11.07.2013 12:11
Posodobljeno 11 let nazaj.

Simbioza odprla prijave na brezplačne delavnice spoznavanja z osnovami uporabe računalnika in mobilne telefonije

Projekt Simbioza je včeraj odprl vrata seniorjem, ki se želijo spoznati z računalnikom in mobilno telefonijo, ter vsem, ki se bi radi preizkusili v vlogi mentorja brezplačnih delavnic računalniškega opismenjevanja. Prijave na delavnice, ki bodo potekale v tednu med 21. in 25. oktobrom 2013 po vsej Sloveniji, so mogoče preko spletnega mesta www.simbioza.eu, brezplačne telefonske številke 040 940 888 in vpisnih točk po Sloveniji.
Medgeneracijsko sodelovanje bo med 21. in 25. oktobrom tretjič povezalo Slovenijo

Simbioza – že tretje leto zapored povezuje generacije

Letošnje delavnice bodo v sklopu projekta Simbioza seniorjem ponudile brezplačna izobraževanja o osnovah dela z računalnikom, urejevalnikom besedil, elektronsko pošto, internetom, družbenimi omrežji in mobilno telefonijo. »Lani so udeleženci delavnic prvič lahko osvajali znanje na dveh novih modulih – družbeno omrežje Facebook in mobilna telefonija – za katera je bilo zanimanje res izjemno. Letos vse elemente programa ohranjamo in dodatno izpopolnjujemo, na nekaterih lokacijah pa uvajamo dodaten, nov modul uporabe tabličnih računalnikov,« napoveduje Ana Pleško, vodja projekta Simbioza 2013.

»Izkušnje iz preteklih let kažejo, da je interes udeležencev na nekaterih lokacijah celo večji, kot imamo zmožnosti. Zato prijazen nasvet starejšim – čim prej, tem bolje. Seveda smo veseli tudi vseh prostovoljcev, saj pomoči nikoli ni preveč. Ker še dopolnjujemo seznam lokacij izobraževanj, k prijavi vljudno vabimo tudi vse ustanove, ki bi želele v oktobru za en teden odpreti vrata medgeneracijskemu sodelovanju,« poziva pobudnik projekta Žiga Vavpotič.

Izobraževanja bodo potekala vsak dan, od ponedeljka, 21. 10., do petka, 25. 10. 2013. Vsak dan bo namenjen enemu izmed petih modulov, in sicer v dveh terminih – dopoldan in popoldan. Mlajši bodo prenašali svoja znanja starejšim v številnih šolah, knjižnicah, fakultetah, domovih za starejše in na drugih lokacijah po vsej Sloveniji. Seznam lokacij bo objavljen na prenovljeni spletni strani www.simbioza.eu, kjer se lahko naročite tudi na mesečne e-novice »Simbioznik«, ki bodo vsak 2. ponedeljek v mesecu postregle z novostmi in aktualnimi dogodki (http://issuu.com/simbioza_eu/docs/simbioznik-julij_2013).

»Veseli in ponosni smo, da lahko že tretje leto udeležencem ponudimo učenje novih veščin uporabe sodobne tehnologije. Potrudili se bomo, da bodo letošnje delavnice še bolj kakovostne, prijetne in zanimive. Pozitivni odzivi udeležencev nam kažejo, da smo na pravi poti. Nenazadnje pa o tem priča tudi dejstvo, da ideja Simbioze raste in utira nove poti medgeneracijskemu sodelovanju v vsakdanjiku,« je razvoj projekta orisala Ana Pleško, vodja projekta Simbioza 2013.

Poslanstvo brezplačnih delavnic se širi

Projekt Simbioza, prvi vseslovenski prostovoljski projekt za dvig računalniške pismenosti starejših, je nastal v letu 2011 na pobudo Zavoda Ypsilon. Do leta 2012 je projekt rasel – tako s stališča kakovosti kot števila udeležencev. Lani se je projekta na več kot 300 lokacijah po vsej Sloveniji udeležilo več kot 8.000 udeležencev.

V letošnjem letu se projektna ekipa nadeja podobnih uspehov delavnic kot v lanskem letu. Simbioza pa se z letošnjim letom seli tudi izven okvirov jesenskih delavnic in tako prehaja v trajnostni projekt. Poleg brezplačnih delavnic bosta še letos namreč zaživela tudi program Simbioza mojstri, neprofitni projekt, ki bo v duhu socialnega podjetništva težje zaposljivim mladim omogočil izobraževanje in nato pridobivanje prvih delovnih izkušenj, jeseni pa v Ljubljani svoja vrata odpira prvi Simbioza medgeneracijski center. Še v letošnjem letu bodo s svojim programom zaživele tudi Simbioza šole, ideja in vizija projekta pa je, da bo Simbioza v prihodnjem letu zaživela tudi v tujini.

»Vesel sem, da Simbioza širi svoje okvire in da bo z letošnjim letom Slovenijo in svet povezovala trajnostno. S tem zagotovo postavljamo nove mejnike za prihodnost medgeneracijskega sodelovanja pri nas,« pravi pobudnik projekta Žiga Vavpotič. Cilj Simbioze je tako ustvarjati preplet medgeneracijskega sodelovanja, prostovoljstva, prenos izkušenj in znanja med generacijami – vsak dan v letu.

Članek je pripravljen v sodelovanju s partnerjem SIMBIOZA GENESIS, so.p.
Za več informacij so vam na voljo pri SIMBIOZA GENESIS, so.p.

Želite biti obveščeni o novostih, ki jih pripravljamo s partnerjem SIMBIOZA GENESIS, so.p.? Vpišite svoj e-mail in se prijavite na BREZPLAČNE e-novice, od katerih se lahko kadarkoli odjavite.

CREAPLUS d.o.o.

Letališka cesta 33F, 1000 Ljubljana, Tel: 05 907 42 70
CREAPLUS d.o.o. je družba za zastopstva, mednarodno distribucijo in sistemsko integracijo sodobnih rešitev s področja računalniške varnosti in kriptografije ter za načrtovanje, ... Več

8000plus d.o.o.