Mobilno RSS Facebook Twitter E-novice Nastavi za domačo stran Dodaj med priljubljene Podcast Rock Radio Pozabljeno geslo Registriraj se Prijava

28.03.2020      8:00
sistem ePrvak EMA

Skrivnosti uspešne marketinške avtomatizacije

.. Podatki so nafta 21. stoletja. Z marketinško avtomatizacijo zbirate podatke in jih pretvorite v dodaten dobiček vašega podjetja ter prihranite dragoceni čas zaposlenim ..

Z marketinško avtomatizacijo lahko zbližate in digitalizirate precejšen del vašega marketinga in prodaje. Kupcem pa ponudite boljšo uporabniško izkušnjo. Preberite, kaj je pri tem pomembno in kako se tega lotiti.

Zakaj Google in Facebook intenzivno zbirata podatke o vaših kupcih, vi pa ne?
Google in Facebook sta že zdavnaj ugotovila, kako veliko vrednost imajo podatki na spletu, zato jih tako intenzivno zbirata. Podjetja jim pri tem ponavadi še pomagajo s tem, da objavljajo njuno sledilno kodo na svojih spletnih straneh. Ti dve korporaciji pa tem istim podjetjem prodajata “podatke” nazaj preko ciljnega oglaševanja. Dober biznis, ni kaj, vendar le za Google in Facebook.

"Podjetja tako postajajo od Googla in Facebooka odvisna in brez vedenjskih podatkov o svojih (potencialnih) strankah. Kaj se z godi z vašim podjetjem če se podvojijo cene klikov?" pravi mag. Simon Meglič.

Pametna in napredna slovenska podjetja so zato v zadnjih letih že začela intenzivno uvajati sisteme za marketinško avtomatizacijo v svoje poslovanje, ki jim pomagajo, da bolje spoznajo svoje kupce, jim bolje prilagajajo komunikacijo in ob pravem trenutku prodajo proizvode ali storitve.

O tem smo se pogovarjali s slovenskim zagonskim podjetjem ePrvak, ki je razvilo slovensko marketinško-prodajno platformo EMA, ki vsebuje zelo napredno marketinško avtomatizacijo.

Kakšne so bistvene razlike med marketinško avtomatizacijo in e-mail marketingom?

Marketinška avtomatizacija vam omogoča vse funkcionalnosti e-mail marketinga in k temu dodaja kar nekaj bombončkov, ki so ključni v sodobnem marketingu:

• točkovanje potencialnih strank glede na njihovo vedenje. Tako vidite katere stranke so že vroče in pripravljene za intenzivnejšo prodajo;
  • sledenje znanim in anonimnim uporabnikom, katere vaše spletne strani so obiskali;
  • pametne obrazce, ki pokažejo vsakemu uporabniku le tista polja, pri katerih nam manjkajo podatki (progresivno dopolnjevanje podatkov);
  • z nekaj kliki vzpostavite napredno avtomatizacijo vaše komunikacije na podlagi zbranih podatkov. Tako vaše stranke dobijo visoko prilagojena in relavantna sporočila ob pravem času;
  • uporabnikom na spletni strani kažete le njim prilagojeno in personalizirano vsebino. V tem je Amazon mojster s priporočanjem knjig, ki ste si jih ogledovali na svoji naslovnici;
  • prikazovanje pametnih izpostavitev in pojavnih oken na vaši spletni strani, da se več oseb prijavi na vaše e-novice, kupi izdelke ali prebere vsebino.

Kaj potrebujete za uspešno marketinško avtomatizacijo?

Po več kot 4 letih dela podjetja ePrvak v razvoju na področju marketinške avtomatizacije, so se pokazale naslednje ključne zadeve:

Oddelka marketinga in prodaje se bosta imela raje

Oddelka marketinga in prodaje sta si pogosto na nasprotnih bregovih. Prodajniki se pritožujejo, da jim marketing ne dostavi dovolj ogretih potencialnih strank. Marketinški oddelek pa krivi prodajnike za slabo zaključevanje prodaje.

Z marketinško prodajno platformo EMA, lahko marketing in prodaja uporabljata isto informacijsko platformo. Marketing pridobiva potencialne kupce in jih ogreva predvsem s pomočjo vsebinskega marketinga. Glede na vedenje uporabnikov (na spletni strani in v e-malih EMA točkuje in "izmeri zainteresiranost.), se lahko prodajniki osredotočijo le na vroče potencialne stranke, kjer je verjetnost prodaje največja.

Podatke o prodajnih aktivnost tudi prodajniki vnašajo v EMA, da so vse informacije o (potencialnih) kupcih shranjene na enem mestu. EMA jim tako služi tudi kot orodje za organizacijo prodajnih aktivnosti, lahko pa za to uporabljajo zunanji CRM, ki je z EMA povezan preko API.

Lažje boste obvladovali zahteve GDPR

Mnoga podjetja imajo osebne podatke o (potencialnih) strankah v več informacijskih sistemih, ki so med seboj pogosto slabo povezani (ERP, CRM, e-mail marketing sistem, SMS sistem…). Tako razpršeni osebni podatki lahko povzročijo precej glavobolov pri posodabljanju in vzdrževanju podatkov ter pri zagotavljanju skladnosti z GDPR.

GDPR je v zakonodajo prinesel nekaj pravic uporabnikom, saj jim morate zagotoviti možnost:

• vpogleda v osebne podatke, ki jih hranite o njih;
  • preklica hrambe osebnih podatkov;
  • spremembe oz. osvežitve osebnih podatkov;
  • izvoz osebnih podatkov v strojno berljivi obliki, da lahko uporabnik enostavno prenese te podatke na konkurenčnega ponudnika.

Ravno zato so razvili platformo za marketinško avtomatizacijo EMA, s katero boste bistveno lažje zagotovili skladnost z GDPR, saj so vsi podatki o vaših uporabnikih/kupcih zbrani na enem mestu. Uporabnikom jih lahko daste avtomatično na vpogled ali pa jim jih izvozite v strojno berljivi obliki. Podatki se hranijo na varnih strežnikih znotraj EU. Na spletno stran lahko enostavno vstavite z GDPR skladne obrazce za prijavo na e-novice.

Na kaj pazite pri izbiri marketing automation platforme?
Izbor platforme ima velik vpliv na uspešnost vaše marketinške avtomatizacije, zato je pomembno da:

• je enostavna za uporabo in ima zmogljiv "povleci in spusti" urejevalnik kampanj;
  • so e-poštna sporočila odzivna in se lepo prikazujejo tudi na mobilnih napravah;
  • omogoča obrazce za prijavo na e-novice, avtomatski vpogled v podatke, pogodbo in hrambo podatkov, skladno z GDPR;
  • je v slovenskem jeziku, z odzivno, strokovno in prijazno podporo;
  • vam ponudnik lahko pomaga s strokovnim svetovanjem in implementacijo;
  • vam ponudnik lahko razvije funkcionalnosti po meri vašega podjetja;
  • zagotavlja skladnost z GDPR in hrani podatke znotraj EU;
  • omogoča, da tudi prodajniki zapisujejo v sistem svoje prodajne priložnosti, naloge, zapisnike sestankov in  telefonskih klicev;
  • poleg e-mailov, dinamično prilagajate in personalizirate tudi pristajalne strani. Te so lahko narejene tudi na zunanjih CMS sistemih, kot so WordPress, Joomla, Drupal;
  • ima dobro API za povezavo in izmenjavo podatkov z vašimi zunanjimi aplikacijami podjetja.

Od kod ideja?

"V podjetju ePrvak smo pred več kot desetimi leti razvili sistem za e-mail marketing Elektronskaposta.si, ki ga danes uporabljajo podjetja v Sloveniji, na Hrvaškem in v Romuniji. Videli smo, da bodo napredna podjetja slej ko prej prešla na marketinško avtomatizacijo, zato smo pred štirimi leti začeli z razvojem EMA, marketinško prodajne platforme. Z njeno pomočjo ima podjetje vse podatke o kupcih na enem mestu, pa tudi oddelek marketinga in prodaje uporabljata skupno platformo ter tako delujeta bolj usklajeno. Vse to pa nam ne bi uspelo brez odlične ePrvak ekipe," je povedal mag. Simon Meglič, ustanovitelj podjetja ePrvak d.o.o.

Več najdete na www.eprvak.si (P.R.)

Sponzorirano

Ste kdaj trgovali z nafto, morda s CFD-ji? Cene nafte so zdaj zgodovinsko nizke.

Cena nafte je strmoglavila - se splača vlagati?

Novi Raspberry Pi 4 preseneča v vseh pogledih... 1
user543  |  "preseneča v vseh pogledih"... to je: 8g...
Vrhunski Solid State za ljubitelje iger! 1
Klavdij Mervič  |  Kaj je tu vrhunskega? Jaz imam za boot d...