Računalništvo, telefonija
10.09.2014 12:00

Deli z drugimi:

Share

S tiskalnikom “over the edge”

Strokovnjak in pooblaščeni serviser za tiskalnike Fargo v Sloveniji Tomaž Jurič iz podjetja IDentiks nam je pojasnil, kaj nam omogoča tehnologija na področju kartičnih tiskalnikov.
S tiskalnikom "over the edge"
S tiskalnikom "over the edge"

Namizni kartični tiskalniki uporabljajo dve različni tehnologiji, tako imenovani termotransferni tisk, kratica DTC (Direct To Card) pri tiskalnikih znamke Fargo, oziroma retransferni tisk z oznako HDP (Hight Definition Print). Obe tehniki dovoljujeta priključitev laminatorja, ki je namenjen večji zaščiti kartic.

Termotransferni tisk

Tiskalnik, ki uporablja to tehnologijo, je namenjen predvsem personalizaciji kartic – se pravi dotisku različnih podatkov, imen, številk, črtnih kod itd. Lahko ga uporabimo tudi za preproste dizajne brez prelivov barv, izogibati pa se moramo dizajnom z velikimi barvnimi površinami, ter tisku čisto do roba.

Kako deluje?

Termična glava pritisne ribon (to je trak oziroma folija za tiskanje) direktno na kartico in odtisne samo določen del dizajna. Zaradi direktnega tiska na kartico, glava ne more tiskati do roba, ker bi se lahko poškodovala, zato pusti milimeter ali dva belega roba. Barvni dizajni se tiskajo z mešanjem barv CMYK (cian, magenta, yellow, krom), zato lahko pride do barvnega odstopanja v primerjavi z barvami na ekranu. Vsi dizajni morajo biti pripravljeni v tej barvni shemi.

Prednosti termotransfernega tiska:

Nižja cena ribonov, kar pomeni nižja cena na kartico.

Hitrejši potisk.

– Možnost uporabe zlatih, srebrnih … enobarvnih ribonov.

Nižja cena tiskalnika.

– Kompaktnejši in manjši izgled.

– Lažje učenje in lažje upravljanje s tiskalnikom.

Retransferni tisk

Retransferni tiskalniki se uporabljajo za dizajne, ki so kompleksnejši, kar pomeni, da vsebujejo več barv, ki se lahko prelivajo. Poleg tega so lahko barvne površine večje, dizajn pa lahko sega do roba kartice, potisk je v angleščini poimenovan »over the edge«. Tovrsten tisk je možen na vse vrste kartic, tudi take s kontaktnimi in brezkontaktnimi čipi.

Kako deluje?

Glava tiskalnika dizajn najprej natisne na film, ta pa se potem odtisne na kartico. Film je večji od kartice, zato prekrije njeno celotno površino. Tako kot pri termotransfernih tiskalnikih tiskajo tudi retransfer tiskalniki v barvni shemi CMYK, torej morajo biti tako pripravljeni tudi dizajni za potisk.

Prednosti retransfernega tiska:

Odllična kakovost potiska.

Daljša obstojnost potiska.

Večja zaščita pred ponarejanjem kartic.

Možnost večbarvnega »full color« tiska na kartice z brezkontaktnimi čipi.

Če se odločate za nakup kartičnega tiskalnika, vam strokovnjak svetuje:

priporočamo nakup tiskalnikov Fargo, saj imajo v primerjavi z ostalimi znamkami veliko možnosti za nastavitev v gonilnikih, so zanesljivi in hitri ter omogočajo tudi visoke naklade potiska. Glave njihovih tiskalnikov HDP imajo doživljenjsko garancijo, glave tiskalnikov DTC pa 2 oziroma 3 leta. Tiskalniki Fargo so modularni, kar pomeni, da lahko osnovni model nadgrajujemo s številnimi uporabnimi moduli, kot so različni zapisovalci, čitalci, laminator …

Testirali smo tudi druge tiskalnike in ugotovili naslednje:
v primerjavi s termičnimi tiskalniki Evolis, ki so cenovno primerljivi, imajo Fargo tiskalniki:

  • boljše gonilnike, to pomeni, da nudi več možnosti za nastavitve potiska,
  • imajo možnost priklopa laminatorja, ki poskrbi za večjo zaščito kartic,
  • ni tako velikega poudarka na čiščenju, saj je glava tiskalnika skrita v notranjosti in se ne praši toliko kot pri drugih,
  • z vsakim novim ribonom se v kompletu dobi tudi nov čistilni valjček, s katerim dosežemo mnogo večjo čistočo kartice in s tem boljšo kakovost potiska.

Testirali smo tudi Zebrin retransfer tiskalnik ZXP serije 8 in v primerjavi s HDP 8500 ugotovili, da:

  • je kakovost potiska slabša,
  • nima modularne zasnove, kar pomeni, da mu ne moremo dodati modulov za kodiranje kartic,
  • kartice za potisk morajo biti zelo kakovostne, saj lahko hitro pride do ukrivljanja kartic.

Podjetje HID ponuja tudi lastno programsko orodje za potisk kartic Asure ID in programsko opremo za tiskalnike Workbentch, ki omogoča nastavitve barv po barvnem sistemu Pantone, spremembe vseh nastavitev in nadgrajevanje gonilnikov.

Če vas zanima več o kartičnih tiskalnikih, odklikajte na stran IDentiks kartični sistemi.


Prijavi napako v članku

Povezave

Članek je pripravljen v sodelovanju s partnerjem IDENTIKS d.o.o.
Za več informacij so vam na voljo pri IDENTIKS d.o.o.
Ob kontaktu povejte, da ste objavo zasledili v Računalniških novicah.

Želite biti obveščeni o novostih, ki jih pripravljamo s partnerjem IDENTIKS d.o.o.? Vpišite svoj e-mail in se prijavite na BREZPLAČNE e-novice, od katerih se lahko kadarkoli odjavite.




Kaj berejo drugi?

Partnerji Računalniških novic Prikaži vse

Zlati partner

SELECTIUM ADRIATICS d.o.o.

Letališka cesta 29c, 1000 Ljubljana, Tel: 01 543 88 88
Podjetje Selectium Adriatics d. o. o., ki v Sloveniji nastopa pod imenom Hewlett Packard Enterprise operated by Selectium, je lokalni zastopnik družbe Hewlett Packard Enterprise (HPE). ... Več
Zlati partner

Brown Bear Team (BBT)

Gmajna 16, 1236 Trzin, Tel: 01 5622665
POSLOVNA linija – najboljši računalniki posameznega proizvajalca Računalniki iz POSLOVNE linije so tisti, na katere se lahko zanesemo, saj gre za izdelke najvišje kakovosti ... Več

RETTRO d.o.o., vaš partner v razvoju IT-rešitev

Šlandrova 4b, 1000 Ljubljana, Tel: 031 313 312
Mikro podjetje Rettro d.o.o. je specializirano za razvoj različnih informacijskih sistemov z najnovejšimi tehnologijami po meri naročnika. Znanje in izkušnje Rettrovih strokovnjakov ... Več
Zlati partner

INSIS d.o.o.

Erjavčeva ulica 18, 5000 Nova Gorica, Tel: 041 938 792
Podjetje Insis, d. o. o., se s spletno prodajo ukvarja že od leta 2009. Ekipa spletne trgovine PoceniPC.com vestno skrbi za svoje kupce. Najbolj so veseli vašega zadovoljstva, zato ... Več