Računalništvo, telefonija
23.11.2012 10:03

Deli z drugimi:

Share

Sodelovanje Arcturja in ICTP pri modeliranju klimatskih sprememb

Grafični prikaz rezultatov simulacij.
Grafični prikaz rezultatov simulacij.

Mednarodni center za teoretično fiziko ICTP iz Trsta je pri družbi Arctur iz Nove Gorice najel 1 milijon procesorskih ur na superračunalniku Arctur-1. Računske kapacitete so bile namenjene izvajanju klimatskih simulacij z lastnim simulacijskim programskim orodjem RegCM4.

Simulacije so bile opravljene v okviru mednarodnega programa “Coordinated Regional Downscaling Experiment (CORDEX)”, ki predstavlja novo generacijo visoko resolucijskih modelov klimatskih sprememb za študije vpliva in ocene občutljivosti.

Za obdobje 21. stoletja so izvedli več skupkov simulacij. Opazovali so pet območij sveta: Sredozemlje, Afriko, srednjo Ameriko, južno Ameriko in južno Azijo. Za vsako od območji so izvedli več simulacij z različnimi scenariji ter dve simulaciji izpusta toplogrednih plinov. Te simulacije prikazujejo edinstven in nov zbir predvidevanj v smislu števila in raznolikosti simulacij z enotnim simulacijskim orodjem. Strokovnjaki ICTP upajo, da bodo rezultati simulacij pokazali pomembne podatke o spremembah podnebja na omenjenih območjih.

Računalniške simulacije so potekale v obdobju treh mesecev na superračunalniku z več kot tisoč procesorskimi jedri, namenjenimi izključno za poganjanje programske kode. V tem obdobju so pridobili približno 150 TeraBytov podatkov. Študentje iz različnih delov sveta, ki sodelujejo na projektu CORDEX, so bili povabljeni na ICTP v Trst, da bi bolj učinkovito pripomogli k doseganju ciljev projekta.

Rezultati simulacij, ki so trenutno v postopku analize, so že pripomogli k nekaterim znanstvenim prispevkom za posebno izdajo revije Climate Change, ki velja za eno med najpomembnejših s tega področja.

Rezultati simulacij bodo predstavljeni med 4. in 8. novembrom 2013 na konferenci v Bruslju v sodelovanju z Evropsko komisijo.


Prijavi napako v članku

Povezave

Članek je pripravljen v sodelovanju s partnerjem ARCTUR d.o.o.
Za več informacij so vam na voljo pri ARCTUR d.o.o.
Ob kontaktu povejte, da ste objavo zasledili v Računalniških novicah.

Podjetje Arctur

Želite biti obveščeni o novostih, ki jih pripravljamo s partnerjem ARCTUR d.o.o.? Vpišite svoj e-mail in se prijavite na BREZPLAČNE e-novice, od katerih se lahko kadarkoli odjavite.




Kaj berejo drugi?

Partnerji Računalniških novic Prikaži vse

Koenergija d.o.o.

Ilichova 21, 2000 Maribor, Tel: 040 730 010
Večina se zaveda, da je vključitev neke oblike industrijske avtomatizacije v njihov proizvodni obrat ali podjetje koristna. Lahko zmanjša proizvodne stroške, poveča učinkovitost, ... Več
Zlati partner

UL FRI

Večna pot 113, 1000 Ljubljana, Tel: 01 479 81 03
Spoznali smo že, da so računalniki neverjetni stroji, za katere se zdi, da ni meja, da so sposobni narediti vse, kar si človek zamisli in tudi tisto, kar si danes večina ljudi še ... Več

PRANA 3STIL d.o.o.

Opekarniška cesta 15a, 3000 Celje, Tel: 051 807 390
Podjetje Prana 3stil je specializirano za računalniške stortve, kot so razvoj Windows/Linux programske opreme, prodaja, servis in podobno. Več
Zlati partner

COLBY d.o.o.

Ob Dravi 6, 2000 Maribor, Tel: 02 330 33 00
Podjetje Colby d.o.o. je bilo ustanovljeno leta 1993. Ukvarja se s prodajo iger za računalnike in igralne konzole. V začetku so prodajali preko pošte, kasneje preko lastne trgovine. ... Več