Računalništvo, telefonija
15.07.2018 12:38

Deli z drugimi:

Share

Testlab potrjuje: Samsung QLED TV brez vžgane slike

Testlab potrjuje: Samsung QLED TV brez vžgane slike
Testlab potrjuje: Samsung QLED TV brez vžgane slike

Nemška tehnološka revija ‘video’ je potrdila, da se pri Samsung QLED televizorjih ne pojavlja vžgana slika (t.i. učinek burn-in). Testiranje, ki je bilo izvedeno skupaj z globalnim laboratorijem za testiranje ‘connect Testlab’, je dokazalo, da vse serije Samsung QLED televizorjev v letu 2018 nimajo niti vžgane slike niti ne puščajo sledi prejšnje slike (t.i. učinek afterglow). Tako je testiranje vnovič potrdilo, da imajo QLED televizorji danes ene od najbolj vzdržljivih zaslonov na trgu.

Zahteve za televizijske zaslone naraščajo s tehnologijami, kot je visoko dinamično območje (HDR). Tveganje za vžgano sliko povzroča skrbi zlasti uporabnikom televizorjev v premijskem segmentu. Da bi preverili, če zasloni izpolnjujejo stroge zahteve glede zmogljivost, so televizijski strokovnjaki revije ‘video’ in laboratorija ‘connect Testlab’ izvedli certifikacijski test. Ta je temeljil na standardu IDMS (angl. Information Display Measurements Standard), ki velja za mednarodno normo pri panelnih meritvah. Pri tem so se osredotočili na kakovost prikaza vsebine v visokem dinamičnem območju QLED televizorjev.

Samsung QLED televizorji so prestali stresni test in prejeli certifikat za ꞌno burn-inꞌ in ꞌno afterglowꞌ. Na 72-urnem testu vzdržljivosti so preizkuševalci izvajali meritve, s katerimi so preverjali morebitno vžgano sliko, ki bi jo lahko povzročili statični elementi slike. Ti nezaželeni vizualni učinki (v angl. poznani kot memory effect, ghosting, image retention, sticky image ali netočno tudi kot burn-in), občutno zmanjšajo kakovost slike televizije.

V primeru nekaterih tehnologij zaslona začno spominski učinki (angl. memory effects) sijati po eni minuti uporabe televizorja, če so statični elementi slike prikazani na njihovem zaslonu v visoki svetilnosti. Na testu so zato televizorji prikazovali vzorec šahovnice za globoke črne in zelo svetle bele odtenke v daljšem časovnem obdobju. Preizkuševalci so na testno sliko dodali različne tekstovne elemente in občasno utripajoč bel okvir in tako preprečili delovanje samodejne zaznave mirujočih slik (angl. automatic stills detection customary), ki je sicer značilno za sodobne televizorje z visokim dinamičnim območjem. To je preizkuševalcem pomagalo ustvariti podobne pogoje, ko so pri igrah v visokem dinamičnem območju. Poleg standardne analize so preizkuševalci uporabili še temno sive slike s svetilnostjo 10 nit, kar pokaže morebitno posvetlitev temnih slikovnih točk.

Meritve so pokazale, da strogi testi na Samsung QLED televizorje niso vplivali. Televizor bi tako v teoriji lahko ostal trajno vključen, ne da bi pri tem elementi slike, kot so omrežni logotipi, povzročili sledi prejšnje slike ali vžgano sliko.

Oba učinka, »afterglow« in »burn-in«, močno vplivata na kakovost televizijskega zaslona, še posebej pri oddajanju slik v visokem dinamičnem območju. Tako je med številnimi sodobnimi izdelki na trgu prav Samsung QLED TV prava izbira za uporabnike, ki nameravajo investirati v vrhunsko televizijo. Je namreč garancija za močne vizualne zmožnosti brez morebitnih spominskih učinkov ali trajne škode.


Prijavi napako v članku

Povezave

Članek je pripravljen v sodelovanju s partnerjem SAMSUNG GmbH, podružnica v Ljubljani
Za več informacij so vam na voljo pri SAMSUNG GmbH, podružnica v Ljubljani
Ob kontaktu povejte, da ste objavo zasledili v Računalniških novicah.

Želite biti obveščeni o novostih, ki jih pripravljamo s partnerjem SAMSUNG GmbH, podružnica v Ljubljani? Vpišite svoj e-mail in se prijavite na BREZPLAČNE e-novice, od katerih se lahko kadarkoli odjavite.




Kaj berejo drugi?

Partnerji Računalniških novic Prikaži vse

Zlati partner

CREAPLUS d.o.o.

Letališka cesta 33F, 1000 Ljubljana, Tel: 05 907 42 70
CREAPLUS d.o.o. je družba za zastopstva, mednarodno distribucijo in sistemsko integracijo sodobnih rešitev s področja računalniške varnosti in kriptografije ter za načrtovanje, ... Več

NJORKA d.o.o.

Tovarniška cesta 4c, 5270 Ajdovščina, Tel: 05 901 21 22
Podjetja se srečujejo z vse več podatki, za njihovo učinkovito obravnavo pa potrebujejo številne programe in aplikacije, kar sčasoma vodi v administracijsko zmešnjavo in posledično ... Več
Zlati partner

PC H.AND d.o.o.

Brezovce 10, 1236 Trzin, Tel: 01 530 08 00
PC H.AND - podjetje s tradicijo Svetovni trg ponuja pravo enciklopedijo izdelkov, med katerimi se težko odločimo. Na pomoč vam priskoči podjetje PC H.AND, ki se lahko pohvali z ... Več
Zlati partner

E-športna zveza Slovenije (EŠZS)

Zvezda 19, 1000 Ljubljana,
E-šport je v preteklem desetletju doživel izjemno rast, tako glede gledanosti, raznovrstnosti in prihodkov. Povečana gledanost, k čemer so prispevale platforme za pretakanje vsebin ... Več