Računalništvo, telefonija
17.03.2017 11:43
Posodobljeno 7 let nazaj.

Deli z drugimi:

Share

Tudi pametne hiše so internet stvari

Tudi pametne hiše so internet stvari
Tudi pametne hiše so internet stvari

Avtomatizacija domov je tukaj. Opremiti stavbo s pametnimi elementi še zdaleč ni zanimivo le za tehnološke entuziaste. Pametno nadziranje in upravljanje naprav od koderkoli in kadarkoli, popolnoma avtonomno delovanje naprav, ki temelji na vnaprej določenih vhodnih parametrih in urnikih in tudi dejstvo, da s pametnimi inštalacijami nadzorujemo porabo energije, niso ključni razlogi hitre rasti krivulje povpraševanja po pametnih inštalacijah. Pametno je zavarovati imetje in naše najbližje pred škodo, ki bi nastala zaradi nenadzorovanega izlitja vode ali poškodovanih senčil zaradi premočnega vetra. Na ta račun je v tujini tudi zavarovalniška polica stavbe cenejša. Več kot dobrodošla je pravočasna informacija o okvari zamrzovalne omare, prav tako je, zaradi faznega zamika, bolj smiselno ogrevanje prilagajati prihodnji vremenski napovedi in ne le trenutni temperaturi.

Pri uveljavljenem raziskovalno-analitskem podjetju Gartner so napovedali, da bo posamezni dom leta 2022 vseboval več kot 500 pametnih naprav! Veliko teh naprav že imamo, le povezane niso v enoten nadzorni in upravljavski sistem. Imamo nadzorno kamero, senčila upravljamo z daljincem, električne naprave priklapljamo na pametne vtičnice, dnevno uporabljamo pametne telefone in tablice. Internet stvari oziroma pametna hiša te naprave povezuje na eno platformo, kjer jim dodaja funkcionalnosti, pametna sosledja dogodkov, povečuje varnost, udobje in omogoča prihranke energije ter posledično denarja.

Podjetje Go4Panda ponuja rešitev za celovito pametno uporabo naprav, ki so na kakršen koli način povezane v omrežje. Ne glede na to, ali gre za bivalne, počitniške ali poslovne prostore ali pa za naprave v okolju, podjetje uporabnikom omogoča več udobja, boljšo izrabo energetskih virov in ustvarja varnejše in bolj nadzorovano okolje.

V Go4Panda v središče postavljajo uporabnika, pametna tehnologija predstavlja le moderno opremo, ki jo je treba prilagoditi potrebam uporabnika, vendar tako da njegovo kvaliteto bivanja izboljšuje in ne omejuje. Uporabnik s pametno hišo živi in ne »le« uporablja pametne naprave. Za dosego tega imajo v Podjetniškem inkubatorju v Novem mestu demonstracijski center, v katerem nenehno povezujejo različne naprave med seboj in ustvarjajo kompleksna sosledja dogodkov, ki jih na podlagi uporabnikovih želja in načina življenja vgradijo v tehnologijo, ki to podpira. Večina rešitev, ki jih nudijo, temelji na brezžičnem, standardiziranem Z-Wave protokolu. Brezžičnost omogoča, da pametna hiša ni nujno le novogradnja, pač pa se lahko oplemeniti tudi obstoječe stavbe. Pa tudi tisti, ki pametni sistem že imate (morda na žičnem protokolu), lahko nanj brez gradbenih posegov priklopite dodatne senzorje ali elemente. Prav tu je glavna prednost IoT-ja.

Ko govorimo o avtomatizaciji, pa ne smemo pozabiti številnih drugih izzivov, ki zahtevajo individualen pristop in namensko izbrano tehnologijo. Govorimo o posebni tehnologiji in senzoriki ter o svojevrstnih protokolih. S ciljem izboljšanja kakovosti življenja vpliva na energetsko učinkovitost ali optimizacije stroškov poslovanja, vsak lastnik pametne hiše seveda želi vse nadzorovati in upravljati s pomočjo enega uporabniškega vmesnika od koderkoli in kadarkoli, ustvarjati želi želene akcije in pridobivati opozorila, ko so vrednosti izven želenih parametrov. Tu pa vam naproti pridejo v mladem podjetju Go4Panda, kjer obljubljajo povečevanje varnosti, prilagoditev bivanja posameznikovemu načinu življenja ter znaten prihranek porabe energije.


Prijavi napako v članku

Povezave



Kaj berejo drugi?

Partnerji Računalniških novic Prikaži vse

Zlati partner

LENOVO TECHNOLOGY B.V. AMSTERDAM

Pot za Brdom 100 (Tehnološki Park - G), 1000 Ljubljana, Tel: 01 620 71 80
Lenovo stremi k izdelavi vrhunskih računalnikov in internetnih naprav z vgrajenimi najnovejšimi tehnologijami, z edinstvenim dezajnom. Vse to za za brezkompromisno doživetje uporabnikov! Ena ... Več
Zlati partner

TP VISION

Ukmarjeva ulica 2, 1000 Ljubljana, Tel: 03 060 35 35
Zlati partner

DOMINATUS d.o.o.

Ob potoku 40, 1000 Ljubljana, Tel: 041 225 685
Danes je za posel ključno, da vašo spletno stran najde Googlov iskalnik, saj velika večina informacije poišče prav s pomočjo Googlovega iskalnika. Zato je ključnega pomena, da ... Več

NCOM d.o.o.

Bičevje 5, 1000 Ljubljana, Tel: 040 855 519
Mobilne aplikacije so korenito spremenila način delovanja podjetij. Več kot 3 milijarde ljudi ima dostop do pametnega telefona. Mobilne aplikacije trenutno predstavljajo najučinkovitejši, ... Več