Računalništvo, telefonija
26.09.2013 09:12

Deli z drugimi:

Share

Slovenci še vedno kupujemo v trgovinah, informacije o izdelku poiščemo prek spleta

Google je v partnerstvu z IAB Europe in TNS Infratest predstavil izsledke raziskave, katere namen je zagotoviti vpogled v pretekle nakupne navade potrošnikov in predstaviti, kako se potrošniki odzivajo na splet, kot vir informacij za odločitev o nakupu.
Google Consumer Barometer
Google Consumer Barometer

V raziskavi, ki podjetjem omogoča vpogled v obnašanje potrošnika pred nakupom na spletu in v trgovinah, je sodelovalo več kot 2000 spletnih potrošnikov iz Slovenije, ki so nakup opravili v eni izmed kategorij. V raziskavi je bilo 36 različnih izdelkov razdeljenih v 7 kategorij: maloprodaja, živila in izdelki za nego telesa, avtomobili in rezervni deli, prosti čas in zabava, potovanje, finance in nepremičnine. Sodelujoči v raziskavi so odgovarjali na vprašanje, na kakšen način so v zadnjih 12. mesecih poiskali informacije o izdelku, kako so se odločali o nakupu ter na kakšen način so opravili nakup izdelka.

Darko Dujič, direktor Google Adriatic zadolžen za razvoj poslovanja v regiji JV Evrope je ob tem dejal: “Raziskava je pokazala, da v Sloveniji splet močno vpliva na odločitev o nakupu, odvisno od kategorije, saj se med 58 in 93 odstotkov poizvedovanj o izdelkih in odločitev o nakupu opravi prek spleta. Na primer, v kategoriji maloprodaja je 67 odstotkov sodelujočih, ki so kupili izdelek iz omenjene kategorije, predhodno pridobilo informacije o izdelku in se odločilo o nakupu prek spleta, a le 24 odstotkov jih je spletni nakup dejansko opravilo. Za primerjavo: na Hrvaškem je v kategoriji maloprodaja le 13 odstotkov opravilo dejanski nakup prek spleta.” In dodal: “Slovenski uporabniki spleta so v istem obdobju najpogosteje poiskali informacije iz kategorije potovanje (93 % jih je poiskalo informacije na spletu in 52 % je dejansko opravilo tudi nakup prek spleta). Sledita kategoriji tehnologija, kot so mobilni telefoni, televizija in podobno (88 % jih je poiskalo informacije na spletu in 37 % je dejansko opravilo tudi nakup prek spleta) ter prosti čas in zabava, kamor prištevamo tudi vstopnice za kino, kjer je 82 % sodelujočih poiskalo informacije prek spleta in 36 % jih tudi prek spleta kupilo. Ko govorimo o nakupnih odločitvah iz kategorije tehnologija in maloprodaja, slovenski uporabniki spleta pričnejo pridobivati informacije teden dni pred nakupom. Podatki kažejo veliko možnost napredka neposrednih nakupnih odločitev pri kategoriji finance in zavarovanje, saj je le 17 odstotkov Slovencev opravilo finančno storitev prek spleta. Medtem ko so na Baltiku opravili več kot 60 odstotkov finančnih storitev prek spleta.”

Andrej Koštomaj, direktor marketinga za Google Adriatics je dodal: “V primerjavi s preostalimi državami v CEE regiji vidimo še veliko priložnosti v Adriatic regiji. Tako velika kot tudi majhna in srednja podjetja bi morala svoje izdelke in storitve na spletu predstaviti na bolj viden način. Potrošnik bo našel želeni izdelek ali storitev in potrebne informacije. Kot kažejo izkušnje na ostalih trgih, če se ustvari ponudba spletnih mest, bo sledilo povpraševanje.”

Slovenski potrošniki so v preteklih dvanajstih mesecih na spletu največkrat pregledovali sledeče skupine produktov v kategoriji maloprodaja: gospodinjski aparati (85 %), produkti za osebno nego (79 %), sledita športna oprema (78 %) in knjige (77 %). Istočasno pa so potrošniki v omenjeni kategoriji dejansko najpogosteje prek spleta kupili knjige (40 %) in športno opremo (31 %), medtem ko so se za nakup opreme za dom/pohištva odločili v najnižjem odstotku (10,8 %).

“Če pogledamo primer izdelkov iz skupine športna oprema vidimo, da kar 3/4 ljudi uporablja splet za iskanje izdelka, ki jim je všeč. Ko najdejo iskani izdelek in ustrezno prodajno mesto, se odpravijo v trgovino in nakup opravijo tam. V kolikor ponudnik športne opreme na spletu ni viden, to kaže na to, da ne izrablja vseh možnosti za izboljšanje poslovanja. Športni navdušenci danes ne iščejo želenega izdelka v številnih trgovinah, temveč ustrezen izdelek poiščejo na spletu,” je še dodal Koštomaj.

Slovenski uporabniki spleta za iskanje informacij o izdelkih najpogosteje uporabljajo Google (91 %), prav tako na Hrvaškem (98 %) in v Srbiji (97 %). Največ slovenskih uporabnikov osebnih računalnikov/tablic na spletu poišče informacije o potovanjih (87 odstotkov) in tehnologiji (79 odstotkov). Slovenski uporabniki pametnih telefonov pa največkrat preiščejo ponudbo iz kategorije prosti čas in zabava (15 %).

“Omenjena raziskava podjetjem omogoča pridobivanje pomembnih podatkov, kot so naprimer kategorije najbolj pogosto iskanih izdelkov na spletu in v trgovinah; ali potrošniki za pridobivanje podatkov o izdelkih uporabljajo pametne telefone ali osebne računalnike/tablice in v katerih kategorijah; in tudi, koliko časa pred nakupom začnejo s pridobivanjem informacij o različnih izdelkih. Danes je zelo pomembno razumeti te podatke in razumeti, kako spletni potrošniki uporabljajo splet pri odločitvah o nakupu. To podjetju pomaga pri razumevanju potrošnikovih potreb,”

je zaključil Joško Mrndže, regionalni direktor za Google Adriatics.


Prijavi napako v članku

Povezave

Članek je pripravljen v sodelovanju s partnerjem GRAYLING d.o.o.
Za več informacij so vam na voljo pri GRAYLING d.o.o.
Ob kontaktu povejte, da ste objavo zasledili v Računalniških novicah.

Želite biti obveščeni o novostih, ki jih pripravljamo s partnerjem GRAYLING d.o.o.? Vpišite svoj e-mail in se prijavite na BREZPLAČNE e-novice, od katerih se lahko kadarkoli odjavite.




Kaj berejo drugi?

Partnerji Računalniških novic Prikaži vse

COMMA d. o. o.

Ulica heroja Šaranoviča 27, 2000 Maribor, Tel: 040 756 756
Vrhunska izvedba, korektne cene in dobre reference najprimerneje opišejo podjetje Comma d. o. o., ki že 18 let ponuja izdelavo spletnih strani in spletnih trgovin s podporo strankam ... Več
Zlati partner

TP VISION

Ukmarjeva ulica 2, 1000 Ljubljana, Tel: 03 060 35 35
Bronasti partner

AKREDON d.o.o., Toner123.si

Moste 30, 4274 Žirovnica, Tel: 051 392 793
Spletna trgovina Toner123.si V spletni trgovini Toner123.si lahko izbirate med bogato ponudbo originalnih in kakovostnih kompatibilnih tonerjev ali kartuš za tiskalnike svetovno znanih ... Več

NGN MEDIA

Ulica 15. maja 10b, 6000 Koper/capodistria, Tel: 041 694 668
Ste na spletu? Če niste, ne obstajate. To je resnica digitalne dobe. Potrošniki iščejo najhitrejšo pot do izdelka ali storitve. Na vas je, da jim to omogočite, bodisi prek spletne ... Več