Računalništvo, telefonija
01.10.2018 10:34

Deli z drugimi:

Share

Sodobna hramba podatkov je programsko opredeljena

..Za podatke pravijo, da so nova nafta oziroma premoženje podjetij. Torej jih velja ustrezno hraniti in obdelovati, to pa najbolje počno podatkovne platforme, kakršna je MapR..
Sodobna hramba podatkov je programsko opredeljena
Sodobna hramba podatkov je programsko opredeljena

Hramba podatkov v 21. stoletju je – tako kot večina tehnoloških rešitev – programsko opredeljena. V sistemih za hrambo podatkov v poslovnih okoljih se uveljavlja napredna programska oprema, ki omogoča njihovo lažje in agilnejše upravljanje, predvsem pa ni odvisna od strojne opreme, na kateri deluje. V ospredje stopajo napredne podatkovne platforme, ki podjetjem omogočajo veliko preprostejše povezovanje tako lokalnih, oblačnih ali mrežnih hramb podatkov, pa tudi obvladovanje pretočnih podatkov, ki v marsikaterem okolju še vedno velja za velik izziv. Ker programsko opredeljena platforma ni odvisna od »strojne podlage«, jo je mogoče preprosto integrirati v obstoječa poslovna okolja in povezati z različnimi oblačnimi in lokalnimi sistemi. Bistveno lažja je tudi implementacija morebitnih novih funkcionalnosti.

Podatkovna platforma kot temeljni kamen
Podjetja se danes soočajo s poplavo podatkov. Nekatera jih samo hranijo, ker jim tako nalaga zakonodaja ali pa lastne želje. A zgolj hramba podatkov je ne glede na uporabljen nosilec strošek. V podatkih se namreč skrivajo informacije, ki jih velja iz njih pridobiti. To pa podjetja počno s pomočjo analitičnih orodij – a tudi te za svoje delo zahtevajo urejene podatke. Zadnje pa je vloga podatkovne platforme.

Podatki v poslovnih okoljih so danes zelo heterogeni (beri: vseh vrst in oblik), zato je tudi delo z njimi vse prej kot preprosto. Pogosto se hranijo v ločenih sistemih za hrambo podatkov – različni nosilci, naprave, podatkovne baze, v računalniškem oblaku, kar še podraži njihovo uporabo in vzdrževanje. Že sam postopek zbiranja in hrambe podatkov je vse bolj zahteven, saj je podatkov vedno več, poleg obsega pa je za podjetja izziv tudi hitrost njihovega nastanka. Z implementacijo podatkovne platforme pa podjetje postavi nekakšen podatkovni temeljni kamen, ki zna prevesti podatke na skupni imenovalec, jih povezati in olajšati delo z njimi v najrazličnejših okoljih – tudi tistih oddaljenih in/ali v oblaku.

Podjetje se lahko odloči kako hitro ali cenovno učinkovito želi podatke zagotavljati različnim sistemom in poslovnim aplikacijam. Za poslovanje manj kritične aplikacije denimo lahko za hrambo uporabljajo klasično diskovje, medtem ko želijo podjetja razvojnikom in analitikom omogočiti kar se da hitro obdelavo podatkov, zato se ti hranijo na bliskovito hitrih pogonih SSD. Podatkovna platforma, kakršna je MapR, pri tem lahko upravlja s podatki med njihovim življenjskim ciklom – sveži in za poslovanje najbolj relevantni podatki se obdelujejo hitreje, manj pogosto uporabljani in arhivski podatki pa se preselijo na cenejše podatkovne nosilce.

Programsko opredeljena hramba je trpežna in nadvse prilagodljiva
Programsko opredeljena hramba podatkov MapR je povsem odporna na okvare strojne opreme, ob okvari posamezne fizične ali virtualne naprave njeno delo takoj prevzame druga. Ločevanje strojnega in programskega nivoja hrambe podatkov tudi pomeni, da podjetja niso več odvisna od enega ponudnika in da si lahko privoščijo vedno novo strojno opremo – programsko opredeljena hramba je namreč neskončno skalabilna in raste skupaj s podjetjem. MapR ima še dodatno konkurenčno prednost, pozna namreč tudi različne vire za obdelavo podatkov, zato lahko podjetje za poslovanje kritične podatke, ki morajo biti obdelani kar se da hitro, namesto z osrednjimi procesorji posreduje v obdelavo precej zmogljivejšim grafičnim procesorjem.

Oblačna svoboda
Omenili smo že, da vedno več podjetij vedno več podatkov hrani v oblakih – pogosto pri različnih ponudnikih. V primeru, da je MapR nameščen na oblačni infrastrukturi, mu branje ali pisanje v ali iz kateregakoli oblaka ne predstavlja nobene ovire. Za ponudnike oblačnih IT-storitev je MapR, ki deluje tako v zasebnih kot javnih oblakih, še toliko bolj logična izbira, saj pozna model večnajemništva podatkovnih okolij in jim tako omogoči še dodatno znižanje stroškov opreme in upravljanja okolij. Ker podpira tudi v zadnjem času močno priljubljeno kontejnerizacijo aplikacij (te s seboj nosijo vse, kar potrebujejo za izvajanje) in obdelavo v grozdih, podjetjem rešuje še en pomemben izziv – kako aplikacije spraviti kar najbližje podatkom. Pod črto si velja zapomniti naslednje: MapR je platforma, ki postavlja na glavo pretekle infrastrukturne izzive na področju hrambe in obdelave podatkov ter ju radikalno poenostavi. Z njo lahko na enotni platformi podatke zagotavljate aplikacijam, analitiki, razvojnikom, skrbite za varnostne kopije, arhiv in celo delate s pretočnimi podatki.

CRMT d.o.o. je regionalni zastopnik za prodajo in uvedbo MapR rešitev. Več informacij na www.crmt.com ali info@crmt.com.


Prijavi napako v članku

Povezave



Kaj berejo drugi?

Partnerji Računalniških novic Prikaži vse

Zlati partner

INSIS d.o.o.

Erjavčeva ulica 18, 5000 Nova Gorica, Tel: 041 938 792
Podjetje Insis, d. o. o., se s spletno prodajo ukvarja že od leta 2009. Ekipa spletne trgovine PoceniPC.com vestno skrbi za svoje kupce. Najbolj so veseli vašega zadovoljstva, zato ... Več

PREVOZI KLEMEN LIBANOV s.p.

Andreaševa ulica 8, 1000 Ljubljana, Tel: 041 621 332
Prevoz, odvoz ali čiščenje Ko iščemo katero koli storitev, je svetovni splet prava zakladnica virov. Prevoz materiala ali čiščenje okolice sta opravili, ki zahtevata veliko ... Več

PROLON d.o.o.

Rogaška cesta 27, 3240 Šmarje pri Jelšah, Tel: 041 364 535
Računalniki so postali ključno poslovno orodje. Uporabljajo se pri vseh vidikih delovanja podjetja, vključno z ustvarjanjem in prodajanjem izdelkov, trženjem, računovodstvo, administracijo ... Več
Zlati partner

Endava PLC

Vilharjeva cesta 46, 1000 Ljubljana,
Endava spreminja odnos med ljudmi in tehnologijo. Pri izkoriščanju prednosti novih poslovnih modelov in priložnosti na trgu pomagamo nekaterim vodilnim svetovnim podjetjem iz ... Več