15.12.2017 14:00

​Svet so obnoreli selfiji

Ni minilo veliko časa, da je nekdo ugotovil, da je veliko lažje zajeti selfi, če vidiš, kaj fotografiraš. Tako se je rodila ideja o kameri na prednji strani pametnega telefona, ki je hitro zavzela svet in jo danes jemljemo za samoumevno. Sprva je bila kvaliteta slik zajetih s prednjo kamero precej borna, razvoj je bliskovito napredoval, danes so prednje kamere enake kvalitete kot zadnje.

Selfi, sebek ali avtoportret?

Selfi so slike, ki prikazujejo čustva, kažejo, kako se zabavate, kaj v tistem trenutku izkušate. Najbolj preprosta razlaga besede selfi je slikanje oziroma fotografiranje samega sebe s telefonom. Sicer je selfi tudi skupinska slike, če je avtor fotografije tudi na sliki.

Najslabši pogoji so najboljši pogoji

Slikanje v idealnih svetlobnih pogojih pač ni izziv. A grej ga zlomka, selfiji so najbolj zanimivi takrat, ko ti pogoji pač niso idealni. In takrat nam je v pomoč edino telefon z dobro sprednjo kamero in pa nekaj fotografskega občutka.

Inženirsko znanje dela namesto vas

Rezultat dela inženirjev je vgrajen v Huawei Mate 10 Lite, za katerega se je izkazalo, da je pravi hit na svetovnem trgu. Na njem boste našli dokaj nenavadno prednjo kamero, no kar dve, kar je edinstveno v svetu telefonije. Torej dva objektiva in dva senzorja. Senzor z 13 milijoni točk omogoča zajem ostre fotografije, polne podrobnosti. Pomožna kamera pa ima 2 milijonoma točk velik senzor pa za zajem globinske podatke. Tako z določitvijo 3D strukture scene programska oprema Huawei Mate 10 Lite prepozna prostorsko porazdelitev objektov.

Optika, ki jo zavidajo profesionalci

Kakovost leč oziroma objektiva je odvisna od njegove zmogljivosti za zajem čim večje količine svetlobe in njene projekcije na senzor. Količina svetlobe, ki jo objektiv lahko zajame je določena z zaslonko. Manjše kot je število, ki označuje zaslonko, več fotonov bo doseglo senzor in boljša bo zajeta fotografija. Huaweijev veliki dosežek je v tem, da ima zaslonka na prednjem objektivu samo f/2.0. V praksi to pomeni, da bo selfi v situacijah, kjer bi bil z drugim telefonom zamegljen, temen ali spran, presenetljivo oster, poln podrobnosti in živih barv.

Bokeh za več dramatičnosti

Z uporabo ustreznega algoritma za zameglitev ozadja dobimo tako imenovani bokeh učinek, ki ga običajno najdemo na najbolj kakovostnih profesionalnih kamerah. Poleg kamere je bila na prednjo stran nameščena tudi luč. S 120 stopinjami osvetlitvenega kota ponuja široko pokritost s svetlobo.

Članek je pripravljen v sodelovanju s partnerjem SIDERA d.o.o.
Za več informacij so vam na voljo pri SIDERA d.o.o.

Želite biti obveščeni o novostih, ki jih pripravljamo s partnerjem SIDERA d.o.o.? Vpišite svoj e-mail in se prijavite na BREZPLAČNE e-novice, od katerih se lahko kadarkoli odjavite.

Diamantni partner

ADM ADRIA d.o.o.

Prvomajska ulica 17, 3000 Celje, Tel: 05 925 19 55
O nas Večina podjetij se ustanavlja zaradi poslovne ideje, prodajnega koncepta ali pa zaradi potrebe po formaliziranju opravljanja poslovnih aktivnosti. Na primeru družbe ADM-Adria, ... Več