Facebooku še vedno zaupate družbenim omrežjem?

Preverite, kdaj bo vaš telefon dobil Android ... 4
Ricardo Gonçalves  |  Nudim posojila vse iskren in pošten, tis...
Aktivirano prvo komercialno mobilno omrežje 5... 1
Ricardo Gonçalves  |  zdravoMi smo združenje vlagateljev; Smo ...