Računalništvo, telefonija
17.12.2018 16:47
Posodobljeno 2 leta nazaj.

Deli z drugimi:

Share

Ste že opravili popis osnovnih sredstev?

Popis osnovnih sredstev je proces, katerega namen je sledenje osnovnih sredstev za namene finančnega računovodstva, preventivnega vzdrževanja in odvračanja od tatvine. Sledenje premoženja je pomembna skrb vsake družbe, ne glede na velikost. Medtem, ko lahko zaposleni uporabljajo osnovna sredstva, ki pripadajo družbi, sredstvo pripada družbi in ga je treba vrniti. Brez natančnega sledenja teh sredstev bi lahko podjetje zelo hitro izgubilo nadzor nad njimi.
Ste že opravili popis osnovnih sredstev?
Ste že opravili popis osnovnih sredstev?

Inventura ali popis osnovnih sredstev?

Prvi korak k upravljanju inventure in popisa osnovnih sredstev je razlikovanje med obema pojmoma. Pa si poglejmo pobližje, kaj pomenita.

Inventura je popis blaga ali drugih dobrin, ki jih prodaja, da bi ustvarila dobiček. To vključuje vse od materialov, uporabljenih za izdelavo izdelka do končnega blaga. Obstajati mora stalen nadzor in dosledno sledenje zaloge, saj so stroški skladiščenja blaga, ki je lahko predolgo na skladišču, za mala in za velika podjetja, usoden. Inventar, ki je zastarel je zgolj mrtva teža vašega podjetja. Več o inventuri si lahko preberete v članku Inventura za manjša in srednja podjetja.

Za razliko od zalog, osnovna sredstva niso del ustvarjanja dobička družbe. Mednja spada vse od težke mehanizacije in strojev do prenosnih računalnikov in programske opreme. Povedano z drugimi besedami, osnovna sredstva so predmeti, ki jih podjetje uporablja interno. Če se osnovna sredstva prodajajo za dobiček, to običajno pomeni konec podjetja. Kot “dolgoročno” sredstvo, so običajno v podjetju vsaj eno leto, če ne več.

Najbolj priljubljen način popisa osnovnih sredstev

Številna podjetja se konec leta soočajo z izzivom kako popisati osnovna sredstva v najkrajšem času. Seveda je možna ročna metoda popisa, ki zadostuje za ta proces, vendar pa boste za svoje delo potrebovali veliko časa in vložene energije, zbrani podatki pa so velikokrat netočni. Priljubljen pristop k sledenju osnovnim sredstvom je z uporabo številske oznake premoženja in črtnimi kodami za enostavno ter natančno branje. Vsako leto lastnik sredstev popiše osnovna sredstva z mobilnim čitalnikom črtne kode in nato pripravi poročilo.

Prednosti, ki jih prinaša popis osnovnih sredstev s terminalom in črtnimi kodami

Popis osnovnih sredstev z uporabo črtne kode prinaša vrsto operativnih izboljšav, katere smo zapisali v obliki seznama:

  • uporaba terminala pri popisu kar prinese enostavnost uporabe
  • popisovalci za popis potrebujejo manj časa
  • za popis potrebujemo manj popisovalcev
  • vnos opombe, ko je nalepka uničena ali je osnovno sredstvo potrebno popravila
  • možnost vnosa oznake osnovnega sredstva in lokacije
  • večja natančnost popisanih informacij
  • podatke se da izvoziti večkrat dnevno
  • pri usklajevanju so na razpolago natančni podatki
  • osnovna sredstva, ki so bila že popisana, niso popisana še enkrat

Za več informacij o najbolj priljubljenem popisu osnovnih sredstev se obrnite na podjetje Info-kod.


Prijavi napako v članku

Povezave

Članek je pripravljen v sodelovanju s partnerjem INFO-KOD d.o.o.
Za več informacij so vam na voljo pri INFO-KOD d.o.o.
Ob kontaktu povejte, da ste objavo zasledili v Računalniških novicah.

info-kod logotip

Želite biti obveščeni o novostih, ki jih pripravljamo s partnerjem INFO-KOD d.o.o.? Vpišite svoj e-mail in se prijavite na BREZPLAČNE e-novice, od katerih se lahko kadarkoli odjavite.




Kaj berejo drugi?

Partnerji Računalniških novic Prikaži vse

Zlati partner

CREAPLUS d.o.o.

Letališka cesta 33F, 1000 Ljubljana, Tel: 05 907 42 70
CREAPLUS d.o.o. je družba za zastopstva, mednarodno distribucijo in sistemsko integracijo sodobnih rešitev s področja računalniške varnosti in kriptografije ter za načrtovanje, ... Več
Zlati partner

BONAJO d.o.o.

Industrijska cesta 9, 1290 Grosuplje, Tel: 040 514 750
Podjetje BONAJO d.o.o. uspešno posluje že od samega začetka. S skrbno izbrano veleprodajno mrežo partnerjev skrbijo za trženje in distribucijo televizorjev, mobilnih telefonov, ... Več
Zlati partner

TIFT d.o.o.

Kamniška ulica 41, 1000 Ljubljana, Tel: 01 600 10 20
Poslovni sistemi se že nekaj časa soočajo s procesom postopne digitalizacije naprav za pripravo, oblikovanje in izdelavo različnih dokumentov. Digitalni Hibridni Upravljalci Dokumentov ... Več

TRACE BS d.o.o.

Opekarniška cesta 5, 2270 Ormož, Tel: 05 905 23 81
V skupini Trace Solutions, katere del sta Trace BS Poslovne rešitve d. o. o. in Trace IS Informacijske rešitve, se ukvarjajo z razvojem, prodajo in uvajanjem istoimenske programske ... Več