Računalništvo, telefonija
25.11.2019 10:10
Posodobljeno 4 leta nazaj.

Deli z drugimi:

Share

Slovenke s tehnologijo do družbene enakosti

Slovenke s tehnologijo do družbene enakosti
Slovenke s tehnologijo do družbene enakosti

Slovenija je majhna država, a nekateri kazalci uspešnosti nas uvrščajo ob bok večjih in bogatejših. Slovenke so na primer bolje digitalno izobražene kot evropske kolegice. Zasluge za to gredo dobremu izobraževalnemu sistemu in številnim projektom, ki spodbujajo mlada dekleta in ženske za študij oziroma usposabljanje na tehnoloških področjih.

Človeški kapital je ena od največjih prednosti Slovenije, znanje za digitalno preobrazbo zato obstaja. Smo pa v zadnjem času v primerjavi s prejšnjimi leti stagnirali. Napredovali smo na primer pri deležu prebivalstva, ki ima vsaj osnovne in nad osnovne digitalne spretnosti in znanja, nismo pa napredovali pri deležu ljudi, ki imajo osnovne sposobnosti uporabe programske opreme. Ti deleži pa so žal tudi nekoliko pod povprečjem evropske unije. Stabilen in nad evropskim povprečjem pa ostaja delež strokovnjakinj in diplomantk informacijskih in telekomunikacijskih tehnologij (IKT), delež strokovnjakinj se je celo povečal iz 3,5 na 3,8 odstotke.

Pozitivno je tudi, da je v mlajši generaciji več deklet z nad osnovnimi digitalnimi spretnostmi in znanji, kot fantov. Slovenija pa se celo uvršča na prvo mesto po deležu diplomantk s področja naravoslovja, tehnologije, inženirstva in matematike (STEM), saj je dobrih 20 odstotkov diplomantov ženskega spola. V tem pa smo precej nad povprečjem, ki znaša dobrih 13 odstotkov.

Kljub temu pa gospodarstveniki opozarjajo, da slovenski izobraževalni sistem ne zagotavlja dovolj usposobljenih strokovnjakov, pomanjkanje je zlasti opazno na področju programiranja. Kljub stereotipom, da morebiti tehnični poklici niso primerni za dekleta, imajo te dobre možnosti, da priložnosti in znanje, ki se ponuja s tehnično revolucijo, izkoristijo enako, če ne še bolje od svojih moških kolegov. Prav tako pa so priložnosti tudi na strani gospodarstva, saj še vedno velja, da so moški za enaka dela plačani več kot ženske. Priložnosti za spremembe so torej na obeh straneh.

Zavod Ypsilon je v sodelovanju s SAP Slovenija in s sofinanciranjem Mestne občine Ljubljana že četrto leto zapored pripravil brezplačne delavnice programiranja, letos so dali prednost dekletom in jim tako osvetlili svet programiranja in možnosti, ki jih osnovno znanje programiranja omogoča. Projekt bodo zaključili s srečanjem 20. novembra v pospeševalniku ABC Hub v ljubljanskem nakupovalnem središču BTC City, kjer bodo imeli udeleženke in udeleženci priložnost prisluhniti pogovoru z ambasadorkama projekta, dr. Emilijo Stojmenovo Duh in dr. Mojco Volk. Dogodek je odprt za vse, predvsem lepo pa so vabljena dekleta, ki jih programiranje zanima skupaj s fanti, ki jih pri tem podpirajo.


Prijavi napako v članku

Članek je pripravljen v sodelovanju s partnerjem SIDERA d.o.o.
Za več informacij so vam na voljo pri SIDERA d.o.o.
Ob kontaktu povejte, da ste objavo zasledili v Računalniških novicah.

Želite biti obveščeni o novostih, ki jih pripravljamo s partnerjem SIDERA d.o.o.? Vpišite svoj e-mail in se prijavite na BREZPLAČNE e-novice, od katerih se lahko kadarkoli odjavite.




Kaj berejo drugi?

Partnerji Računalniških novic Prikaži vse

Zlati partner

MIKROCOP d.o.o.

Ulica Ambrožiča Novljana 7, 1000 Ljubljana, Tel: 01 587 42 80
Mikrocop je vodilni ponudnik celovitih IT rešitev in storitev za digitalno poslovanje. S povečevanjem učinkovitosti in zagotavljanjem zakonske skladnosti podpira podjetja na ... Več
Zlati partner

SI SPLET d.o.o.

Ukmarjeva ulica 4, 1000 Ljubljana, Tel: 01 428 94 66
O podjetju Si splet V podjetju Si splet d. o. o. od leta 2001 tržimo varnostne rešitve na področju informacijskih tehnologij. V letu 2003 smo pridobili ekskluzivno partnerstvo ... Več
Diamantni partner

ADM ADRIA d.o.o.

Prvomajska ulica 17, 3000 Celje, Tel: 05 925 19 55
O nas Večina podjetij se ustanavlja zaradi poslovne ideje, prodajnega koncepta ali pa zaradi potrebe po formaliziranju opravljanja poslovnih aktivnosti. Na primeru družbe ADM-Adria, ... Več
Zlati partner

TEHNOLOŠKI PARK LJUBLJANA d.o.o.

Tehnološki park 19, 1000 Ljubljana, Tel: 01 620 34 01
Tehnološki park Ljubljana (TP LJ) kot mednarodni tehnološki hub, kjer se stikajo vrhunske tehnologije, srečujejo najboljša razvojna podjetja in nastajajo nove tehnološke zgodbe. ... Več