Računalništvo, telefonija
06.08.2014 12:21

Deli z drugimi:

Share

Svež veter v energetiki – tehnologija za odprt, integriran in prilagodljiv energetski trg

Napovedi kažejo, da se bodo do leta 2018 večja mesta napajala le s sončno energijo. (Vir: www.finesce.eu)
Napovedi kažejo, da se bodo do leta 2018 večja mesta napajala le s sončno energijo. (Vir: www.finesce.eu)

Uvajanje obnovljivih virov energije postaja vedno bolj aktualno glede na trenutno rast cen energije in napovedi o nadaljnjem višanju. Hkrati predstavlja vključevanje obnovljivih virov zaradi značilnih nihanj v razpoložljivosti in porazdeljene proizvodnje velik izziv, tako za dobavitelje kot za odjemalce. Poglavitni izziv za dobavitelje električne energije predstavlja ustrezno koordiniranje razpršenih virov energije in čezmejno izravnavanje trgov, medtem ko odjemalci iščejo načine, kako se odzvati na razširitve energetskega trga. Problematike vključevanja se zavedajo tudi partnerji pri projektu FINESCE, ki razvijajo rešitve in stremijo k izboljšavam za večjo interoperabilnost elektroenergetskega sistema, ki bodo omogočale uravnavanje nihanj proizvodnih zmogljivosti iz različnih obnovljivih virov. Podjetje XLAB prispeva k projektu z razvojem vizualizacijskega orodja za celovit pregled nad podatki o virih energije.


Značilnost obnovljivih virov energije – vetrnih in sončnih – je nihanje v njihovi razpoložljivosti in porazdeljena proizvodnja. Tipično so sončne in vetrne elektrarne postavljene v okolje, ki zagotavlja najvišjo možno količino proizvedene energije, kar je običajno daleč stran od obstoječih prenosnih zmogljivosti in končnih uporabnikov. Nihanja v razpoložljivosti skupaj z geografskimi neravnovesji zahtevajo stalno spremljanje in uravnavanje. Infrastruktura, ki bo omogočala vključevanje obnovljivih virov energije, bo na dolgi rok pripomogla k znižanju stroškov in, nenazadnje, pomenila velik okoljevarstven doprinos. V podjetju XLAB deluje projektna skupina, ki razvija informacijske rešitve za upravljanje in spremljanje razpršenih virov energije in optimizacijo energetske učinkovitosti.

Zelena tehnologija …

Projekt Finesce (Future INtErnet Smart Utility ServiCEs ) je del programa FI-PPP, ki ga podpira Evropska Unija v okviru FP7. Njegov cilj je prispevati k razvoju infrastrukture in pametnih aplikacij, namenjenih vključevanju obnovljivih virov in zagotavljanju električne mobilnosti.

Gre za v osnovi velik konzorcij, ki je v letu dni postavil veliko resničnih pilotov s pravimi ljudmi, ki bodo pomagali razumeti tehnološke, logistične, psihološke in družbene izzive pri uporabi porazdeljenih virov energije, pametnih omrežij ipd. XLAB se je priključil konzorciju kot nov polnopravni član konzorcija, da bi svoje znanje, izkušnje in ideje uporabili na platformi, ki jo gradi FINESCE, in tako povečali njeno uporabnost in potencialni domet na trgu.

Tehnologija, ki jo razvija XLAB, bo nudila celovit pregled nad podatki o virih energije, vklučevala bo podatke o vremenu, temperaturi in druge podatke v realnem času ali na podlagi preteklih merjenj. Geografsko informacijski sistem GAEA+ bo prikazoval sloje z informacijami o malih elektrarnah, ki so del razpršene proizvodnje, služil kot podlaga za topološki prikaz povezav v distribucijskem omrežju, ter o porabnikih npr. v pametnem naselju. Tehnologija bo nameščena na testnih lokacijah Aachen (Smart Plant), Horsens (Smart Village) in Malmö (Smart Buildings).

… in zelena proizvodnja

Podjetja, ki se bodo ustrezno in pravočasno odzvala na spremembe v omrežju in hkrati omejila izgube energije v proizvodnih procesih bodo pridobila znatno konkurenčno prednost. Kot odgovor na potrebe po optimizaciji je bil v okviru projekta SPEU (razvoj e-storitev 2012-2014, Ministrstvo za izobraževanje, znanost in sport, RS) razvit spletni portal za spremljanje energetske učinkovitosti. Namenjen je sektorju industrijskih in poslovnih uporabnikov za spremljanje učinkovite rabe različnih energentov. V tej spletni aplikaciji je moč slediti meritvam porabe električne energije, ki se hranijo v podatkovni bazi računalniškega oblaka. Omogoča vizualizacijo stroškov, proženje alarmov in izračun ter vizualizacijo posebnih indikatorjev porabe energentov. Aplikacija omogoča tudi primerjalno vrednotenje indikatorjev (benchmarking), preko samostojnega analitičnega modula pa napoved porabe energije. Tako podpira vrednotenje ukrepov in investicij na področju povečanja energetske učinkovitosti, sprejemanje nadaljnjih odločitev, kar vodi k zmanjšanju stroškov in konkurenčnejšemu nastopu na trgu.

Storitveni portal za spremljanje energetske učinkovitosti je pripeljan do faze pilotnega obratovanja v predkonkurenčnem okolju, v katerega so vključeni vsi partnerji konzorcija INEA, DOMEL in XLAB.

Za dodatne informacije o projektu SPEU obiščite: http://www.xlab.si/rd/finished-projects/speu/

Video o projektu FINESCE: http://www.finesce.eu/Project_Videos.html


Prijavi napako v članku

Povezave

Članek je pripravljen v sodelovanju s partnerjem XLAB
Za več informacij so vam na voljo pri XLAB
Ob kontaktu povejte, da ste objavo zasledili v Računalniških novicah.

Želite biti obveščeni o novostih, ki jih pripravljamo s partnerjem XLAB? Vpišite svoj e-mail in se prijavite na BREZPLAČNE e-novice, od katerih se lahko kadarkoli odjavite.




Kaj berejo drugi?

Partnerji Računalniških novic Prikaži vse

Bronasti partner

E-MISIJA d.o.o.

Ljubljanska cesta 21d, 1241 Kamnik, Tel: 01 830 35 32
V E-MISIJI d.o.o. so v tridesetih letih svojega obstoja dokazali, da sodijo v sam vrh slovenske računalniške scene. Ne samo, da za njimi stoji več kot 20.000 zadovoljnih strank, ... Več
Zlati partner

CREAPLUS d.o.o.

Letališka cesta 33F, 1000 Ljubljana, Tel: 05 907 42 70
CREAPLUS d.o.o. je družba za zastopstva, mednarodno distribucijo in sistemsko integracijo sodobnih rešitev s področja računalniške varnosti in kriptografije ter za načrtovanje, ... Več
Diamantni partner

ADM ADRIA d.o.o.

Prvomajska ulica 17, 3000 Celje, Tel: 05 925 19 55
O nas Večina podjetij se ustanavlja zaradi poslovne ideje, prodajnega koncepta ali pa zaradi potrebe po formaliziranju opravljanja poslovnih aktivnosti. Na primeru družbe ADM-Adria, ... Več

ATELJE HERTIŠ d.o.o.

Laznica 63, 2341 Limbuš, Tel: 02 663 30 03
Se trudite povečati prodajo in privabiti nove stranke? Zakaj ne bi kar izkoristili promet, ki gre mimo vašega podjetja? Ali pa enostavno pritegnili obiskovalce določenega dogodka? ... Več