Računalništvo, telefonija
22.02.2011 12:05

Deli z drugimi:

Share

Spletni marketing; kako se ga lotiti?

Spletni marketing obsega spletno oglaševanje, optimizacijo spletnih strani, trženje preko e-pošte, partnerske programe itd. Vendar pa je cilj vsakega izmed teh različnih prijemov enak: končna prodaja izdelka ali storitve.
Povečajte prodajo s spletnim marketingom, vendar se ga je potrebno pravilno lotiti.
Povečajte prodajo s spletnim marketingom, vendar se ga je potrebno pravilno lotiti.

Spoznali boste, kaj je bistvo vsakega prijema, kaj vam prinaša, katere so ključne prednosti in najpomembnejše, kako se pravilno lotiti vsakega izmed njih.

1. Doseg

623 980 uporabnikov: to je število slovenskih obiskovalcev spletne skupnosti Facebook (Vir: socialbakers.com, 21. 2. 2011). Raziskava Internet World Stats kaže, da je vseh slovenskih uporabnikov spleta kar 1,298,500. Številka se iz dneva v dan viša. Vam lahko katerikoli slovenski časopis, radio ali televizija ponudi takšen doseg? Pri tem je potrebno upoštevati še trende. Branost časopisov vztrajno pada in to ravno na račun spletnih uporabnikov. Ne le prihodnost, že sedanjost je v znamenju interneta.

2. Relevantnost

Bolj relevantni medij kot je internet, preprosto ne obstaja. Na internetu lahko svoje oglase predstavite natančno opredeljeni ciljni skupini. Ne zapravljajte več denarja za tiste, ki za vaše produkte niso in verjetno nikoli ne bodo zainteresirani. Ne prodajajte več šamponov plešastim, mesa vegetarijancem ali kopalk Eskimom. Svoje oglaševalske evre raje namenite medijem, kjer bodo rezultati najboljši. Na spletu lahko na potencialne kupce ciljate s pomočjo ključnih besed ali s pomočjo zelo natančne demografije s tem, ko izberete spol, starost, dokončano izobrazbo, poročni status ali celo spolno usmerjenost bodočih kupcev.

3. Čas izpostavitve

Izpostavljenost vaših oglasov ali vaše blagovne znamke je na spletu daljša kot v drugih medijih. Bralec časopisa si bo za vaš oglas vzel le nekaj sekund (v kolikor ga sploh opazi), na radiu ali televiziji pa boste plačali prav vsako sekundo izpostavljenosti. Na spletu lahko čas izpostavitve podaljšate tudi z interaktivnimi pristopi pri pripravi spletnih pasic.

4. Interakcija

Ne le pri samih oglasih, interakcijo lahko nadaljujete na vašem spletnem mestu. Tam si lahko zamislite praktično kakršenkoli način interakcije. Vaša spletna stran lahko samodejno komunicira in sodeluje v interakciji z vašim obiskovalcem. Ne le enim, pač s stotimi ali tisočimi obiskovalci hkrati. O takšni interakciji v časopisu, na radiu ali televiziji lahko le sanjamo, obenem pa bi zato potrebovali zares dobro domišljijo!

5. Merljivost

Koliko bralcev časopisa je dejansko opazilo ali celo prebralo vaš oglas? Resda ima lahko časopis tudi 200.000 bralcev. Toda, koliko izmed teh bralcev je sploh opazilo vašo črno-belo osminko, levo spodaj, na strani 24, med vsemi ostalimi oglasi in vsebinami? Tega praktično ne morete izmeriti. Na spletu pa je mogoče do klika in sekunde natančno izmeriti prav vse akcije uporabnikov. In to praktično brezplačno.

6. Modularnost

Medtem ko običajno v klasičnih medijih zakup oglasnega prostora poteka precej togo, je na spletu vse skupaj zelo dinamično. To vam omogoča, da svoje medijske načrte naredite precej bolj modularne. V ponedeljek začnete oglaševati na Facebooku, v torek na Googlu. Ker sta akciji nadvse uspešni, lahko že v sredo vložite še več in vrtite še več oglasov skozi ta dva kanala. Pri klasičnih medijih takšne svobode ni. Oglase je treba najaviti in pripraviti prej, potem pa še nekaj časa čakati na prve odzive. Pri spletnem marketingu imamo takojšen, realno-časovni odziv, na podlagi katerega lahko zelo hitro in dinamično spreminjamo svoje akcije.

7. Cena

Najslajše smo pustili za na konec. Ob tako odličnih razlogih bi človek pričakoval, da je spletni marketing dražji od »klasičnega marketinga«. Pa velja ravno nasprotno. Zaradi vseh zgoraj naštetih razlogov vlaganje v splet omogoča boljši izkoristek vloženih sredstev in višji donos na investicijo. Vendar pa so za doseganje odličnih rezultatov potrebni pravilni pristopi. Kakšni so ti principi, kako jih izvedemo in kaj prinašajo? O tem več tukaj.


Prijavi napako v članku

Povezave

Članek je pripravljen v sodelovanju s partnerjem VERLAG DASHOFER d.o.o.
Za več informacij so vam na voljo pri VERLAG DASHOFER d.o.o.
Ob kontaktu povejte, da ste objavo zasledili v Računalniških novicah.

Verlag Dashofer logotip

Želite biti obveščeni o novostih, ki jih pripravljamo s partnerjem VERLAG DASHOFER d.o.o.? Vpišite svoj e-mail in se prijavite na BREZPLAČNE e-novice, od katerih se lahko kadarkoli odjavite.




Kaj berejo drugi?

Partnerji Računalniških novic Prikaži vse

NJORKA d.o.o.

Tovarniška cesta 4c, 5270 Ajdovščina, Tel: 05 901 21 22
Podjetja se srečujejo z vse več podatki, za njihovo učinkovito obravnavo pa potrebujejo številne programe in aplikacije, kar sčasoma vodi v administracijsko zmešnjavo in posledično ... Več
Zlati partner

GS1 Slovenija

Dimičeva ulica 9, 1000 Ljubljana, Tel: +386 1 5898 320
GS1 Slovenija je neodvisna in nepridobitna organizacija na področju mednarodnih standardov GS1 za identifikacijo, zajem in elektronsko izmenjavo podatkov v Sloveniji. Ima preko ... Več

ZwCAD SLOVENIA

Prečna 9b, 2000 Maribor, Tel: 02 471 12 40
ZwCAD Slovenia pod okriljem podjetja Birocom 2000 d.o.o. ponuja rešitve na področju CAD, CAD/CAM in CAE programske (in strojne) opreme. Več
Zlati partner

LENOVO TECHNOLOGY B.V. AMSTERDAM

Pot za Brdom 100 (Tehnološki Park - G), 1000 Ljubljana, Tel: 01 620 71 80
Lenovo stremi k izdelavi vrhunskih računalnikov in internetnih naprav z vgrajenimi najnovejšimi tehnologijami, z edinstvenim dezajnom. Vse to za za brezkompromisno doživetje uporabnikov! Ena ... Več