Računalništvo, telefonija
20.06.2018 17:15

Deli z drugimi:

Share

Test: s katero kartico je najugodneje plačevati na Hrvaškem

Vam je naslednja situacija znana? V lokalu uživate ob vonju borovcev in pogledu na morje,
vročino premagujete ob prijetnem vetriču in srkanju ledeno hladne pijače. Popoln odklop prekine prihod računa in izbira plačilne kartice. Za vas smo testirali različne in cenovno najugodnejša je …
Test: s katero kartico je najugodneje plačevati na Hrvaškem
Test: s katero kartico je najugodneje plačevati na Hrvaškem

Dopustniško obdobje je pred vrati, več ali manj vsi že odštevamo dneve, ko se bomo odpravili na zaslužen dopust. Hrvaška je znova destinacija, ki bo sprejela večino Slovencev. Številni že zdaj izkoriščajo vikende za obisk naše južne sosede. Tudi na globalni ravni so njene lepote vedno bolj prepoznavne, turistov je vedno več, posledično so vsako sezono stroški namestitve, hrane in pijače višji. Ob nepozabnih počitnicah omenjeno dejstvo hitro odmislimo, kot tudi, da Hrvaška ne sodi med države evro območja, kar pomeni, da lahko nekaj denarja izgubimo tudi pri menjalnem tečaju iz evrov v kune.

Cilj: najti najugodnejšo kartico za plačevanje v kunah

A prav ob upoštevanju zadnjega dejavnika in pravi izbiri plačilnega sredstva lahko nekaj privarčujemo in lažje prebolimo podražitve. Za vas smo opravili test in pri plačevanju prek POS terminala uporabili večje število kartic. Cilj je bil le en. Katera bo najugodnejša in bo imela pri obračunu najbolj ugoden menjalni tečaj iz kun v evre. Na testu smo uporabili osem različnih plačilnih sredstev. Nismo se omejili le na produkte bank. Večjo pozornost smo namenili tako imenovanim FinTechom, ki se radi hvalijo kot ugodne rešitve.

Za vse, ki še niste slišali za FinTeche oziroma finančno tehnološka podjetja: povsem na kratko so to podjetja, ki se ukvarjajo s spletnimi plačilnimi sistemi. Njihove platforme temeljijo na inovativnih informacijskih tehnologijah v finančnem sektorju, s katerimi uporabniki izvajajo svoje plačilne storitve s pomočjo aplikacij, programske opreme in drugimi inovativnimi poslovnimi modeli. Med najbolj prepoznavnimi so N26, Revolut, Curve, Leu Pay, s katerimi smo se poigrali tudi na testu.

FinTechi dražji kot bančni produkti

Pa se lotimo zabavnega dela. Test smo opravili v prijetni družbi, vsak udeleženi v testu je plačal s svojim plačilnim sredstvom in upal, da bo njegova rešitev najugodnejša. Pijača za ”živce”, kot ji radi pravijo, je stala 14 hrvaških kun. Rezultati? Najbolj so se izkazali bančni produkti, ki imajo ob konverziji valut najugodnejši menjalni tečaj.

S Sberbank Activo Maestro in Sberbank Ide@l Mastercard smo za pijačo v vrednosti 14 kun plačali 1,90 evra. Enako dobro se je odrezal tudi produkt SKB, medtem ko je bil od FinTechov le N26 Mastercard debit enako ugoden.

Preostali produkti finančno tehnoloških podjetij so bili dražji. Revolut Mastercard in Curve Mastercard debit sta bila dražja za 2 centa, najdražje pa je bilo mobilno plačilo z Leu Pay Mastercard in s predplačniško kartico Leu Pay Visa. Po konverziji v evre je plačilo znašalo 1,95 eura oziroma pet centov dražje kot zmagovalke.

Privarčujemo lahko za dobro večerjo

Na prvi pogled in v kolikor opravite le en takšen nakup, so razlike majhne. Vse se spremeni, ko pridete na Hrvaško na dopust in vse nakupe, od namestitve do prehrane, opravite s kartico. V primeru prave izbire kartice lahko privarčujete tudi za dobro večerjo ali celo za nočitev v apartmaju. Vzemimo za primer tričlansko družino, ki za enotedenske počitnice na hrvaški obali odšteje okroglih 1.000 evrov.

V kolikor boste plačevali z Revolut Mastercard in Curve Mastercard debit, boste po koncu počitnic odšteli 10 evrov več kot z Sberbank Activa Maestro oziroma Sberbank Ide@l Mastercard kartico in tako naprej. Kar 26 evrov več pa boste plačali v primeru, da je vaše plačilno sredstvo Leu Pay. To pa je že znesek, ki bi ga bilo bolje investirati v slastno večerjo ob morju.

Vzemimo kot primer dvotedenske počitnice. Skupni strošek teh je enkrat višji kot za enotedenski dopust. Razlike se pričakovano povišajo, tako boste z Revolut Mastercard vse nakupe ”preplačali” z 21 evri, v primeru plačevanja z Leu Pay pa že kar za 52 evrov. Za takšno vsoto bi si v primeru uporabe, na primer Sberbank Activa Maestro ali Sberbank Ide@l Mastercard, lahko privoščili celo dodatno nočitev. Katero plačilno sredstvo boste izbrali med dopustom?

Za vas pripravljamo že nov test, na Hrvaškem bomo testirali dvigovanje denarja na bankomatih. Tudi tu se skrivajo pasti menjalnega tečaja in celo dodatna past, ki sliši na ime Dynamic Currency Conversion oziroma DCC. Več o vsem v naslednjem prispevku.


Prijavi napako v članku

Povezave

Članek je pripravljen v sodelovanju s partnerjem Sberbank banka d.d.
Za več informacij so vam na voljo pri Sberbank banka d.d.
Ob kontaktu povejte, da ste objavo zasledili v Računalniških novicah.

Sberbank logotip

Želite biti obveščeni o novostih, ki jih pripravljamo s partnerjem Sberbank banka d.d.? Vpišite svoj e-mail in se prijavite na BREZPLAČNE e-novice, od katerih se lahko kadarkoli odjavite.




Kaj berejo drugi?

Partnerji Računalniških novic Prikaži vse

Zlati partner

STRIM PLUS d.o.o.

Cesta dveh cesarjev 393, 1000 Ljubljana, Tel: 05 907 52 00
Strim plus d.o.o. sestavlja dinamična ekipa, ki se ukvarja s tremi segmenti poslovanja v prehodu od papirnate sedanjosti v digitalno prihodnost. Foto: Freepik Rešitve tiskanja Tiskanje ... Več
Srebrni partner

IPM Skupina, Holding d.o.o.

Dunajska cesta 106, 1000 Ljubljana,

DEMAR d.o.o.

Gmajna 10, 1236 Trzin, Tel: 05 907 40 61
Drzne rešitve za spletne predstavitve z dušo Obstaja agencija, ki ponuja rešitve za podjetja, organizacije, znamke in posameznike. Za vse, ki pogrešajo sodobnost, kreativnost ... Več

MAT3, MATEJ BOŽIČ s.p.

Vipavska cesta 2c, 5270 Ajdovščina, Tel: 031 200 701
MAT3 Podjetje MAT3 Matej Božič s.p. je bilo ustanovljeno v letu 2013. Njihov cilj? Postati uspešno podjetje na področju servisa računalnikov, fotografiranja in izdelave spletnih ... Več