Računalništvo, telefonija
21.08.2018 00:18
Posodobljeno 6 let nazaj.

Deli z drugimi:

Share

Študij na FIŠ je odlična naložba za prihodnost

Študij na FIŠ je odlična naložba za prihodnost
Študij na FIŠ je odlična naložba za prihodnost

Fakulteta za informacijske študije v Novem mestu (FIŠ) prinaša ustvarjalno energijo v sodobno informacijsko znanost. Izvaja dva visokošolska, univerzitetni, magistrski in doktorski študijski program s področja informatike v sodobni družbi in računalništva. Od 22. do 29. avgusta poteka drugi prijavni rok za vpis v študijske programe 1.stopnje, za 2. in 3. stopnjo pa je prijavni rok odprt do 23. 9.

»Na FIŠu vedno stremimo k razvoju,« poudarja dekan fakultete prof. dr. Dejan Jelovac. »Od nastanka fakultete leta 2008 smo si vztrajno prizadevali za napredek na pedagoškem in raziskovalnem področju. Res smo mlada, vendar že sedaj zelo respektivna akademska ustanova v srednji in jugovzhodni Evropi,« je prepričan dekan FIŠ.

FIŠ je prva fakulteta v Novem mestu, hkrati pa tudi prva javna fakulteta izven okvira katere od slovenskih univerz. Študijske programe so začeli izvajati v študijskem letu 2008/09, v katerem je bilo vpisanih 122 študentov. Izvajajo 5 študijskih programov:

  • tri študijske programe I. stopnje: Informatika v sodobni družbi (VS in UN) ter Računalništvo in spletne tehnologije (VS)
  • študijski program II. stopnje Informatika v sodobni družbi (MAG)
  • študijski program III. stopnje Informacijska družba (doktorski program).

Vsebinsko bogat študij z izkušenimi profesorji

FIŠ je nedvomno ustanova, na kateri so študijski programi v toku z zadnjimi trendi na področju informacijske družbe in razvoja informacijskih tehnologij. Ponuja sodobne metode učenja, ki jih izvajajo na svojem področju uveljavljeni domači učitelji in tuji gostje iz svetovno znanih univerz, ter napredna učna sredstva. »Predavatelji na FIŠ imajo obilo praktičnih izkušenj iz snovi, ki jo podajajo, prav tako podajanje snovi sloni na praktičnih primerih,« poudarja prodekanja za izobraževanje doc. dr. Katarina Rojko. FIŠ-evi profesorji, raziskovalci, strokovni sodelavci in seveda študenti FIŠ so močno vpeti v mednarodno okolje, v katerem sodelujejo kot enakovreden partner v izmenjavi znanstvenih dosežkov, novo dodanega znanja in izkušenj, ki so nujno potrebni za dosego najboljših rezultatov na svojem področju.

Študentom prijazna fakulteta
»Osebni pristop visoko kompetentnih predavateljev in asistentov je tisto, kar bi še posebej izpostavil,« pravi nekdanji študent FIŠ Nino Vranešič, mag. družboslovne informatike, danes zaposlen v uspešnem mednarodnem podjetju. Na FIŠ je uspešno zaključil študij na 1. in 2. stopnji, in kot pravi sam, ne izključuje možnosti, da bi se kdaj v prihodnosti vpisal tudi doktorski študij.

Študentom FIŠ je poleg osebnega pristopa predavateljev ter sistema tutorstva in demonstratorstva omogočeno tudi sodobno komuniciranje preko družbenih omrežij (FB, Twitter, LinkedIn, Instagram). Na FIŠ je študij podprt s spletnimi orodji, kot sta spletni referat in spletna učilnica Moodle, v kateri izvajalci posameznih predmetov objavljajo gradiva, navodila in tudi sicer komunicirajo s študenti. Karierni center FIŠ študente obvešča o prostih delovnih mestih s področja študija, o različnih konferencah, tečajih, tekmovanjih, ki se jih lahko udeležujejo in s tem poglabljajo svoja znanja, jim pomaga pri iskanju delovne prakse in jih povezuje s potencialnimi delodajalci. FIŠ ima tudi lastno knjižnico.

Več kot dovolj razlogov, zakaj se študij na FIŠ res splača
»Študentje pri nas niso številke, ampak jih pedagogi poznamo po imenu in priimku. Dostopni smo na vsakem koraku in se poskušamo po najboljših močeh približati študentom. In kar je najpomembnejše – študentje na FIŠ skozi širok spekter sodobnih oblik študija, od pedagogov, ki so prepoznani tudi v mednarodnem merilu, prejmejo uporabna znanja in najnovejše trende s področja informacijskih študij,« izpostavlja asistentka Urška Fric, mag. inž. log.

Ker gre za javno fakulteto, je redni študij, tako dodiplomski kot magistrski, brezplačen. Brezplačen je tudi za zaposlene študente – tiste, ki izpolnjujejo pogoje, seveda, torej, če še niso ponavljali letnika ali zamenjali študijskega programa na tej stopnji. Urnik je prilagojen rednim, izrednim in zaposlenim študentom.

Velike zaposlitvene možnosti
Diplomanti FIŠ imajo precej zaposlitvenih možnosti. Praktično vsako podjetje dandanes namreč potrebuje vsaj enega informatika ali računalniškega strokovnjaka, večja podjetja pa seveda tudi več oz. imajo temu namenjene cele oddelke. Tu so še javne ustanove, organizacije za zbiranje in obdelavo podatkov, ter izobraževalne inštitucije. Študentje FIŠ med študijem pridobijo tudi znanja s področja podjetništva in projektnega menedžmenta, kar jim nudi še dodatno samostojnost pri delu (npr. ustanovitev svojega podjetja).

»Na FIŠ so v minulih desetih letih dokazali, da lahko izobrazijo visoko kvaliteten kader, ki se lahko spopada z izzivi informacijske družbe. Študijski programi, kot je recimo »Informatika v sodobni družbi«, ki združuje interdisciplinarna znanja, pa pomagajo povezovati tehnologijo in družbo. Poslovni svet namreč ceni ljudi, ki imajo dovolj širok spekter tehničnih znanj in hkrati razumejo ljudi, družbo…, saj to prinaša dodano vrednost, ki je pogosto odločilen faktor v poslovnem svetu,« še izpostavlja eden od najuspešnejših nekdanjih FIŠ-evih študentov Nino Vranešič.

Tudi za druženje in mednarodne izkušnje je poskrbljeno
Študenti FIŠ imajo možnost vključitve v Erasmus+ program z namenom študij ali delovne prakse v tujini. Med študijskim letom organizirajo tudi različne družabne dogodke in izobraževalne delavnice, ne le s področja računalništva in informatike, temveč tudi delavnic, ki pripomorejo k večjim zaposlitvenim možnostim in ponujajo nova znanja za osebni razvoj. Študentje se lahko udeležijo tudi strokovnih ekskurzij v tujino.

Kaj o študiju na FIŠ menijo še drugi študenti, preverite na povezavi. V kolikor vas zanima še kaj, pa ste vabljeni, da se jim oglasite po e-pošti info@fis.unm.si ali jim pošljete sporočilo preko Facebooka. In ne pozabite – drugi prijavni rok za vpis na 1. stopnjo poteka od 22. do 29. avgusta, za 2. in 3. stopnjo pa je prijavni rok odprt do 23. 9. Informativna dneva pripravljajo 7. in 14. septembra.


Prijavi napako v članku

Povezave



Kaj berejo drugi?

Partnerji Računalniških novic Prikaži vse

STUDIO DTS

Avčinova ulica 13, 1000 Ljubljana, Tel: 01 300 53 55
Veliko ljudi podcenjuje vlogo grafičnega oblikovanja pri rasti podjetja in prepoznavnosti blagovne znamke. Podjetje stežka preživi brez ustrezne komunikacije. Na tak ali drugačen ... Več

TISKARNA SILVECO

PE Stegne, Stegne 3, 1000 Ljubljana, Tel: 031 707 667
Ali iščete način za preboj komunikacijske ovire med vami in vašimi potencialnimi strankami ali partnerji? V današnji digitalni dobi je trg enostavno prenasičen s spletnimi oglasi ... Več

ZwCAD SLOVENIA

Prečna 9b, 2000 Maribor, Tel: 02 471 12 40
ZwCAD Slovenia pod okriljem podjetja Birocom 2000 d.o.o. ponuja rešitve na področju CAD, CAD/CAM in CAE programske (in strojne) opreme. Več
Zlati partner

ŠPICA INTERNATIONAL d.o.o.

Pot k sejmišču 33, 1231 Ljubljana Črnuče, Tel: 01 568 08 00
Špica International je vodilni slovenski ponudnik informacijskih sistemov in rešitev za obvladovanje časa in prostora. Realnega prostora v realnem času! Njihove rešitve vključujejo ... Več