Mobilno RSS Facebook Twitter E-novice Nastavi za domačo stran Dodaj med priljubljene Podcast Rock Radio Pozabljeno geslo Registriraj se Prijava

27.03.2015      13:30
Telekom Slovenije

Telekom Slovenije vodi vzpostavitev pilotnega omrežja 5G v okviru evropskega programa za razvoj novih generacij mobilnih omrežij »Horizon 2020«

Telekom Slovenije je član mednarodnega konzorcija, ki je pridobil prvi evropski projekt s področja razvoja naslednje generacije telekomunikacijskih omrežij 5G, ki poteka v okviru programa Evropske komisije »Horizon 2020«. Konzorcij desetih partnerjev iz šestih držav bo raziskal vpliv arhitekture radijskega dostopovnega omrežja v oblaku (C-RAN) na zmogljivosti mobilnega omrežja 5G, kot so komunikacije med napravami (D2D) in uvedba navideznih mobilnih storitev v oblaku. Telekom Slovenije v okviru projekta vodi pilotiranje razvojnih projektnih rešitev in analizo novih poslovnih modelov.

Projekt iCirrus (intelligent Converged network consolidating Radio and optical access aRound USer equipment) se z namenom zagotavljanja večje spektralne in energetske učinkovitosti osredotoča na razvoj sistemskih rešitev za izgradnjo sistemov 5G s poudarkom na komunikaciji med napravami (D2D) ter centraliziranem omrežnem radijskem dostopu (C-RAN). Z integracijo obojega v mobilni informacijski oblak želijo partnerji v okviru projekta razviti rešitev, ki bo prispevala k dodatni spektralni in energetski učinkovitosti ter izboljšala delovanje sistema tudi s pomočjo inteligentnega nadzora. Koristi za končne uporabnike bodo predvsem daljša življenjska doba baterij mobilnih naprav, izboljšana uporabniška izkušnja z uporabo večje pasovne širine, nizka zakasnitev (latenca) storitev ter dodatna fleksibilnost zaradi uporabe mobilnega informacijskega oblaka. Projekt vključuje tudi laboratorijsko vzpostavitev pilotnega radijskega dostopovnega omrežja v oblaku, ki bo v Sloveniji.

»Novost, ki jo razvijamo v okviru projekta iCirrus, je konvergentno optično Ethernet omrežje, ki bo omogočalo fiksne in mobilne storitve pete generacije (5G). Prav uporaba omrežja Ethernet za podporo vseh tipov mobilnih omrežnih struktur (vključno s »Fronthaul«, »Midhaul« and »Backhaul«) lahko zmanjša stroške operaterjem in ponudnikom storitev, posledično pa tudi končnim uporabnikom,« pravi dr. Blaž Peternel, vodja raziskovalne skupine v Telekomu Slovenije.

Mednarodni konzorcij poleg Telekoma Slovenije sestavljajo še Heinrich Hertz Institut in družba IAF GmbH iz Nemčije, operaterji Primetel s Cipra, Orange iz Francije in Wellness Telecom iz Španije, Univerza v Kentu, Univerza v Essexu ter podjetji JDSU in ADVA Optical Networking Ltd. iz Velike Britanije. Projekt, ki ga vodi Univerza v Kentu, bo potekal naslednja tri leta, zaključil pa se bo predvidoma januarja 2018. Skupaj je projektu namenjenih nekaj več kot 3 milijone evrov nepovratnih sredstev, ki jih v celoti zagotavlja Evropska komisija.

Telekom Slovenije s sodelovanjem v razvojnih projektih sledi svojim strateškim usmeritvam tehnološko naprednega operaterja, ki je hkrati tudi glavni regionalni raziskovalno-razvojni partner vodilnih evropskih podjetij na področju sodobnih telekomunikacijskih rešitev nove generacije mobilnih komunikacij - 5G.

Več o projektu: http://www.icirrus-5gnet.eu/.

Sponzorirano

Ali ob trenutni nevarnosti koronavirusa delate od doma?

Delo na domu, nadzor in kaj pravi zakon?

V boj proti koronavirusu s pomočjo vplivnežev 2
alex_vega71  |  Če prosiš pomoč blogerjev to ne pomeni, ...
Amazon močno omejil dostavo v druge države! K... 1
Matjaz Mraz  |  So intervjuja li delavce pri Amazonu. Lj...
Odkrili zasebnosti prijazen način spremljanja... 1
slo81a  |  Bluetooth izključiš pa je vse zastonj.
"Delo od doma bolj produktivno, kot delo v sl... 1
Jan Ban  |  Jst mam mesalec pa lopato ze v dnevni so...
10 spletnih orodij za lažjo prenovo vašega do... 4
Mitja Pritržnik  |  https://omisli.si/nasvet-st...