19.02.2016 05:07

Tudi društva potrebujejo davčne blagajne

Društva, ki poslujejo gotovinsko, morajo kljub svojemu neprofitnemu statusu izdajati račune in jih davčno potrjevati. Ne morejo se izogniti davčnim blagajnam, saj izpolnjujejo vse zahtevane pogoje za uporabo le-teh - izdajajo račune, prejemajo gotovino ter vodijo poslovne knjige in evidence.
Tudi društva potrebujejo davčne blagajne

Društva morajo ob gotovinskem plačevanju za izdajo računov uporabiti davčno blagajno ali vezano knjigo računov. Če je plačilo izvedeno neposredno na transakcijski račun društva, denimo prek obrazca UPN, pa je račun lahko izdelan ročno, brez uporabe davčne blagajne ali vezane knjige računov.

Če torej društvo organizira seminar, tečaj, izlet ali kakšno drugo obliko druženja in za udeležbo na njem od zunanjih udeležencev pobira vstopnino ali pristopnino v gotovino, mora uporabiti davčno blagajno ali vezano knjigo računov in račune davčno potrditi. Če pa so druženja organizirana samo za člane društva in ne gre za opravljanje storitve, pravil o davčnem potrjevanju računov ni treba upoštevati, so zapisali v podjetju SAOP.

Kaj pa v primeru članarine?

Kar se tiče računov pri pobiranu članarine, jih društvu ni treba izdajati, če je članarina v celoti namenjena izvajanju dejavnosti društva za namene članstva. Kadar pa članarina ni namenjena zgolj delovanju društva, temveč se del članarine porabi na primer za organizacijo kongresa, pa je treba izdati račun, saj se organizacija dogodka šteje za opravo storitve, ki jo prejme član društva.

Preberite celoten članek na Saopnet.si.

Članek je pripravljen v sodelovanju s partnerjem Seyfor d.o.o.
Za več informacij so vam na voljo pri Seyfor d.o.o.

Želite biti obveščeni o novostih, ki jih pripravljamo s partnerjem Seyfor d.o.o.? Vpišite svoj e-mail in se prijavite na BREZPLAČNE e-novice, od katerih se lahko kadarkoli odjavite.

RETTRO d.o.o., vaš partner v razvoju IT-rešitev

Šlandrova 4b, 1000 Ljubljana, Tel: 031 313 312
Mikro podjetje Rettro d.o.o. je specializirano za razvoj različnih informacijskih sistemov z najnovejšimi tehnologijami po meri naročnika. Znanje in izkušnje Rettrovih strokovnjakov ... Več

SMART COM d.o.o.

Brnčičeva ulica 45, 1000 Ljubljana, Tel: 01 5611 606
Smart Com udejanja vaše vizije Težko je slediti razvoju informacijskega sveta. Rešimo en problem in že se pojavita dva nova. Kako ohraniti stik z razvojem tehnologije? Odgovor na ... Več

LabelProfi d.o.o. – digitalna produkcija etiket in fleksibilne embalaže

Ozare 18a, 2380 Slovenj Gradec, Tel: 080 10 12
Podjetje LabelProfi d.o.o. je svojo poslovno pot začelo leta 1994 kot majhen studio za grafično oblikovanje in pripravo za tisk. V podjetju od same ustanovitve stremijo k uporabi ... Več

NEWSROOM SLOVENIJA & ECETERA d.o.o.

Motnica 7a, 1236 Trzin, Tel: 01 600 10 10
Ecetera se je rodila leta 2001. Najprej se je morala spopasti s svojimi prvimi koraki na trgu in se boriti za obstoj v krutem svetu. Iz podjetja je napredovala v podjetje, ki se je ... Več