Mobilno RSS Facebook Twitter E-novice Nastavi za domačo stran Dodaj med priljubljene Podcast Rock Radio Pozabljeno geslo Registriraj se Prijava

30.09.2019      8:00
Strežniki NAS

Synology - serijski zmagovalec

Strežnik DiskStation DS419slimStrežnik DiskStation DS419slim

.. Synology Inc. je na izboru revije PC Mag prejel naziv "Zmagovalec poslovnega izbora 2019" v kategoriji delovnih strežnikov in strežnikov NAS. Priznanje je prejel že šesto leto zapored ..

Od leta 2013 se je podjetje Synology vsako leto uvrstilo na prvo mesto med ponudniki omrežnih naprav za shranjevanje podatkov v poslovnem razredu. Z 9,1 od 10 točk so navdušili v splošnem zadovoljstvu z napravo in zanesljivostjo delovanja. Synology je zaslužil najvišjo oceno v točkovanju za Net Promoter Score (metrika za merjenje zvestobe blagovni znamki). Prejeli so 76 točk v verjetnosti, da jo bo uporabnik priporočil za nakup. Najbližja tekmeca, Dell in HPE, sta dosegla 59 oziroma 41 točk.

Če strežnikov NAS ne poznate ali že dolgo niste brali o njih, dovolite da vam osvežimo spomin. NAS v angleškem jeziku pomeni Network attached Storage in že iz imena lahko sklepamo, da gre za zmogljive zunanje diskovne enote, ki jih lahko priključimo na domače ali službeno omrežje. Tako lahko vsi uporabniki omrežja dostopajo do datotek, ki so shranjene na NASu, iz svoje mobilne naprave ali osebnega računalnika, ne da bi se morali neposredno z njim povezati. Svoje fotografije, videe in druge datoteke boste imeli shranjene na eni lokaciji, zaščitene pred nepredvidenimi dogodki, kar pa je najbolje, do njih boste lahko dostopali od koderkoli.

Izbira ustreznega strežnika NAS je odvisna od vaših potreb. Če želite na primer deliti dostop do wordovih ali excelovih datotek s svojimi sodelavci, bo zadoščal že manjši in cenejši strežnik. Tudi za varnostno kopiranje vsebine vašega osebnega računalnika bo zadoščala manj zmogljiva naprava. Če pa bi želeli hkrati predvajati video datoteke v visoki ločljivosti na vašem prenosniku, tablici in morda še na pametnem televizorju, potem boste morali izbrati zmogljivejšo napravo. Izbira naprav z različnimi zmogljivostmi je res velika in za vsakega se najde prava. Za običajne domače uporabnike lahko mirne vesti trdimo, da bo naprava z možnostjo vgradnje dveh diskov povsem ustrezala.

Strup je v majhni flaški

Trg strežnikov NAS postaja vse bolj tekmovalen, zato ne preseneča, da nastajajo novi izdelki praktično vsak mesec. Nedavno je Synology predstavil nekoliko zmogljivejši strežnik DiskStation DS419slim, ki je namenjen zahtevnejšim domačim uporabnikom in manjšim podjetjem. Oznaka "slim" pomeni, da je naprava namenjena vgradnji diskov HDD/SSD velikosti 2,5 palca. Zato je izjemno majhnih mer in vam ne bo jemal veliko prostora na vaši pisalni mizi. Strežnik je v obliki kocke s stranicami, krajšimi od 15 cm. Kar pa ne pomeni, da naprava ni zmogljiva. Poganja jo dvojedrni procesor, ki strežniku DS419slim zagotavlja sekvenčni pretok preko 223 MB/sek za branje podatkov ob nizki porabi energije. Med delovanjem porabi le 20,28 Vata. Modele z več diski, v DS419slim lahko vgradite štiri, je mogoče konfigurirati v RAID polju, kjer ob okvari enega od diskov tega preprosto nadomestite z novim, brez da bi pri tem morali ustaviti delovanje naprave.

DS419slim poganja DiskStation Manager, ki je napreden in intuitivno zasnovan operacijski sistem za naprave NAS Synology. Opremljen je s širokim naborom aplikacij, ki uporabnikom pomagajo izdatno povečati varnost in delovno učinkovitost. Transkodiranje in prenašanje videa v realnem času, hramba fotografij, ki jih lahko pregledujemo na katerikoli, v splet povezani napravi, streženje pošte in spletnih strani ali orodja za sodelovanje v zasebnem oblaku so koristi, ki so prepričale mnoge domače uporabnike in podjetja. Tako bodo fotografije, videi in ostali dokumenti varno shranjeni in vedno na voljo. Brez težav jih boste delili z drugimi in sinhronizirali med različnimi platformami, ustvarili si boste lahko tudi obsežno knjižnico večpredstavnostnih datotek, od koder boste digitalne vsebine predvajali na svoji mobilni napravi.

Zanesljivost in izjemne zmogljivosti so zagotovilo zadovoljstva uporabnikov, zato ne čudi, da so bralci revije PC Mag že šestič zapored naziv zmagovalca podelili prav Synologyju. (P.R.)

Uporabljate za fotografiranje fotoaparat ali pametni telefon?

5G telefoni v letu 2020: Galaxy Note 20, Pixe... 1
slo81a  |  kaj vam bo telefon 5G ,če smo pa se spes...
Prepogljiv električni skiro za zelo zanimivo ... 1
Tomaž Safran  |  Kaka golazen novinarska neprofesionalna,...