Računalništvo, telefonija
12.07.2018 12:50
Posodobljeno 6 let nazaj.

Deli z drugimi:

Share

Test: kako na Hrvaškem dvigovati na bankomatih

Da bodo počitnice na Hrvaškem prijazne tudi do vaše denarnice, smo opravili nov test. Pri dvigu gotovine na bankomatu smo testirali ali se odločiti za možnost brez konverzije ali s konverzijo. Hkrati smo dvig gotovine opravili z različnimi plačilnimi karticami.
Test: kako na Hrvaškem dvigovati na bankomatih
Test: kako na Hrvaškem dvigovati na bankomatih

Prejšnji mesec smo opravili prvi test. Na Hrvaškem smo prek POS terminala opravili nakupe z različnimi plačilnimi karticami in ugotovili, da imajo bančni produkti ob konverziji valut ugodnejši menjalni tečaj kot FinTechi. Zdaj so prišli na vrsto bankomati. Znova na Hrvaškem, znova zaradi enega oziroma dveh pomembnih dejstev. Slovenci poleti masovno letujemo v naši južni sosedi, hkrati pa slednja ne sodi med države evro območja. Članek bo zato prišel prav v vseh primerih, ko boste v državah, kjer lokalna valuta ni evro.


Zlato pravilo: vedno se odločite za dvig brez konverzije v evre

Za začetek hitro razrešimo prvo dilemo. Dvig brez konverzije ali s konverzijo v evre? Brez dvoma se odločite za prvo možnost. Dvig gotovine v lokalni valuti brez konverzije v evre je najcenejši. V tem primeru bo lokalna valuta, na primer 1.000 hrvaških kun, na dan prispetja transakcije v unovčenje preračunana po dnevnem menjalnem tečaju kartičnega sistema. Nastopi le tečajna razlika med deviznim kupnim tečajem in deviznim prodajnim tečajem. Enako kot v bančni menjalnici.

V drugem primeru, pri konverziji v evre, gre za komercialno storitev. Banka lastnica bančnega avtomata sama oblikuje menjalni tečaj. Omenjena storitev se imenuje Dynamic Currency Conversion (DCC). Marža za opravljeno storitev lahko naraste tudi do neverjetnih 10-odstotkov.

Tudi sami smo testirali dvig s konverzijo oziroma brez konverzije. Brez konverzije smo za dvignjen znesek v višini 1.200 hrvaških kun po opravljenem menjalnem tečaju odšteli 162,50 evra, z opravljeno konverzijo v evre pa kar 180 evrov. Razlika med ponujenimi možnostmi dviga je znašala skoraj neverjetnih 18 evrov! Dvignili smo tudi gotovino v višini 400 kun. V primeru dviga brez konverzije bomo odšteli 54 evrov, v primeru konverzije v evre pa 60 evrov.

Opozorili bi še na eno dejstvo, ki se nanaša na plačila produktov ali storitev prek POS terminalov. Tudi tam vas lahko prodajalec vpraša, ali se boste odločili za plačilo brez konverzije ali s konverzijo. Odgovor je identičen kot pri dvigu na bankomatu. Brez konverzije!

Debetna ali kreditna kartica?

Pri odločitvi dvig brez konverzije ali s konverzijo dileme ni več. Razlika v končnih stroških nastane tudi pri izbiri plačilne kartice. Na eni strani imamo debetne kartice, kot primer vzemimo Maestro. Na drugi strani so kreditne kartice, kot sta Mastercard Credit in Visa Credit . Ugodnejša odločitev bo dvig gotovine s kartico Maestro ali Mastercard Debit. Pri Sberbank banki strošek enkratnega dviga gotovine na bankomatu na Hrvaškem znaša 2,50 evra, ne glede na višino zneska.

V naprej razmišljajte koliko gotovine boste potrebovali v naslednjih dneh in opravite enkratni dvig. V tem primeru boste plačali strošek v višini 2,50 evra. V primeru štirih dvigov boste za stroške odšteli okroglih 10 evrov.

Ozrimo se še k dvigom gotovine s kreditno kartico. Stroški bodo višji kot v zgornjem primeru. Pri Sberbank banki so stroški dvigovanja gotovine v državah izven evro območja s kreditno kartico Ide@l Mastercard med cenejšimi v Sloveniji, znašajo 5-odstotkov zneska dviga, najmanj pa 10 evrov.

Bi za konec ponovili zlato pravilo? Na Hrvaškem oziroma državah izven evro območja pri dvigu gotovine na bankomatu raje izberite dvig v lokalni valuti brez konverzije in izberite debetno kartico pred kreditno.


Prijavi napako v članku

Povezave

Članek je pripravljen v sodelovanju s partnerjem Sberbank banka d.d.
Za več informacij so vam na voljo pri Sberbank banka d.d.
Ob kontaktu povejte, da ste objavo zasledili v Računalniških novicah.

Sberbank logotip

Želite biti obveščeni o novostih, ki jih pripravljamo s partnerjem Sberbank banka d.d.? Vpišite svoj e-mail in se prijavite na BREZPLAČNE e-novice, od katerih se lahko kadarkoli odjavite.




Kaj berejo drugi?

Partnerji Računalniških novic Prikaži vse

PLANET GV d.o.o.

Likozarjeva ulica 3, 1000 Ljubljana, Tel: 080 33 44
V podjetju Planet GV posameznikom in podjetjem v Sloveniji pomagamo do novih znanj in boljših poslovnih rezultatov. Živimo in delujemo v skladu s svojim sloganom »Povezujemo priložnosti«. Bogati ... Več

RSLukan, Matjaž Lukan s.p.

Pri malem kamnu 11, 1000 Ljubljana, Tel: 051 302 160
Delovanje sodobne družbe je pogojeno z brezhibnim delovanjem računalniških in informacijskih sistemov. Predstavljajte si svet brez tehnologije ali še huje, svet brez ustrezne IT ... Več
Zlati partner

PC H.AND d.o.o.

Brezovce 10, 1236 Trzin, Tel: 01 530 08 00
PC H.AND - podjetje s tradicijo Svetovni trg ponuja pravo enciklopedijo izdelkov, med katerimi se težko odločimo. Na pomoč vam priskoči podjetje PC H.AND, ki se lahko pohvali z ... Več

NCOM d.o.o.

Bičevje 5, 1000 Ljubljana, Tel: 040 855 519
Mobilne aplikacije so korenito spremenila način delovanja podjetij. Več kot 3 milijarde ljudi ima dostop do pametnega telefona. Mobilne aplikacije trenutno predstavljajo najučinkovitejši, ... Več