Računalništvo, telefonija
08.06.2017 08:00
Posodobljeno 7 let nazaj.

Deli z drugimi:

Share

Učinkovit način prenosa ideje o delovanju aplikacije od naročnika k razvijalcem

Učinkovit način prenosa ideje o delovanju aplikacije od naročnika k razvijalcem
Učinkovit način prenosa ideje o delovanju aplikacije od naročnika k razvijalcem

Premišljeno načrtovanje programske opreme na podlagi kakovostne specifikacije zahtev za programsko opremo vam lahko podvoji možnosti za uspeh projekta izgradnje programske opreme in vam prihrani tisoče evrov.

Pri tradicionalnem (ang: waterfall) modelu razvoja programske opreme je prva faza, sistemska analiza s specifikacijo zahtev, tudi najpomembnejša faza razvoja. V tej fazi se srečamo s problemi, ki lahko povzročajo zamude na projektu in tudi povzročajo težave v samem projektnem pristopu.

Specifikacija zahtev za programsko opremo v osnovi predstavlja naročnikovo razumevanje (v pisni obliki) želenega delovanja programske opreme in dobro je, da je ta usklajena z razumevanjem načrtovalca in razvijalca. Tak način naročniku prinaša veliko koristi – vse od razumljive povratne informacije, opisanih detajlov, ki vplivajo na načrtovanje, oblikovanje in razvoj sistema do definiranih pogodbenih obveznosti med ponudnikom in načrtovalcem.

Poleg problematike vodenja IT projekta, se na področju zahtev za programsko opremo lahko v praksi srečamo z različnimi problemi, ki se največkrat pojavijo, ko naročnik ne ve, kaj v resnici želi oz. razpolaga z nejasnim pogledom na svoje potrebe, želje ali pa med razvojem programske opreme spreminja zahteve.

Da se uspešno izognemo vsem morebitnim težavam je izredno pomembno, da naročnik načrtovalcu odda razumljiv opis zahtev za programsko opremo s poudarkom na nedvoumnost, kjer je vsak pojem enolično razložen in se ga da razumeti na en sam način.

Dobra programska oprema je tista, ki je 100 % skladna z zahtevami, prepoznanimi pred začetkom njene izgradnje. Če zahteve vsebujejo napake, so nejasne in slabo definirane, potem le redko kdo lahko zahteve popravi v nadaljnjem procesu razvoja programske opreme.

Kako učinkovito napišemo zahteve za programsko opremo?

Zahteva predstavlja nek pogoj, zmožnost, ki ga vaša aplikacija mora izpolnjevati, da bo dosegla svoj namen. Te velikokrat ni enostavno prepoznati in jih razumeti, še težje pa jih je zapisati oz. dokumentirati na nek enostaven in razumljiv način. Strukturo in obliko dokumenta narekujejo različni standardi in priporočila, vendar pa je najbolj pomembno, da sledimo lastnostim (atributom) dobrega opisa zahtev za programsko opremo. Ti so nedvoumnost, preverljivost, skladnost, popolnost in prilagodljivost.

Celoten proces, kako najprej razumeti in nato v t.i. specifikaciji zahtev opisati, kaj želite od naročene programske opreme, na temeljit, jasen in razumljiv način lahko spoznate na naši odlični praktični delavnici Specifikacija zahtev za programsko opremo – od ideje do opisa, ki bo potekala 23. junija 2017 v Ljubljani. Poleg tega boste spoznali pomen in način označevanja zahtev ter neposredne povezave z načrtom testiranja računalniške aplikacije.

Več o vsebini in programu delavnice si preberite tukaj.


Prijavi napako v članku

Povezave

Članek je pripravljen v sodelovanju s partnerjem Agencija POTI - Z znanjem do cilja!
Za več informacij so vam na voljo pri Agencija POTI - Z znanjem do cilja!
Ob kontaktu povejte, da ste objavo zasledili v Računalniških novicah.

Želite biti obveščeni o novostih, ki jih pripravljamo s partnerjem Agencija POTI - Z znanjem do cilja!? Vpišite svoj e-mail in se prijavite na BREZPLAČNE e-novice, od katerih se lahko kadarkoli odjavite.




Kaj berejo drugi?

Partnerji Računalniških novic Prikaži vse

STUDIO DTS

Avčinova ulica 13, 1000 Ljubljana, Tel: 01 300 53 55
Veliko ljudi podcenjuje vlogo grafičnega oblikovanja pri rasti podjetja in prepoznavnosti blagovne znamke. Podjetje stežka preživi brez ustrezne komunikacije. Na tak ali drugačen ... Več
Zlati partner

GS1 Slovenija

Dimičeva ulica 9, 1000 Ljubljana, Tel: +386 1 5898 320
GS1 Slovenija je neodvisna in nepridobitna organizacija na področju mednarodnih standardov GS1 za identifikacijo, zajem in elektronsko izmenjavo podatkov v Sloveniji. Ima preko ... Več
Zlati partner

XLAB

Pot za brdom 100, 1000 Ljubljana, Tel: 01 244 77 50
XLAB je globalno IT podjetje, osredotočeno na področja oddaljenega namizja (ISL Online), avtomatizacije in upravljanja hibridne infrastrukture (XLAB Steampunk) ter umetne inteligence, napredne ... Več
Zlati partner

iPROM d.o.o.

Šlandrova ulica 4b, 1231 Ljubljana Črnuče, Tel: 01 511 07 50
Digitalna odličnost, ki prepriča iPROM je hiša znanja in izkušenj, ki naročnikom poenostavlja kompleksnost trženja v digitalnem okolju. Pripravljajo, organizirajo in izvajajo ... Več