Računalništvo, telefonija
12.10.2018 10:35
Posodobljeno 5 let nazaj.

Deli z drugimi:

Share

Si lahko privoščite izgubo podatkov?

.. Odgovor na vprašanje iz naslova je za vedno več podjetij nikalen. Tudi če podatke hranite v takšnih ali drugačnih varnostnih kopijah, je zelo pomembno, kako hitro jih lahko obnovite. Programska oprema Deja Vu pa gre korak dlje – s podatki lahko počnete skorajda karkoli ..
Si lahko privoščite izgubo podatkov?
Si lahko privoščite izgubo podatkov?

Tehnološki trendi v svetu računalništva zadnje desetletje v ospredje potiskajo virtualizacijo IT-virov, saj je na ta način z njimi lažje upravljati in dosegati znatno višjo učinkovitosti. Danes se torej v računalništvu virtualizira praktično vse, le podatki ne. Programska rešitev Deja Vu kranjskega podjetja Abakus Plus pa zna virtualizirati celo podatke v podatkovnih bazah in jih v nešteto kopijah ter na kar se da hiter način zagotoviti poslovnim uporabnikom, ki jih potrebujejo za različne namene.

Poslovanje podjetij je danes praktično odvisno od poslovnih aplikacij, ki obdelujejo vedno več podatkov. Podatki so “živa” stvar, a prav tako tudi sistemi in aplikacije, ki jih uporabljajo. Teh pa ni moč kar tako zaustaviti in izvesti različnih opravil, npr. odpraviti napake, preveriti, kako se bo obnašala nadgradnja, pripraviti obsežno poročilo ali izvesti globoko analizo. V praksi bi namreč poslovni uporabniki kaj hitro potarnali, da jim aplikacija ali sistem bodisi deluje neuporabno počasi ali pa sploh ne. Kljub temu ti potrebujejo za različne namene čim bolj “sveže podatke”.

Za razvijalce, inženirje, tehnike in poslovne uporabnike

Razvoj aplikacij, odpravljanje napak, preizkušanje novih različic, testiranje nadgradenj programske opreme, izvajanje “ad-hoc” poizvedb v namene poročil, analiz … in druga opravila v poslovnih okoljih potrebujejo podatke, ki so čim bolj usklajeni s t. i. produkcijskimi oziroma “živimi” podatki. Ker pa je “produkcija” v večini poslovnih okolij tista, ki zagotavlja poslovanje, je posledično temu primerno nedotakljiva. Podjetja zato v namene razvoja in nadgradenj aplikacij, testiranja in iskanja napak (pa tudi varnosti) izdelujejo ločene kopije podatkovnih zbirk. Ustvarjanje slednjih pa navadno zahteva veliko IT-virov in časa, posledično pa tudi denarja.

“Idealen scenarij bi bil, če bi lahko uporabniki na zahtevo dobili na razpolago trenutno kopijo produkcijske podatkovne zbirke. Za namene razhroščevanja programske opreme pa bi bilo idealno, če bi lahko hitro dobili na voljo kopijo produkcijske zbirke za določen čas v preteklosti – takrat, ko je do napake prišlo. Ta dva scenarija sta nas vodila do razvoja programske opreme Deja Vu,” pravi Boris Oblak, direktor razvoja Abakus Plus.

Podatkovna zbirka, ki pomni vse – večkrat

Deja Vu je programska oprema za ustvarjanje virtualnih podatkovnih zbirk na zahtevo (DBaaS). Te so popolna kopija trenutne ali pretekle produkcijske zbirke, zato lahko uporabniki z njimi delajo povsem enako kot z “izvirnikom”. Rešitev temelji na programski opremi Active Backup Server, namenjeni varnostnemu shranjevanju podatkov v najzahtevnejših okoljih z zbirkami podatkov Oracle. Z aplikacijo Deja Vu je podjetje Abakus vse njene prednosti preneslo še v visoko virtualizirana okolja in dodalo podporo za zbirke podatkov MS SQL.

Rešitev Deja Vu deluje podobno kot tehnologija deduplikacije podatkov, saj shranjuje le spremenjene vnose in lahko na majhnem prostoru shrani zelo veliko varnostnih kopij podatkov. “Izkušnje pri strankah kažejo, da baza dvakratno velikost izvirnika doseže šele po okoli sto varnostnih kopijah,” pojasni Oblak in doda: “Za razliko od ostalih rešitev na trgu, ki za obnovo npr. 5 TB podatkov potrebujejo vsaj pol dneva ali celo več dni, Deja Vu nalogo opravi v roku 10 minut. Poleg tega lahko uporabnik določi poljuben datum in uro obnove podatkov – na tri sekunde natančno!”

Cenik, ki je zgled preglednosti

Cenik rešitve Deja Vu bi bil težko bolj preprost. Plačilo licence se namreč opravi glede na velikost podatkovne baze, ki jo varno virtualizira. Pri tem velja omeniti, da je licenca stalna, torej jo podjetje kupi zgolj enkrat. V podjetju Abakus Plus po vzoru drugih ponudnikov poslovne programske opreme strankam računajo le še vzdrževanje programske opreme, ki vsebuje redne popravke in posodobitve.

“Podjetja, ki želijo pri oblačnih ponudnikih hraniti večje količine podatkov, npr. 10 TB in več, ter si zagotoviti njihovo visoko razpoložljivost, so hitro soočena z zelo visokimi zneski. Še bolj zanimiva je morebitna menjava oblačnega ponudnika – redko kdo izračuna, koliko časa in denarja porabi za tak ‘manever’. Mi strankam omogočimo, da za podoben denar, kot bi ga odštele zgolj za najem zanesljive podatkovne baze v oblaku, postavijo namensko strojno in programsko opremo na dveh lokacijah,” razloži Urh Srečnik.

Projekt na ključ

V podjetju Abakus Plus obvladajo tudi izdelavo strojne opreme. V sklopu rešitev na ključ omogočijo postavitev za Deja Vu optimiziranih strežnikov na več lokacijah in kar najboljšo možno integracijo rešitve v poslovno okolje. Zato, da so podatki res na varnem in vedno takoj na voljo. Več o njihovi rešitvi pa si lahko preberete na spletni strani www.abakus.si. (P.R.)


Prijavi napako v članku


Kaj berejo drugi?

Partnerji Računalniških novic Prikaži vse

SoftNET d.o.o.

Borovec 2, 1236 Trzin, Tel: 01 810 01 00
Vse telekomunikacijske storitve na enem mestu V podjetju ni nič pomembnejšega kot dobra telekomunikacijska povezanost, tako znotraj kot zunaj podjetja. Podjetje SoftNET vam s ... Več
Zlati partner

Exclusive Networks Slovenia d.o.o.

Dunajska cesta 159, 1000 Ljubljana, Tel: 01 292 76 51
Za nemoteno poslovanje potrebujete trdo in varno omrežno infrastrukturo. Podjetja brez vzpostavljene trdne infrastrukture pogosteje trpijo zaradi slabe uporabniške izkušnje za zaposlene ... Več

TRACE BS d.o.o.

Opekarniška cesta 5, 2270 Ormož, Tel: 05 905 23 81
V skupini Trace Solutions, katere del sta Trace BS Poslovne rešitve d. o. o. in Trace IS Informacijske rešitve, se ukvarjajo z razvojem, prodajo in uvajanjem istoimenske programske ... Več
Zlati partner

ECETERA d.o.o.

Motnica 7a, 1236 Trzin, Tel: 01 600 10 10
Vas zanima, kako vzpostaviti trajno in dobičkonosno komunikacijo s ključnimi ciljnimi skupinami, ki so pomembne za uspešno poslovanje podjetja in njegovo pozitivno podobo v javnosti? ... Več