10.09.2014 15:29
Posodobljeno 9 let nazaj.

Skrt in Okorn o SEO optimizaciji

Na letošnji NETFORK Akademiji Radoš Skrt in Uroš Okorn predavata na 7. modulu z naslovom "Upravljanje prisotnosti na spletnih iskalnikih".
Radoš Skrt, Nasvet d.o.o.

Glede na pretekle “pretrese” v iskalnih algoritmih bi podjetjem še vedno svetovali osredotočanje na organsko rangiranje v iskalnikih?

Radoš Skrt: Internet je živ organizem. Edina konstanta so spremembe. Tako je tudi na področju optimizacije. Tisti, ki se uvarjamo z optimizacijo moramo vzeti v zakup, da Google nenehno spreminja pravila igre in temu se je pač potrebno prilagajati. Svojim strankam pa vedno svetujem, da istočasno uporabljajo tako SEO kot SEM. Vsako področje ima namreč svoje prednosti in slabosti, dejstvo pa je, da če jih uporabljamo istočasno, pride do velikih sinergijskih učinkov. V tem primeru še kako drži formula, da je 1+1=3.

Uroš Okorn: Seveda bi, jasno. Zakaj? “Pretresi” iskalnih algoritmov se bodo vedno dogajali in tako je tudi prav, saj drugače iskalniki ne bi napredovali. Poglejte samo iskalnik Najdi.si. Uporabniki so ga nehali uporabljati, ker je Google preprosto boljši in ker napreduje s svetlobno hitrostjo.

Ali bo SEO kdaj »umrl«? Ob vsaki večji posodobitvi iskalnega algoritma se pojavijo govorice, da je SEO mrtev, ker je veliko tistih, ki so uporabljali t. i. “black hat” tehnike, Google kaznoval. Pa saj SEO ni goljufanje algoritma, ampak upoštevanje protokola, ki ga Google določa, oz. še bolje: upoštevanje “pravila”, da vse, kar delamo na spletu, delamo za uporabnika in ne za “stroj”.

Če bomo upoštevali to in osnovno higieno tehnične optimizacije, potem lahko obisk samo raste. Jasno, Google želi svoje storitve monetizirati, zato je njegova želja, da je čim več kandidatov za plačljive oglase, saj vemo, da imajo organski rezultati veliko večjo kredibilnost in veliko višji CTR kot plačljivi oglasi, zato bo prisotnost med organskimi zadetki vedno pomembna!

Ali je organsko rangiranje brezplačno? Kaj potegne to za sabo? Kako lahko to koristi podjetjem?

Radoš Skrt: Nič ni zastonj! Tudi, če smo se sami lotili optimizacije, ne moremo govoriti, da nismo imeli stroškov, saj smo porabili toliko in toliko ur, ki jih je potrebno ovrednotiti. Optimizacijo je najboljše prepustiti podjetjem, ki so specializirana za to področje. Zakaj? Tudi če naštudiramo SEO procese ter se sami lotimo vsebinske in tehnične optimizacije strani, nam ostane nepokrito verjetno najpomembnejše področje optimizacije – tj. gradnja povezav. Pri tej aktivnosti pa nam znanje v bistvu nič ne pomaga, saj je ključnega pomena, da imamo ustrezno infrastrukturo. Pri tem mislim predvsem na množico spletnih strani, ki jih specializirana SEO podjetja za razliko od tisth, ki se prvič lotijo optimizacije, imajo in z njihovo pomočjo gradijo povezave do spletne strani, ki jo optimizirajo.

Uroš Okorn: Pojavljanje med organskimi rezultati je brezplačno! Kako? To ni povsem res, je pa zagotovo veliko cenejše kot plačevanje na klik (mislimo na Adwords), če upoštevamo vsaj osnovno higieno tehnične optimizacije in če vsebino pripravimo za uporabnika in ne za “logiko” algoritma Google!

SEO ni več samo to, kar je bil včasih. Včasih je bilo dovolj, da smo poznali samo tehnične “trike” in pridobili čim več povezav, ki so kazale na našo spletno stran, danes pa se morajo SEO strokovnjaki osredotočati, lahko bi rekel, predvsem na vsebino, uporabniško izkušnjo, kakovost “glasov za” (povezav), torej morajo predvsem razumeti internetni marketing in ne več samo tehničnega vidika optimizacije. Organsko pojavljanje je še vedno bolj kredibilno, ima višji CTR in zato tudi višjo dodano vrednost.

Tudi letošnji učni program NETFORK Akademije ponuja aktualne odgovore na izzive in potrebe, ki se pojavijo v vsakemu podjetju, katero si zada za cilji: dosegati dobre poslovne rezultate spletnega poslovanja.

———-

NETFORK Akademija vsako leto zagotovi udeležencem potrebna in aktualna znanja, ki jih potrebujete za vodenje spletnih projektov na najvišjem nivoju.

Udeležbo na NETFORK Akademiji priporočamo:

• Urednikom spletnih strani,
  • članom spletnih uredništev,
  • zaposlenim v PR in marketinških oddelkih,
  • direktorjem manjših podjetij,
  • zaposlenim v spletnih in marketinških agencijah in
  • tistim, ki se lotevajo svojih spletnih projektov ter
  • tistim, ki želijo navezati stike z najuspešnejšimi slovenskim strokovnjaki za spletno poslovanje.

Vsako leto namreč programski svet NETFORK Akademije sestavi tak program in k sodelovanju povabi tiste predavatelje, ki udeležencem zagotovi osvajanje znanj in veščin, ki so potrebne za uspešno menedžiranje spletnega poslovanja in spletnih projektov na najvišjem nivoju.

Vabimo vas, da se seznanite s programom in 30. predavatelji NETFORK Akademije 2014.

Tudi v letošnjo generacijo bomo sprejeli maksimalno 25 udeležencev, zato zainteresiranim svetujemo, da s prijavami pohitite ali nas kontaktirate za pojasnila.

Članek je pripravljen v sodelovanju s partnerjem E-LABORAT d.o.o.
Za več informacij so vam na voljo pri E-LABORAT d.o.o.

Želite biti obveščeni o novostih, ki jih pripravljamo s partnerjem E-LABORAT d.o.o.? Vpišite svoj e-mail in se prijavite na BREZPLAČNE e-novice, od katerih se lahko kadarkoli odjavite.

LabelProfi d.o.o. – digitalna produkcija etiket in fleksibilne embalaže

Ozare 18a, 2380 Slovenj Gradec, Tel: 080 10 12
Podjetje LabelProfi d.o.o. je svojo poslovno pot začelo leta 1994 kot majhen studio za grafično oblikovanje in pripravo za tisk. V podjetju od same ustanovitve stremijo k uporabi ... Več
Srebrni partner

LESTRA d.o.o.

Vaška pot 17c, 1235 Radomlje, Tel: 01 563 60 60
Vodilni na področju trženja projektorjev – strokovno svetovanje, izposoja, montaža in servis Z več kot 30-letnimi izkušnjami in najboljšo izbiro projekcijske opreme za vas. V ... Več

MIKRONIS IT, Boštjan Rudl s.p.

Jezdarska ulica 3, 2000 Maribor, Tel: 02 429 27 82
Kot lastnik podjetja, še posebej manjšega, imate številne odgovornosti in vloge. Ne ostane vam veliko časa za obvladovanje tehnoloških delovnih okolij, kjer se zahteva specializirano ... Več

SAMSUNG GmbH, podružnica v Ljubljani

Letališka cesta 29a, 1000 Ljubljana, Tel: +386 80 697 267