Računalništvo, telefonija
09.03.2018 12:30

Deli z drugimi:

Share

Tehnologije Lenovo ThinkSystem povečale zmogljivosti najbolj zmogljivega kanadskega superračunalnika Niagara

Tehnologije Lenovo ThinkSystem povečale zmogljivosti najbolj zmogljivega kanadskega superračunalnika Niagara
Tehnologije Lenovo ThinkSystem povečale zmogljivosti najbolj zmogljivega kanadskega superračunalnika Niagara

Gradniki najzmogljivejšega grozda kanadskega superračunalnika Niagara so strežniki Lenovo ThinkSystem SD530. Vsak izmed njih je opremljen z dvema 20-jedrnima procesorjema Intel Scalable Systems Processor, skupno pa ta računalniški grozd premore kar 60.000 procesorskih jeder, ki skrbijo za hitro obdelavo podatkov. Niagara zmore več kot tri petaflops računske moči, ki jo raziskovalci porabljajo za opravljanje simulacij, preizkušanje modelov in nasploh obdelave masovnih količin podatkov.


“Naš cilj je pomagati najboljšim raziskovalnim skupinam in ustanovam na svetu, ki rešujejo največje izzive človeštva, z rešitvami s področja visoko zmogljivega računalništva,” je dejal Scott Tease, izvršni direktor oddelkov HPC in AI v Lenovo Data Center Group, in dodal: “Naše tesno partnerstvo z univerzo v Torontu ter organizacijama Compute Ontario in Compute Canada botruje k napredovanju najbolj zmogljive raziskovalne računalniške platforme v Kanadi – Niagara je odličen primer skupnega inoviranja za dosego cilja.”


Novi sistem je pridobil še 12 petabajtov visoko zmogljive hrambe podatkov Lenovo DSS-G, kamor najboljši kanadski znanstveniki in raziskovalci lahko shranijo ogromne količine podatkov. Sistem hrambe podatkov, ki uporablja datotečni sistem IBM SpectrumScale, je dodatno optimiziran za optimalne zmogljivosti in kategorizacijo podatkov. Sisteme ThinkSystem povezujejo zmogljiva vozlišča, ki zagotavljajo izjemno pasovno širino med pomnilniškimi in računskimi zmogljivostmi ter visoko učinkovitost delovanja.


“Raziskave podpiramo na različnih področjih – od podnebnih sprememb do humanistike, astrofizike, družbenih znanosti in znanosti o življenju. Seveda je superračunalnik na voljo tudi inženirjem, fizikom in kemikom,” je povedal dr. Daniel Gruner, tehnološki direktor raziskovalnega središča SciNet, ki je del univerze v Torontu. Nadaljeval je: “Poleg tradicionalne obdelave podatkov izvajamo veliko simulacij in analitike, vedno pogosteje pa superračunalnik uporabljamo še za naloge strojnega učenja. Velikost novega sistema je skupaj s sposobnostjo enostavne razširitve ena ključnih lastnosti, saj bomo tako tudi v prihodnje ustrezno podpirali vedno širšo skupnost znanstvenikov.”


Superračunalnik, ki ga sestavljajo številne tehnologije in sistemi družbe Lenovo, je infrastrukturno že pripravljen na eksa-nivo računalništva, saj ponuja praktično neomejeno skalabilnost. Superračunalnik, namenjen pospeševanju inovacij, je bil izdelan na ključ, pomembni vodili pri njegovi izdelavi pa sta bili visoka energijska učinkovitost in nizki obratovalni stroški.


Dodatne informacije o partnerstvu družbe Lenovo z raziskovalnimi ustanovami si lahko ogledate v SciNet video posnetku.


Več podrobnosti o tem, kako se Lenovo spopada z največjimi svetovnimi izzivi in kakšne rešitve nudi na področju superračunalništva, najdete na spletnem mestu Lenovo Data Center Group Newsroom.


Prijavi napako v članku

Članek je pripravljen v sodelovanju s partnerjem LENOVO TECHNOLOGY B.V. AMSTERDAM
Za več informacij so vam na voljo pri LENOVO TECHNOLOGY B.V. AMSTERDAM
Ob kontaktu povejte, da ste objavo zasledili v Računalniških novicah.

Francois Bornibus bo novi predsednik regije EMEA v Lenovu

Želite biti obveščeni o novostih, ki jih pripravljamo s partnerjem LENOVO TECHNOLOGY B.V. AMSTERDAM? Vpišite svoj e-mail in se prijavite na BREZPLAČNE e-novice, od katerih se lahko kadarkoli odjavite.




Kaj berejo drugi?

Partnerji Računalniških novic Prikaži vse

Zlati partner

AVTERA d.o.o. – LINKSYS

Litijska 259, 1261 Ljubljana - Dobrunje, Tel: 01 58 53 610
Linksys, internet - sinonim za kvalitetno mrežno opremo, ki zagotavlja stik s svetom. Zmogljiva, varna in zanesljiva oprema za dom in manjša podjetja. Rešitve, ki jih Linksys ponuja, ... Več

Komponentko d.o.o.

Ulica Ambrožiča Novljana 5, 1000 Ljubljana, Tel: 030 755 005
Računalniške ponudbe je v Sloveniji ogromno. Dobre računalniške ponudbe pa zelo malo. Vsak, ki se odloča za nakup računalnika, grafične kartice ali katerekoli druge računalniške ... Več
Bronasti partner

openIT d.o.o.

Dimičeva ulica 13, 1000 Ljubljana, Tel: 01 589 81 89
OpenIT od leta 2012 izvaja poslovna izobraževanja s področja digitalnega marketinga, računovodstva, upravljanja s človeškimi viri (HR), prodaje, prava, financ, time managementa ... Več

SoftNET d.o.o.

Borovec 2, 1236 Trzin, Tel: 01 810 01 00
Vse telekomunikacijske storitve na enem mestu V podjetju ni nič pomembnejšega kot dobra telekomunikacijska povezanost, tako znotraj kot zunaj podjetja. Podjetje SoftNET vam s ... Več