18.08.2016 13:05
Posodobljeno 8 let nazaj.

Slovenija v vrhu svetovne znanosti

dr. Andrej Bauer

Slovenija je ena izmed 23 držav, ki sodelujejo v pomembnem evropskem projektu razvoja tehnologij za zagotavljanje varnega in zanesljivega delovanja programskih in informacijskih sistemov. EU v okviru programa Horizont 2020 podpira kar najboljšo izmenjavo znanj med znanstveno sfero in razvijalci različnih tehnologij. V medvladnem projektu združenja COST (European Cooperation in Science and Technology), ki bo trajal do marca 2020, bosta Slovenijo zastopala mag. Gregor Molan iz podjetja Comtrade Digital Services kot predstavnik visokotehnoloških podjetij ter dr. Andrej Bauer iz Fakultete za matematiko in fiziko, Univerze v Ljubljani kot predstavnik akademske sfere.

Oba predstavnika Slovenije bosta sodelovala pri vodenju projekta EUTYPES, širša skupina znastvenikov iz Slovenije pa bo v sklopu projekta s partnerji iz Evropske unije razvijala nove metode za zagotavljanje pravilnosti in ustreznosti tehnologij, ki jih razvijajo visokotehnološka IT-podjetja. Pri tem bodo uporabljali teorijo tipov, ki je moderna različica matematične logike, prilagojena potrebam računalništva. Tak pristop zagotavlja izjemno visoko stopnjo kvalitete sistemov, saj se njihova ustreznost potrdi z računalniško preverjenimi matematičnimi dokazi.

Aktivna udeležba v programu EUTYPES bo imela tudi širše pozitivne posledice za domače gospodarstvo. Slovenska IT-podjetja bodo v obdobju naslednjih štirih let deležna brezplačnega prenosa znanj tujih in domačih strokovnjakov/akademikov in ga bodo lahko v nadaljevanju prenašala naprej na zaposlene in v same izdelke, rešitve ali storitve.

dr. Andrej Bauer, Fakulteta za matematiko in fiziko, Univerza v Ljubljani je povedal: »EUTYPES je akademska raziskovalna mreža, ki deluje na celotnem območju EU in povezuje vse pomembnejše evropske raziskovalce s področja teorije tipov. Gre za vejo teoretičnega računalništva, ki je temelj tehnologije sodobnih programskih jezikov, razvoja programske opreme in preverjanja programske opreme. V njej sodelujejo uveljavljeni raziskovalci, ki so v preteklosti pomembno prispevali k razvoju teorije ali prakse tega področja. Njihove ideje so oblikovale naš pogled na to, kaj je programski jezik, na kakšen način je treba razvijati programsko opremo in kako lahko pravilnost programske opreme zagotovimo z uporabo teorije tipov in logike.«

»Projekt EUTYPES je lahko uspešen le, če sodeluje z raziskovalnimi skupinami iz panoge informacijskih tehnologij, pri čemer sadove žanjeta obe strani. Na eni strani mora akademsko okolje razumeti izzive iz resničnega sveta, na drugi strani pa si partnerji iz te panoge ne morejo privoščiti, da bi zaostajali v inovacijah in razvoju novih izdelkov. Vloga Comtrada kot vodilnega panožnega partnerja znotraj mreže EUTYPES ga postavlja na čelo evropskih podjetij, ki se zavedajo in podpirajo pomen inovacij ter strateške miselnosti. Raziskovalna mreža daje Comtradu pomembno prednost, saj ima zgodnji dostop do najnovejših dognanj in priložnost, da sodeluje in pomaga usmerjati bodoče raziskave na področju razvoja programske opreme.« je še dodal dr. Bauer.

Delovanje v okviru projektov COST je zelo pozitivno tudi za znanstvenike, saj ti s sodelovanjem v mreži specializiranih strokovnjakov in drugih znanstvenikov še bolje (in dlje) razvijejo svoje ideje, kar je dobrodošlo tako na področju raziskav, razvoja in inovacij. Raziskovalci, inženirji in znanstveniki iz javnega in zasebnega sektorja tako v skupni mreži v okviru projektov COST rešujejo različne izzive, za reševanje posameznega izziva pa imajo zagotovljeno financiranje spremljajočih stroškov (kot so potni stroški, obisk konferenc in delavnic, znanstvenih izmenjav, izobraževanja itd.) za dobo štirih let.

mag. Gregor Molan, vodja raziskovalne skupine iz podjetja Comtrade Digital Services je povedal:

»Že pred več kot 20 leti sem registriral raziskovalno dejavnost, kar nam je omogočilo sodelovanje na ciljnih raziskovalnih projektih (CRP), kjer smo sodelovali tudi z Univerzitetnim kliničnim centrom v Ljubljani. Prav zaradi preteklih izkušenj na številnih raziskovalnih projektih smo dobili priložnost tudi na projektu EUTYPES, kjer bomo prispevali svoja znanja in izkušnje z razvojem programske opreme in storitev za strateške stranke. Na projektu EUTYPES naj bi prav aktivno sodelovanje v raziskavah še povečalo prednost podjetja Comtrade z vključevanjem najnovejših odkritij na področju matematične teorije tipov in logike. Ta nam omogoča razvoj specifičnih novih programskih jezikov, optimiziranih za reševanje konkretnih programskih rešitev za ključne končne stranke.

Po štirih letih lahko pričakujemo programski jezik, ki bo korak pred konkurenčnimi podjetji v razvoju visokotehnoloških storitev programske opreme. Največjo prednost bomo v podjetju Comtrade imeli z uporabo teorije tipov za formalno dokazovanje pravilnosti naših rešitev. Tovrstni formalni dokazi bodo poleg svoje formalne vrednosti odkrili tudi težave, ki jih ni mogoče odkriti s tradicionalnim pristopom k preizkušanju programske opreme.«

Članek je pripravljen v sodelovanju s partnerjem COMTRADE d.o.o.
Za več informacij so vam na voljo pri COMTRADE d.o.o.

Comtrade EDIT 2017: Poletna šola kot izhodišče karierne odličnosti

Želite biti obveščeni o novostih, ki jih pripravljamo s partnerjem COMTRADE d.o.o.? Vpišite svoj e-mail in se prijavite na BREZPLAČNE e-novice, od katerih se lahko kadarkoli odjavite.

Diamantni partner

Digitalno inovacijsko stičišče Slovenije

Dimičeva ulica 13, 1000 Ljubljana, Tel: 040 606 710

Enaa / Gambit trade d.o.o.

Savska cesta 3a, 1000 Ljubljana, Tel: 01 437 63 33
Gambit trade d.o.o. je eno najstarejših in uspešnejših računalniških podjetij pri nas. S svojo inovativnostjo premikajo meje. Tako so že leta 1999 postavili tudi Enaa prvo spletno ... Več

COPIGRAF FAGANELJ d.o.o.

Ulica tolminskih puntarjev 4, 5000 Nova Gorica, Tel: 05 333 34 56