Računalništvo, telefonija
13.06.2019 18:00

Deli z drugimi:

Share

Spoznaj zgodovino Pirana s pomočjo IKT tehnologije

.. Ko se poleti odpravimo na dopust, si v večini mest ogledamo največje znamenitosti, pogosto pa spregledamo ostalo, morda malo bolj skrito ponudbo, ki utegne biti nadvse zanimiva ..
Spoznaj zgodovino Pirana s pomočjo IKT tehnologije
Spoznaj zgodovino Pirana s pomočjo IKT tehnologije

Muzeji so nekaterim vrhunec dopusta, mnogi pa se v njih hitro začnejo dolgočasiti. A tudi muzeji se spreminjajo, dodana vrednost pa so v zadnjih letih IKT tehnologije, ki jih naredijo interaktivne in zanimive za vse generacije, tudi za najmlajše. Nadvse primerni so tako za šolarje kot tudi za druge turiste. Igre, 3D filmi in podobno so tisto, kar pritegne vsakega izmed nas.

Edini tovrstni center na Obali

Mediadom Pyrhani je kulturni center in multimedijski muzej v Piranu, ki ga upravlja Zveza kulturnih društev Piran. Od leta 2015 je edini tovrstni center na slovenski obali, ki ponuja široko paleto dejavnosti na kulturnem področju.

Pri načrtovanju obiska Pirana zato ne zamudite doživetij, ki jih ponuja Mediadom Pyrhani, kulturno središče in multimedijski muzej, v katerem s pomočjo najsodobnejše tehnologije spoznavate zgodovino in kulturni razvoj mesta. Je pa prostor tudi kulturno središče z večnamensko dvorano. Kombinacija moderne in stare arhitekture ter moderna tehnologija in arheološke najdbe so elementi, ki vas ne bodo pustili ravnodušnih.

3D film, igra “Sestavi Piran” …

S pomočjo IKT tehnologije in medijev postane še tako oddaljena preteklost nadvse zanimiva, v jedrnatih tekstih in odlično zasnovanih filmih – animacijah pa obiskovalci na slikovit in sproščen način spoznavajo in odkrivajo bogato zgodovino očarljivega mesta Piran. Stoletja, v katerih so nastajale soline in se je razvijalo strnjeno ribiško mesto, obdano z mogočnim obzidjem, so predstavljena v atraktivnem filmu v 3D tehniki in v dveh odličnih animiranih filmih s kratkimi dokumentarnimi posnetki. Tako boste mesto kot v časovnem stroju spoznali skozi vseh 20 stoletij, od antike pa vse do danes.

Preizkusili se boste lahko tudi v posebni igri “Sestavi Piran”. Dogajanje je popestreno tudi z dimnimi projekcijami in hologramom v kletnih prostorih. Spoznali boste najimenitnejše osebnosti mesta, arheološka odkritja, sramotilni steber, vsebino kulturnih ustanov, tradicionalne prireditve in kulturne dogodke. Multimedijske vsebine so v 5 jezikih (v slovenskem, italijanskem, angleškem, nemškem in ruskem jeziku), v prihodnje pa nameravajo nabor jezikov 3D filma še dopolniti.

Skrit, a zlahka dostopen

Čeprav je skrit v Kumarjevi ulici, je prva točka, ki bi jo moral obiskati vsak obiskovalec Pirana. Če je skrit, pa to še ne pomeni, da je nedostopen, saj je od Tartinijevega trga oddaljen le kakšno minuto ali dve hoda. Tako se lahko vsakdo na zanimiv način takoj ob prihodu seznani z zgodovino mesta. Muzej je v dveh nadstropjih, poleg tega pa obsega še kletni del z najdbami. Omeniti velja, da gre za enega najbolj uspešnih projektov EU v Sloveniji.

Sodobno tehnološko dovršen in opremljen Mediadom Pyrhani omogoča izvedbo raznovrstnih kulturnih prireditev in aktivnosti; od tiskovnih konferenc, predavanj, do koncertnih in glasbenih produkcij, gledaliških dejavnosti ter filmskih projekcij.

Vsebino in trajanje obiska tudi dopolnijo in prilagodijo samo za vas. (P.R.)


Prijavi napako v članku

Povezave



Kaj berejo drugi?

Partnerji Računalniških novic Prikaži vse

Srebrni partner

STROMBOLI d.o.o.

Cesta komandanta Staneta 4a, 1215 Medvode, Tel: 01 620 88 00
Revija Računalniške novice spada med najbolj uveljavljene medije s področja informacijskih tehnologij. Ponuja kakovostno vsebino za nizko ceno, namenjena pa je predvsem objavi novosti ... Več

MLACOM d.o.o.

Pot heroja Trtnika, 1261 Ljubljana - Dobrunje, Tel: 01 500 87 75
Tehnologija se nezadržno razvija naprej. Za vogalom je vedno novo odkritje, ki lahko spremeni tako zasebna kot poslovna okolja. Eden največjih izumov je zagotovo računalnik, ki ... Več
Zlati partner

GENIS d.o.o.

Likozarjeva 1a, 4000 Kranj, Tel: 04 251 93 00
Podjetje Genis je eden vodilni slovenskih proizvajalcev informacijskih rešitev za poenostavitev in digitalizacijo delovnih postopkov v srednjih in velikih podjetjih. Njegove ... Več

ALTERNA DISTRIBUCIJA d.o.o.

Litostrojska cesta 56, 1000 Ljubljana, Tel: 01 520 28 00
S svojimi dolgoletnimi izkušnjami in poslovno zrelostjo poznana kot ena vodilnih in najtrdnejših tovrstnih družb v Sloveniji. Osnovna dejavnost družbe je distribucija računalniške ... Več