Mobilno RSS Facebook Twitter E-novice Nastavi za domačo stran Dodaj med priljubljene Podcast Rock Radio Pozabljeno geslo Registriraj se Prijava

21.01.2021      7:24
ABC Accelerator

Startupi zbrali kar 4,8 milijona evrov sredstev pod okriljem pospeševalnika ABC Accelerator

Peto leto delovanja večkrat nagrajenega pospeševalnika zrelih startupov za jugovzhodno Evropo s sedežem v Ljubljani ABC Accelerator je prineslo startupom več kot 4,8 milijonov evrov sredstev. Med drugim so leta 2020 štirje slovenski startupi zbrali 1,2 milijona investicij za razvoj in širitev svojega posla. Cilj za leto 2021 je pomagati slovenskim in tujim zrelim startupom, ki želijo pospešiti svojo rast, sodelovati pri reševanju sodobnih izzivov in sooblikovati prihodnost.

“Ob pogledu na leto 2020 smo z uspehom slovenskih in tujih startupov, zelo zadovoljni. Za leto 2021 smo s podjetji in korporacijami pripravili posebne izzive za startupe, ki nagovarjajo aktualno poslovno problematiko in oblikujejo našo prihodnost. Opažamo, da se največ izzivov pojavlja na področjih nakupovanja s pomočjo sodobnih tehnologij tako v online kot tudi fizičnih trgovinah, spreminja se prihodnost spletnega bančništva ter mikro logistike,” je povedal Grega Potokar, soustanovitelj in direktor pospeševalnika ABC Accelerator.

Slovenski startupi prepričali domače in tuje investitorje

Kar nekaj zagonskih podjetij omenjenega acceleratorja je v letu 2020 poskrbelo za odlične novice. Največji uspeh je zagotovo prevzem tehnologije zagonskega podjetja App Ray, ki je startup iz druge generacije ABC Acceleratorja v letu 2015. Njegovo tehnologijo je kupilo mednarodno podjetje Guardsquare, vodilno na področju varnosti mobilnih aplikacij in se ukvarja z večplastnimi naprednimi rešitvami za zaščito mobilnih aplikacij.

Za odličen rezultat v minulem letu so poskrbela podjetja:

•  Soplaya, ki je s pomočjo ABC pospeševalnika pridobila kar 3,5 milijona evrov investicije.
  • Slovenski Chess Universe, inovativna igra šaha, je s strani družbe BTC d.d. in mednarodnih investitorjev tveganega kapitala pridobil 600.000 evrov investicij.
  • Slovenska startupa otroški stolček Froc in sistem za varno sidranje plovil Vision Anchor sta oba pridobila po 100.000 evrov investicije.
  • Portal 3minuteJob za hitro iskanje nove zaposlitve je pridobil 50.000 evrov za širitev na nove trge.
  • Dodatno je tuji investitor vložil 500.000 evrov v slovensko podjetje s področja optimizacije procesov dela z namenom razvoja posla in produkta.

Kljub oviram, ki so nastale s pandemijo, so se uspehov razveselili še drugi slovenski startupi, med njimi Cafelier, inovativno čiščenje kavnih aparatov, ki je prejel zlato priznanje s strani Gospodarske zbornice Slovenije ter startupa Flexkeeping in Beeping. Slednja več kot uspešno kljubujeta vsem novim izzivom zadnjega leta ter na slovenskem in tujih trgih še naprej širita svoje storitve in povečujeta bazo uporabnikov.

Pospešili več kot 25 starupov

»Na dosežke smo ponosni tudi v ABC Acceleratorju. V letu 2020 smo pomagali pri pospešitvi 25 startupov, organizirali več kot 300 poslovnih sestankov, saj smo se izjemno hitro in uspešno prilagodili novim razmeram dela na daljavo. Pri tem je celotna ABC ekipa skrbela za ravnovesje med delom in zabavo ter pomagala startupom in partnerjem pri vpeljavi novih pristopov dela od doma. Potrditev, da delamo dobro, smo prejeli s strani spletne platforme za povezovanje startupov Vestbee. Na platformi, ki velja za eno najmočnejših spletnih platform v svetu startupov so nas prepoznali in razglasili za pospeševalnik meseca,« še dodaja Potokar.

Dve priznanji so v minulem letu prejeli še v kreativnem delovnem prostoru  ABC Hub, ki se nahaja v središču BTC-ja. Prvo nagrado za najboljši sodelovni prostor (»coworking«) v Ljubljani, jim je podelila švedska spletna stran Ridestore Magazine ter ga uvrstil na lestvico 100 najboljših sodelovnih prostorov v Evropi. Druga nagrada je prišla s strani CESA (Central European Startup Awards)  za najboljši coworking prostor na srednjeevropski ravni. Gre za tekmovanje, kjer vsako leto izberejo najboljšega posameznika ali organizacijo, ki doseže najboljše ocene s strani uporabnikov, partnerjev in mednarodne žirije ter postane prejemnik nagrade People’s choice award.

Hitro spreminjajoč svet

Svet startupov se hitro spreminja, zato ABC Accelerator v letu 2021 svoj način dela prilagaja trenutnim razmeram. Poleg glavnega fokusa na pridobivanju investicij, širjenju posla in odpiranju pilotnih projektov, omogoča startupom partnersko sodelovanje z velikimi podjetji. Razpisani so poslovni izzivi na novih področjih, kjer bodo startupi in s korporacijami skupaj oblikovali rešitve za boljši jutri (nakupovanje s pomočjo sodobnih tehnologij tako v online kot  fizičnih trgovinah, prihodnost internetnega bančništva ter prihodnost mikro logistike, …).

Prijave startupov, ki si želijo pospešiti svojo rast ali sodelovati pri reševanju sodobnih izzivov zbirajo na naslovu: https://abc-accelerator.com/apply/

Za leto 2021 pripravljajo tudi zanimive dogodke:

●      Dnevi odprtih vrat bodo potekali 26. 1., 10. 3., 5. 5., 7. 7. in 8. 9.

●      Demo Dnevi so predvideni za 18. 5., 8. 6. in 9. 12.

●      Media dneve in dneve namenjene investitorjem.

Povezave:abc-accelerator

Uporabljate za fotografiranje fotoaparat ali pametni telefon?