30.01.2012 09:30

Študij na ljubljanski Fakulteti za računalništvo in informatiko in zaposlitev po študiju

Svoje izkušnje pri zaposlovanju diplomantov so nam posredovali tudi iz Fakultete za računalništvo in informatiko v Ljubljani.

V zadnji številki Računalniških novic smo pisali o izobraževanju in zaposlovanju diplomantov IT smeri različnih fakultet. Za komentar na to temo smo seveda zaprosili tudi Fakulteto za računalništvo in informatiko. Žal nam odgovora niso uspeli posredovati pravočasno, da bi ga lahko uvrstili v revijo, vendar bi bilo škoda, da bi ga izpustili saj je zelo informativen in bo verjetno zanimal kar nekaj bralcev Računalniških novic. Še posebej tistih, ki se bodo v tem letu vpisovali na fakulteto.

V lanskem študijskem letu so na fakulteti dobili prve diplomante prenovljenega bolonjskega študija 1. stopnje univerzitetnih (UNI) in visokošolskih(VS) programov. Glede na izkušnje, študentom UNI študija priporočajo nadaljevanje študija, pri VS pa se študentje lahko odločijo za neposredno zaposlitev ali nadaljevanje na 2. stopenjskem študiju. Pri tem pa morajo upoštevati tudi večji preskok v zahtevnosti študija kot tisti iz UNI študija. Oboji se lahko preko izbirnih predmetov v 2. in 3. letniku usmerijo v posamezno področje. Po starem študiju so bile to smeri Računalniški sistemi, Programska oprema in Informatika. Dodatne možnosti za specializacijo in usmeritev ponuja še magistrski študij (2. stopnja).

Na trgu, tako slovenskem, kot tudi svetovnem, je kader inženirja računalništva še vedno zelo zaželen, zato imajo vsi njihovi diplomanti in diplomantke dobre možnosti za zaposlitev. Težje zaposljivi so poklici za katere delodajalci zahtevajo več let delovnih izkušenj iz specialnih programskih jezikov/okolji, ki jih študentje navadno takoj po diplomi nimajo. Nekateri študentje to rešujejo s študentskim delom, vendar se po besedah Jana Vesela, predsednika študentskega sveta fakultete velikokrat zgodi, da jih delo zapelje s poti študija in ne dokončajo študija.
Velika podjetja se zavedajo, da morajo mlade inženirje najprej usposobiti za svoja delovna mesta, zato to vzamejo v zakup in pri njih v prve pol leta od pol leta pa do enega leta poteka uvajanje in dodatno izobraževanje.

Upamo, da bo prispevek v pomoč bodočim ali sedanjim študentom in se Fakulteti za računalništvo v Ljubljani, še posebej predsedniku študentskega sveta fakultete Janu Veselu, zahvaljujemo za sodelovanje in posredovan odgovor.

OD A – Ž d.o.o.

Mariborska cesta 128, 3000 Celje, Tel: 041 627 640

STRIM PLUS d.o.o.

Cesta dveh cesarjev 393, 1000 Ljubljana, Tel: 05 907 52 00