Računalništvo, telefonija
25.01.2018 10:30

Deli z drugimi:

Share

Tehnološki trendi v 2018 – primeri aplikacij!

Zgodba vsakdanjika v 2018 naj bi po predstavi revije New York Times izgledala precej futuristično …
V 2018 bodo vse misli usmerjene na še več povezovanja med napravami. Pametni senzorji, avtomatizacija in robotizacija bodo postali del naših življenj.
V 2018 bodo vse misli usmerjene na še več povezovanja med napravami. Pametni senzorji, avtomatizacija in robotizacija bodo postali del naših življenj.

Ko oditete od doma, se luči in klima ugasnejo avtomatsko. Vsako gibanje znotraj hiše (npr. ko pride čistilka) ob vaši odsotnosti nemudoma zazna senzor, ki vam to informacijo javi na vaš pametni telefon. Ko se vrnete domov kamera na vhodnih vratih prepozna vaš obraz in vrata se avtomatsko odklenejo. In glede na vse trende, ki so jih napovedovali na največjih tehnoloških sejmih jeseni 2017 bo to še kako res …

Največji trendi v 2018

  1. Digitalna centralizacija: z naraščanjem števila naprav, ki jih uporabljamo, vedno bolj pogosto iščemo tudi enostaven način, kako jih med sabo povezati in enostavno upravljati. Digitalna centralizacija (primer so pametni zvočniki kot npr. Alexa) je korak v to smer.
  2. Robotizacija: roboti, ki vas bodo spremljali doma bodo morda postali novi član vaše družine – primer je lahko robotski sesalnik, ki je že precej popularen in široko sprejet izdelek, robotski hladilnik, ki vam sledi po stanovanju ali pa pravi robot, ki bo postal vaš pomočnik.
  3. Obogatena resničnost: veliko proizvajalcev fizičnih produktov bo strankam omogočalo preizkus produkta, preden ga bo ta sploh kupila, npr. Ikeina aplikacija ‘poskusi preden kupiš’.
  4. Biometrično plačevanje: brezstično plačevanje nam je že olajšalo nakupovalno izkušnjo, sedaj pa nekatera podjetja že napovedujejo, da bodo biometrični podatki nadomestili klasično PIN kodo, ki jo še vedno vpisujemo kadar plačamo znesek višji od cca. 15€. Mastercard je kartico s prstnim odtisom predstavil že spomladi 2017.
  5. Digitalno zbiranje podatkov: večina podjetij že sedaj prepozna vrednost podatkov, ki jih v interakciji z njimi ali pa s svojimi mobilnimi napravami oddajamo potrošniki. V 2018 se bo ta trend še nadaljeval, zato lahko pričakujemo tudi dodatne varnostne ukrepe, ki bodo skušali potrošnika in njegove podatke kar čimbolje zaščititi. Poznate GDPR?

Za zaključek – pa brez strahu!

V 2018 bodo vse misli usmerjene na še več povezovanja med napravami. Pametni senzorji, avtomatizacija in robotizacija bodo postali del naših življenj. Pa ne, da bi nas nadzirali, temveč le v pomoč pri vsakodnevnih nalogah in v še večji optimizaciji in uporabniški prijaznosti naših naprav – pametne žarnice, robotski sesalniki, domači varnostni sistemi, kavomati, pralni stroji, digitalna skrb za zdravje, navidezna resničnost, novodobne brezžične slušalke, pametni domovi, pametna mesta in avtomobili, ipd. Kje pa vi vidite priložnost za rast? Mi jo vidimo predvsem v RFID rešitvah!


Prijavi napako v članku

Članek je pripravljen v sodelovanju s partnerjem IDENTIKS d.o.o.
Za več informacij so vam na voljo pri IDENTIKS d.o.o.
Ob kontaktu povejte, da ste objavo zasledili v Računalniških novicah.

Želite biti obveščeni o novostih, ki jih pripravljamo s partnerjem IDENTIKS d.o.o.? Vpišite svoj e-mail in se prijavite na BREZPLAČNE e-novice, od katerih se lahko kadarkoli odjavite.




Kaj berejo drugi?

Partnerji Računalniških novic Prikaži vse

MegaSbajt, Sebastjan Sumina s.p.

Pot za Stan 16, 1351 Brezovica pri Ljubljani, Tel: 041 241 455
MegaSbajt je mlado podjetje, ki je ambiciozno pristopilo k izvajanju računalniških storitev in prodaje na področju informacijske tehnologije. Na podlagi strokovno in hitro izvedenih ... Več
Zlati partner

COLBY d.o.o.

Ob Dravi 6, 2000 Maribor, Tel: 02 330 33 00
Podjetje Colby d.o.o. je bilo ustanovljeno leta 1993. Ukvarja se s prodajo iger za računalnike in igralne konzole. V začetku so prodajali preko pošte, kasneje preko lastne trgovine. ... Več
Zlati partner

MOJA ZAPOSLITEV d.o.o., Optius.com

Borovec 2, 1236 Trzin, Tel: 01 810 02 00
Optius.com - Karierni portal za nove čase Karierni portal Optius.com je zaposlitveni portal, namenjen tistim, ki iščejo zaposlitev in tistim, ki iščejo nov kader. ... Več
Zlati partner

GERI COMPUTER d.o.o., Notesniki.si

Titova cesta 49, 2000 Maribor, Tel: 051 444 252
Iščete odlično računalniško trgovino, ki vas lahko postreže tako osebno kot tudi na spletu? Računalniško trgovino, ki se lahko pohvali s portfeljem (namiznih in prenosnih) ... Več