Računalništvo, telefonija
12.09.2019 08:00

Deli z drugimi:

Share

Strokovnjaki za električne polnilnice

.. Električni avtomobili so prihodnost. Evropski avtomobilski trg se počasi, a vztrajno nagiba k električnim vozilom in v prihodnjih letih je mogoče pričakovati, da se bo njihov odstotek še povečal ..
Strokovnjaki za električne polnilnice
Strokovnjaki za električne polnilnice

V prvi polovici letošnjega leta je bilo na Norveškem med vsemi prodanimi vozili kar 50 % električnih. Zavidanja vreden podatek za vse države, ki si prizadevajo zmanjšati emisije toplogrednih plinov. Čeprav je Slovenija še daleč od tega odstotka, tudi pri nas na cestah vidimo vse več vozil, ki jih poganja elektrika. Kako dobro pa poznamo tehnologijo polnjenja električnih vozil? Kakšno polnilnico potrebujemo doma, s kakšno tehnologijo so opremljene javne in kaj so hitre polnilnice?

Vsi vemo, da električna vozila shranjujejo energijo v baterijah. Za njihovo polnjenje potrebujemo enosmerni tok (DC). Tok, ki prihaja iz omrežja pa je vedno izmeničen (AC). Pri polnjenju električnih vozil je torej potrebno tok pretvoriti iz izmeničnega v enosmernega. To naredi pretvornik, ki se nahaja bodisi v električni polnilnici (v primeru DC polnilnic), bodisi v samem električnem vozilu (v primeru AC polnilnic).

DC polnjenje idealno za daljša potovanja

Hitra DC polnilca uporablja polnjenje z enosmernim tokom. Moč se pretvori v polnilnici, torej preden vstopi v vozilo. Po pretvorbi moč preide neposredno v avtomobilsko baterijo mimo avtomobilskega pretvornika.

Napeljava z enosmernim tokom ima eno šibko točko: zahteva veliko energije iz omrežja. Zaradi tega so stroški proizvodnje, namestitve in obratovanja precej visoki, posledica tega pa so višje tarife za polnjenje. Velik plus pa je, da ta način omogoča veliko hitrejše polnjenje, zato je hitra DC polnilnica najprimernejša za polnjenje vozil med potovanji na dolge razdalje (za avtomobile, ki podpirajo polnjenje z enosmernim tokom). Tovrstne polnilnike večinoma najdemo ob avtocestah. Takšna polnilnica lahko polni do 4 vozila hkrati. Na voljo je z različnimi sistemi kontrole in omogoča polnjenje z močjo do 350 kW.

AC polnjenje za domačo rabo

AC polnilnica uporablja polnjenje z izmeničnim tokom. Ko električno vozilo priklopite na električno polnilnico, se enosmerni tok pretvori na pretvorniku, ki se nahaja v vozilu. Hitrosti polnjenja so odvisne od izhodne moči polnilnice in zmožnosti pretvornika v avtomobilu.

Močnejše AC polnilnice so primerne za parkirna mesta, kjer bo avto parkiran 20 minut ali dlje. Šibkejše AC polnilnice pa so primerne za domačo rabo, kjer boste avtomobil polnili čez noč oziroma v daljših časovnih obdobjih.

Strokovnjaki, ki jim lahko zaupate

V podjetju Gia servis imajo več kot 40 let izkušenj s tovrstnimi tehnologijami in ponujajo visoko kakovostne električne polnilnice. Nudijo celovite rešitve od svetovanja in projektiranja do izvedbe projekta. Seveda vam med drugim svetujejo tudi glede optimalne mikrolokacije postavitve električne polnilnice, ki je odvisna od želja stranke. Podatki o polnjenju se shranijo in upravljajo v oblaku. Vedno imate dostop do svoje polnilne postaje v realnem času s katerekoli lokacije. V podjetju Gia servis sledijo svetovnim trendom razvoja tehnologije, kar je v tej industriji posebej pomembno, temu se primerno prilagajajo z rednimi izobraževanji.

Vzpostavljeno imajo tudi logistično mrežo, s katero lahko pokrivajo celotno področje Slovenije. Sicer imajo v podjetju široko paleto strokovnjakov, ki pokrivajo področja tehnologije goriv (akreditacije, overitve meril … ), CNG, LNG, elektrotehnike (elektro inštalacije, elektro meritve …), računalništva (programiranje, mrežne inštalacije ter meritve, 24/7 helpdesk …), gradbeništva …

Če se odločate za polnilnico, obiščite spletno stran www.giaservis.si. Pri njih boste dobili strokovne nasvete in vsa potrebna znanja na enem mestu! (P.R.)


Prijavi napako v članku

Povezave



Kaj berejo drugi?

Partnerji Računalniških novic Prikaži vse

Zlati partner

KONCERN ENA d.o.o.

Koroška cesta 61, 3320 Velenje, Tel: 03 891 95 40
Podjetje IN.PU.T., prodaja računalniške opreme, Tadej Pucelj, s.p. je začelo poslovati v letu 2003,kot internetna trgovina (www.in-put.com) z računalniško opremo. V zadnjih letih ... Več
Zlati partner

INSIS d.o.o.

Erjavčeva ulica 18, 5000 Nova Gorica, Tel: 041 938 792
Podjetje Insis, d. o. o., se s spletno prodajo ukvarja že od leta 2009. Ekipa spletne trgovine PoceniPC.com vestno skrbi za svoje kupce. Najbolj so veseli vašega zadovoljstva, zato ... Več

ZwCAD SLOVENIA

Prečna 9b, 2000 Maribor, Tel: 02 471 12 40
ZwCAD Slovenia pod okriljem podjetja Birocom 2000 d.o.o. ponuja rešitve na področju CAD, CAD/CAM in CAE programske (in strojne) opreme. Več

DRUŠTVO DUH ČASA

Trubarjeva cesta 72, 1000 Ljubljana, Tel: 06 815 40 63
Računalniki za socialno ogrožene Smo skupina računalniških zanesenjakov, ki le stežka gleda kako cele gore še uporabnih računalnikov in računalniških delov končajo na odpadu. ... Več