Računalništvo, telefonija
20.06.2013 18:09

Deli z drugimi:

Share

Študija kaže, da se Android aplikacije odrekajo zbiranju zasebnih podatkov

Vodilno podjetje na področju nudenja zaščite za spletne nevarnosti je izvedlo raziskavo, kjer so analizirali četrtino milijona brezplačnih aplikacij in ugotavljali, kakšen delež beleži zasebne informacije, ki niso nujne za njihovo delovanje.
Clueful za Android prikaže katere zasebne podatke zbirajo vaše nameščene aplikacije.
Clueful za Android prikaže katere zasebne podatke zbirajo vaše nameščene aplikacije.

Kljub temu da imajo številne brezplačne Android aplikacije možnost zbirati več osebnih podatkov, kot jih potrebujejo za delovanje, se večinski delež aplikacij temu odreče. To najverjetneje storijo za pridobivanje večje verodostojnosti pri uporabnikih.

Bitdefenderjeva raziskava na osnovi njihove Clueful tehnologije je v pregledu 260.000 brezplačnih aplikacij v spletni trgovini Google Play ugotovila, da lahko kar 35,97 % teh aplikacij beleži uporabnikovo lokacijo. 13,46 % aplikacij lahko pošlje identifikacijsko kodo naprave, kar pomeni, da lahko beležijo aktivnosti v več aplikacijah.

Aplikacije, ki lahko preberejo osebe v telefonskem imeniku, predstavljajo 9,14 odstotni delež, medtem ko lahko 9,91 % aplikacij pridobi in pošlje vašo telefonsko številko. Raziskava je tudi pokazala, da lahko 6,43 % analiziranih aplikacij pošlje vaš e-poštni naslov, medtem ko lahko 6,65 % prebere vašo zgodovino brskanja.

»Ne glede na to ali mobilni razvijalci in oglasna omrežja zbirajo zasebne podatke, je prošnja za dovoljenje zbiranja teh podatkov enako sporna kot samo zbiranje. To je primerljivo s tujcem, ki bi prosil za dovoljenje, da lahko kadarkoli vstopi v vašo hišo in prebrska po vaših zasebnih stvareh« je izjavil vodilni varnostni strateg Catalin Cosoi.

Pri Bitdefenderju so se zavezali, da bodo študijo analize brezplačnih Android aplikacij izvajali še naprej in redno posodabljali rezultate.

Bitdefenderjeva aplikacija Clueful za Android omogoča uporabnikom ugotoviti, kako nameščene aplikacije upravljajo zasebne podatke. Nudi objektivne informacije, s pomočjo katerih se lahko uporabniki odločijo, če želijo obdržati posamezne aplikacije na svoji Android napravi. Aplikacijo lahko brezplačno prenesete z Google Play trgovine.


Prijavi napako v članku

Povezave

Članek je pripravljen v sodelovanju s partnerjem PARAMETICA d.o.o.
Za več informacij so vam na voljo pri PARAMETICA d.o.o.
Ob kontaktu povejte, da ste objavo zasledili v Računalniških novicah.

Želite biti obveščeni o novostih, ki jih pripravljamo s partnerjem PARAMETICA d.o.o.? Vpišite svoj e-mail in se prijavite na BREZPLAČNE e-novice, od katerih se lahko kadarkoli odjavite.




Kaj berejo drugi?

Partnerji Računalniških novic Prikaži vse

Zlati partner

TP VISION

Ukmarjeva ulica 2, 1000 Ljubljana, Tel: 03 060 35 35

DATA COM. d.o.o.

Tržaška cesta 2, 1000 Ljubljana, Tel: 041 757 560
Komunikacija je moč. Je temeljni steber vseh področij življenja. V poslovni niši je vizualna komunikacija ključ za uspeh tržnih in oglaševalnih strategij. Človekova zmožnost ... Več
Zlati partner

Brown Bear Team (BBT)

Gmajna 16, 1236 Trzin, Tel: 01 5622665
POSLOVNA linija – najboljši računalniki posameznega proizvajalca Računalniki iz POSLOVNE linije so tisti, na katere se lahko zanesemo, saj gre za izdelke najvišje kakovosti ... Več

OBLIKOVANJE.COM

Slovenska ulica 25, 9000 Murska Sobota, Tel: 02 522 14 21
Podjetje Oblikovanje.com je v slovenskem računalniškem prostoru prisotno že od samega začetka. Z več kot 20 leti izkušenj ter s strategijo kakovostnega poslovanja in storitev ... Več